Nosalty Logó

Éjszakás kenyér öregtésztával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
pussycat
Éjszakás kenyér öregtésztával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 495 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1979 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 227 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1604.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    1362 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 495 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6416.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    574 mg
  • Nátrium
    5446 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    399.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    309.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 1979 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    735.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    625 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 227 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Este az öregtésztára ráöntjük a langyos vizet, hagyjuk egy kicsit ázni.
  2. Ezalatt kimérjük a lisztet a robotgép keverőtáljába a sóval és elkeverjük.
  3. Az öregtészta ésvíz keverékhez hozzátesszük az olajat, és az egészet ráöntjük a lisztre, és jól kidagasztjuk a géppel.
  4. Ha túl kemény lenne a tészta, tehetünk még hozzá egy kis vizet, de csak evőkanállal adagoljuk, nehogy híg legyen. Aránylag egy közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk. 10 percig dagasztjuk.
  5. Olajos kézzel egy gombóccá formáljuk, és visszatesszük a kiolajozott tálba. Folpackkal betekarjuk a tésztát, majd a tetejére egy vizes konyharuhát terítünk.
  6. Elmehetünk aludni, reggelre a tésztánk szépen lassan megkel.
  7. Reggel enyhén lisztes deszkán átdagasztjuk úgy, hogy téglalap alakúra lapogatva feltekerjük, majd kétszer ismételjük. Formázzuk és sütőpapírral bélelt jénaiba fektetjük.
  8. Kissé meglisztezzük a tetejét, és éles késsel bevágjuk egy pár helyen.
  9. Letakarjuk és megint hagyjuk min. 1 órát kelni, de ha tovább, az sem baj.
  10. Bespricceljük a tetejét vízzel,hideg sütőbe (most gyújtjuk csak be a sütőt) tesszük, mire bemelegszik, addig is kel a kenyér.
  11. 200 C-fokon sütjük 10 percig, majd levesszük 180-ra és pirosra sütjük. (Ez több mint egy óra, nem tudok konkrét időt mondani, figyelni kell.)
  12. Ha megsült kivesszük, rácsra tesszük, megint bespricceljük, és letakarjuk. Langyosan felvágjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x27x6
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 19393
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 03.

Receptkategóriák

pussycat 150 recept

Ez annyiban különbözik a másik öregtésztás kenyeremtől, hogy ezt még lassabban kelesztem, mint azt. Tudom, a másik is elég lassú folyamat, de a kenyérrel nem lehet sietni. Egyébként nincs vele sok baj, csak ott kell lenni, amikor elérünk egy bizonyos fázisát a kelésnek. Így, hogy éjjel kel, délben már van friss kenyerünk. Ehhez a kenyérhez nem kell élesztő, elég az ami az öregtésztában van, az pedig minimális. Mivel 4 adag öregtésztához szoktam tenni 1 tk száraz élesztőt, és abból 4-szer sütök kenyeret. A öregtésztát a mélyhűtőben tartom. Mielőtt kenyeret akarok sütni, kiveszek egy adagot és szobahőmérsékleten hagyom kiengedni.

Hozzászólások

Bjkata

Kedves Veronika! Ezt ki kell próbálnom! Köszönöm, hogy feltetted ezt a receptet! Üdv: Kata

pussycat

Nagyon szivesen kedves Kata! Udv. Veronika

Csiki Piroska

Ez a kenyered is nagyon szép kedves Veronika. Üdv Piroska

pussycat

Koszi Piroska! Probalkozom....jobb a hazi kenyer mint a bolti. Veronika

Ági78

Szia Veronika! Nagyon szép a kenyered. Látszik rajta, hogy klassz ropogós a héja és finom! Bírom a leírásban az "Elmehetünk aludni" részt! :) Üdv: Ági

pussycat

Szia Agi! Koszi a hozzaszolast, igen, igy nekem kenyelmesebb, mert delelott hamarabb lesz friss kenyerunk. Ha reggel kezdek hozza a kenyerhez, akkor estere lesz kesz, es masnapra mar nem az igazi, akarmilyen jo kenyer legyen az. Latom neked is van humorerzeked, ahogy olvasgattam a Tormaval valo diskurzust, nagyon jokat szorakozok rajta. Udv, Veronika

