r
Nosalty Logó

Éjszakás kenyér öregtésztával

pussycat
Éjszakás kenyér öregtésztával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

495
Kalória
13.3g
Fehérje
99.8g
Szénhidrát
3g
Zsír
77.4g
Víz
-
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
270mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 495 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1979 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 227 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1604.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    1362 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    99.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    77.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 495 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6416.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    574 mg
  • Nátrium
    5446 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    399.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    309.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 1979 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    735.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    625 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    35.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 227 kcal

Elkészítés

  1. Este az öregtésztára ráöntjük a langyos vizet, hagyjuk egy kicsit ázni.
  2. Ezalatt kimérjük a lisztet a robotgép keverőtáljába a sóval és elkeverjük.
  3. Az öregtészta ésvíz keverékhez hozzátesszük az olajat, és az egészet ráöntjük a lisztre, és jól kidagasztjuk a géppel.
  4. Ha túl kemény lenne a tészta, tehetünk még hozzá egy kis vizet, de csak evőkanállal adagoljuk, nehogy híg legyen. Aránylag egy közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk. 10 percig dagasztjuk.
  5. Olajos kézzel egy gombóccá formáljuk, és visszatesszük a kiolajozott tálba. Folpackkal betekarjuk a tésztát, majd a tetejére egy vizes konyharuhát terítünk.
  6. Elmehetünk aludni, reggelre a tésztánk szépen lassan megkel.
  7. Reggel enyhén lisztes deszkán átdagasztjuk úgy, hogy téglalap alakúra lapogatva feltekerjük, majd kétszer ismételjük. Formázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba fektetjük.
  8. Kissé meglisztezzük a tetejét, és éles késsel bevágjuk egy pár helyen.
  9. Letakarjuk és megint hagyjuk min. 1 órát kelni, de ha tovább, az sem baj.
  10. Bespricceljük a tetejét vízzel,hideg sütőbe (most gyújtjuk csak be a sütőt) tesszük, mire bemelegszik, addig is kel a kenyér.
  11. 200 C-fokon sütjük 10 percig, majd levesszük 180-ra és pirosra sütjük. (Ez több mint egy óra, nem tudok konkrét időt mondani, figyelni kell.)
  12. Ha megsült kivesszük, rácsra tesszük, megint bespricceljük, és letakarjuk. Langyosan felvágjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x27x6

Ez annyiban különbözik a másik öregtésztás kenyeremtől, hogy ezt még lassabban kelesztem, mint azt. Tudom, a másik is elég lassú folyamat, de a kenyérrel nem lehet sietni. Egyébként nincs vele sok baj, csak ott kell lenni, amikor elérünk egy bizonyos fázisát a kelésnek. Így, hogy éjjel kel, délben már van friss kenyerünk. Ehhez a kenyérhez nem kell élesztő, elég az ami az öregtésztában van, az pedig minimális. Mivel 4 adag öregtésztához szoktam tenni 1 tk száraz élesztőt, és abból 4-szer sütök kenyeret. A öregtésztát a mélyhűtőben tartom. Mielőtt kenyeret akarok sütni, kiveszek egy adagot és szobahőmérsékleten hagyom kiengedni.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...