Vicikó

Ááááá, de guszta! Veronika, milyen szép ez a kenyér! A serclijét ( el?ször... ) bizony nagyon megenném! :-) Üdv :-) Vici

pussycat

Nagyon koszonom kedves Vici! Tenyleg fimom volt, nagyon hamar el is fogyott. En is a serclit szeretem:) Udv. Veronika

Torma

........a sercli szot is regen hallottam..... JOOOOOOOO :)

Torma

Csuka, ez zsenialis! Te talaltad ki a receptet, ugye? Mindenkepp gratulalok! Puszi, Torma :)

pussycat

Koszi Torma, de nem egeszen en talaltam ki, csak osszeszedtem a nekem megfelelo jo otleteket, igy szuletett meg. Puszi, Csuka:)

Szeva

A 4. ponthoz szeretnék tanácsot adni: ne vizet, hanem egy kis vajat vagy margarint adj hozzá. Lágyítja, és selymesebb lesz. (Pékt?l tanultam.) Másik tipp: ha lágy a massza, akkor magokkal lehet s?ríteni, vagy burgonyapehellyel. Évek óta magunknak készítem a kenyeret. Igaz a kenyérsüt? dagasztó programjára bízom a fizikai részét, hogy kíméljem a csuklómat. Üdv. Éva

pussycat

Kedves Eva! Nagyon koszonom a jo tippeket, meg fogom probalni. En is a robotgep dagasztokarjaval dolgoztatom ki, mert kulomben ugy elfaradnak a karjaim, hogy ejjel nem tudok aludni. Igaz hogy ha a teszta eleg kemeny akkor meg a gepembol is ki kell, hogy vegyem es besegitek neki a dagasztasban, tudod, az is oregszik mint en, es neha eszreveszem, hogy meg-meg akar allni, ajuldozik. Mar 20 eves szegeny. A jotanacsokat meg egyszer koszonom. Udv. Veronika

Évi néni

Kedves Veronika! Gyönyör? kenyeret sütöttél. Gratulálok hozzá. Látod, milyen ?rz? szemmel nézi a "kenyeres tábor". Harapni való. Üdv: Évi néni

pussycat

Kedves Eva! Igazan koszonom a hozzaszolast es gratulaciot. Tenyleg, - milyen erdekes ez a figyelemmel valo kiseres.....szoval, csak kenyeret kell feltenni, es maris nepszeru lesz az ember. Hiaba, mi magyarok mar csak kenyeresek vagyunk. Egyebkent ezen az egesz nosalty oldalon tukrozodik, hogy a mi nepunk mennyire jo a gasztronomiaban. Annyira talalekony nep....csodas receptek szuletnek ezen a site-on. En nagyon szeretem ezt az oldalt. Udv. Veronika

Torma

Veronika, a jenait lefeded, vagy nem? En ugy veszem ki, hogy tet? nelkul sutod....jo a fotod is; jol látszik a ropogossag :) kellemes hetet, Torma :)

pussycat

Oh, te kis kenyerprofesszor! Mibol vetted eszre, hogy nem fedtem le a jenait? Valoban ennel a kenyernel nem fedtem le, mivel ennek a jeneinak nincs fedele, de az elozo kenyeremnel (a kereknel) lefedtem. Most akarok beszerezni hosszukas jeneit aminek fedele van. Egyebkent ez a kenyer is volt olyan finom mint a kerek. Puszi, Csuka

Torma

Koszi Csuka, csak tanulgatok :) Az en fedeles jenaim eleg kicsi, mar egy ideje nezegetek valami megfelelo fedeles sutoedenyt- kenyersuteshez. Az ontottvas tul draga, de lehet, hogy elkapok egyet a neten, valami akciosat. Nem surgos. Sokan sutnek cserepedenyben is, de nem hiszem, hogy azt szeretnem. Nem tudom....Ilyenkor eszembe jut egy okos kis mondas: "ha tetovazol, akkor ne tedd"!!!! Gyakran eszembe jut vasarlasnal is, ami igen hasznos dolog! Puszi, Torma :)

pussycat

Szia Torma! Szerintem te telepatias vagy, eppen most erkeztem haza az edenyvadaszatrol. Eloszor az ikea-ban neztem korul, nem volt semmi erdekes, csak egy cserep, fedeles, ovalis es en is ugyan azt gondoltam mint te, hogy nem biztos, hogy szeretnem. Fedeles jenait sehol nem lattam, igaz, hogy meg a Myer-ban kene megnezni. Viszont vettem egy vadonat uj makdaralot, mert a regi mar 25-30 eves es elkopott, ugy-hogy mar nagyon durvan daralt. ......Hurra !!!!! most megint johetnek a makos sutik.... Visszaterve a jeneira, nekem van egy jo nagy fedeles, de az kerek, es en husszukas veknit szeretnek sutni inkabb. Puszi, Csuka

Torma

Te makmanias ;) Jo alaku az a jenai, nekem "teccik" :) Ha latok valami hosszukas jopofat valahol, akkor majd riasztalak! T:)

pussycat

Koszi, kar hogy tobb ezer km-re lakunk egymastol! Cs:)

Torma

Ne is mondd, ha kozelebb laknank, mar "beleettem" volna a makos bejglidbe, meg a gomba levesedbe, meg a tobbibe. Meg hallgathattad volna az ódákat, amiket a kenyerrol dumaltam volna! Nem tudom mi a kedvenced, de elkeszitettem volna! Na ne a hazi, asztalon nyujtott retest mondjad, legyszi!!!

pussycat

Kepzeld el visszakellett vinni a makdaralot, mert nem jo. A regivel 25 evig daraltam, csak mar elkopott. Meg ma reggel gyorsan kiprobaltam, makosgubahoz, de nem lehetett hasznalni....pont azt akartam kerni toled, ha kozel laknank, nyujtanal nekem hazi retest?:)))

Torma

Te ebben biztos jobb vagy, mert rétest soha nem nyújtottam, de egy jo tanítótol megtanulnam! Az új mák daralod nem m?ködik? Bosszantó, de remelem kicserélik egy jóra. Hol vetted? Ki árul itt ilyet?

pussycat

Sajnos csererol nem lehetett szo, mert nincs jobb, de visszacrediteltek. Egy ugynevezett "Restore" arulja itt Perth-ben.

Éva-Anyóca

Micsoda finom, aranybarna, ropogós kenyér, köszönöm a receptet.:-)

pussycat

Szia Eva-Anyoca! Nagyon szivesen!:)

dadimami

Kedves Veronika! Gyönyör? a kenyered, annyira, hogy kedvet kaptam hozzá, mármint a sütéséhez. Mivel én reggelire szerettem volna, ezért nem este, hanem délel?tt láttam hozzá az elkészítéséhez, gondolva arra, hogy elég id?t adok neki a kelésre, amennyit kíván, s vagy kés? este sütöm ki, vagy csak a sütést hagyom reggelre. Így 11 órától kelt és du. fél öt után gyúrtam át, formáztam és tettem a római tálba - én szeretem, a kenyér sütéshez, mert másra eddig nemigen használtam. Ezután még szinházba mentünk, majd haza érkezvén 1/2 10-kor úgy láttam, hogy mehet a süt?be. Még csak most kezdtem rákattanni a kenyér sütésre, így csak tapasztalgatom a mikéntjét. A legutóbbinál kissé világos lett az alja, most kivettem a cseppfogó tálcát, (ami egyébként azért van mindíg a süt?ben, hogy ne égessen alulról, de mostanában a gáz t?zereje olyan gyenge, hogy majd kétszer annyi sütési-f?zési id? kell mindenhez). Így most a kenyér alja ropogósra sült, a tetejét lehet, hogy korábban kellett volna levegyem, mert megsült, de vékonyan nem ropogósra. Még a vágott felületére leszek kíváncsi, de reggelig arra várnom kell. Nem annyira szép mint a tied, de bízom benne, hogy a nem rossztól, kissé jobb lesz a megítélése. Remélem a legközelebbi kenyerem szebb is lesz, na nem a tiedt?l, hanem az én mai kenyeremt?l, és ha mindig csak egy fokkal jobb lesz, majd egyszer megközelítem a tieteket is. Köszönöm a receptet, és a többieket is amit mentettem. üdv: Margó

pussycat

Kedves Margo! Nagyon szivesen. En meg koszonom az elismerest! Ha tovabbra is ilyen lelkesen folytatod, akkor biztos vagyok benne, hogy a te kenyered meg sokkal szebb lesz mint az enyem meg a tobbieke. Az egesz csak szeretet kerdese. Tovabbra is jo sutogetest kivanok, udv. Veronika

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek