Egyszerű vaníliakrémes palacsinta

- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
A vaníliakrémhez
-
8g margarin54 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
75g tej42 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
10 kcal
A palacsintához
-
125g finomliszt455 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g só0 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10g napraforgó olaj88 kcal
-
63g víz0 kcal
-
150g tej84 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
A vaníliakrémhez
-
30g margarin215 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
300g tej168 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A palacsintához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
4g só0 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
250g víz0 kcal
-
600g tej336 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
A vaníliakrémhez
-
1.6g margarin11 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
15.6g tej9 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
A palacsintához
-
26.1g finomliszt95 kcal
-
5.7g tojás7 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.1g napraforgó olaj18 kcal
-
13g víz0 kcal
-
31.3g tej18 kcal
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.5 g
Zsír
-
Összesen 24.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1113.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 292 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 191 mg
-
Nátrium 540 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 97.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94 g
Zsír
-
Összesen 96.6 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4453.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 210 mg
-
Kálcium 1170 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 766 mg
-
Nátrium 2160 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 496.3 g
-
Cukor 93 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 391.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 401 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 343 mg
-
Retinol - A vitamin: 385 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 183 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 582 micro
- 9% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 232.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 113 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Hozzávalók
A vaníliakrémhez
-
3 dkg margarin
-
3 dkg finomliszt
-
3 dl tej
-
3 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
A palacsintához
-
50 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
1 kávéskanál só
-
3 teáskanál cukor
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
5 ek napraforgó olaj
-
2.5 dl víz
-
6 dl tej
Elkészítés
A vaníliakrémhez
- A hozzávalókból a szokásos módon palacsintát sütünk.
- Egy kis edényben felforrósítjuk a margarint, beleszórjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a kétféle cukrot, és kevergetve felfőzzük, 1-2 perc alatt besűrítjük.
- A vaníliakrémmel jól megkenjük a palacsintákat, egy csíkban baracklekvárt teszünk még rá, és felcsavarjuk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 680
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 71
- Össznézettség: 108393
- Feltöltés dátuma: 2010. október 18.
Ajánló
Baracklekvár helyett bármilyen más lekvár vagy dzsem is finom hozzá. Persze mikor lehet, eperdarabokkal is szoktam készíteni, illetve kevés cukorral összeturmixolt eperrel, málnával vagy más hasonló zamatos idénygyümölccsel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Történt egyszer, még fiatalasszony koromban, hogy szüleim és nagyszüleim nálunk töltöttek néhány napot. Egyik nap palacsintatésztát kevertem, és már sütni akartam, kerestem a palacsintasütőt. Ahogy elővettem, nem hittem a szememnek, mert az addig kicsit használtas teflon borítása helyett egy merő tükörsima fémfelület volt a belseje. Anyukám, látva a meghökkenésemet, mosolyogva elárulta, hogy a nagymama megdöbbenve súgta neki minap, hogy észrevette, valami nagyon csúnyán le volt ragadva a palacsintasütőmben (ez volt a teflonbevonat :)) ), de ő kisúrolta. Ugyanis ő még nem ismerte a teflonedényeket. Szegénykém, mennyit dolgozhatott vele! Elszontyolodva álltam neki palacsintát sütni a teflonmentes teflonserpenyőben, de csodálatos módon még ezerszer jobb lett, mint volt. Azóta is azt használom, és eszemben sincs lecserélni valami újra. Szörnyen ütött-kopott már, de még így is van, hogy kölcsönkérik tőlem, ha jó palacsintát akarnak sütni. Én pedig minden egyes palacsintasütéskor mosolyogva gondolok a nagymamára.
Hozzászólások (31)
Ezen annyit nevettem! :-DDD
Kifeküdtem.... :-)))))))
Ez nagyon édes! :) Elárultad valaha a nagyinak, milyen jót tett veled?
Nnna,akkor nekiugrok kisúrolni a teflon serpeny?met:)))
Tündéri a sztori! :DDDDDD
i
De jó!Mert a nagymama már tudta hogy a teflon nem valami egészséges!:))))Jó a sztori.Puszi.Bogi
Ez a sztori! Teljesen a padlón voltam!:)))) Gyorsan elmeséltem az emeleten a nagyiknak...:DDD Az egyik nagyi éppen most hozta vissza az egyik wokserpeny?t, de rajta volt még a teflon...:DDD Neki is nagyon tetszett a történet! A palacsinta és a fotó is remek! A legjobbakat: Mrs Smith
Kedves Mindenki! Örülök, hogy szereztem Nektek néhány vidám pillanatot a történetemmel. Én is mindig mosolygok rajta, amikor eszembe jut. :) Szép napokat mindenkinek: Fahéj-Éva
Igen , ez tenyleg nagyon edes:) Hmmmm.... lehet az en nagyimnak is igaza van es lehet kest is hasznalni a teflon serpenyoben ebbol kiindulva:)... ok :) rajta leszek az ugyon :DDD Koszi a receptet:)
Ez a krém édes besamell. Nemde?
Pontosan! Ezért hívom "egyszer?"-nek. De egyszer?sége ellenére a fenti formációban elkészítve nagyon finom, ezt bizton állíthatom.
Kedves Fahéj! Vasárnap délután, hirtelen felindulásból :) kipróbáltam a palacsintádat. Nagyon nagy sikere volt nálunk, a dupla adag sem volt elég. Saját készítés? meggydzsem és baracklekvár volt a plusz. Nóra lányom csokiöntettel is adott a kalóriáknak. Amíg készült (lepinek) mindenki elolvasta a storydat is a kinyomtatott recepten. Nagyon bejött!!! Lányaim kezdenek eltiltani a saját palacsintasüt?jükt?l.:) Bár szerintem a régi, hosszúnyel?, bádog palacsintasüt?nél még nem találtak ki jobbat. Sajnos már nekem sincs. A villanyt?zhely sem kedvez a jó palacsinta sütéséhez (nekem ez van), de mindent megteszek a cél érdekében.:) Köszi a receptet. Szép napot! G. Éva
Kedves Éva! Jaj de örülök, hogy bejött! Mi is szoktunk a krémre csokit csorgatni, f?leg aki a dzsemet nem szereti annyira. És nekem is volt villanyt?zhelyem (most csak a süt?m az), és nem is tudtam használni azt a régifajta, hagyományos palacsintasüt?t. Most a gázon már tudom, de valahogy ez a teflontalanított :)) még annál is jobb. Ha nagyon sietek, egyszerre 3 palacsintasüt?ben sütöm a palacsintát egyszerre, egy teflonosban, a hagyományos hosszú nyel?ben, meg abban a bizonyosban, de a legszebbek abban a bizonyosban készülnek. Úgyhogy a nagymamám nem hiába súrolt annyit. :) Neked is szép napot! Fahéj
Szia Fahéj! Én kett?vel nyomom a "villanyon", elég "bejáratott" mindkett?. Csak ezekkel tudok olyat - amilyet...de, ha megadnád a Nagyi címét, szívesen elküldeném egy kis kiképzásre ?ket.:))) Sajnos erre a merész vállalkozásra nincs id?m, jobbat meg nem kapok. Én a régi hosszúnyel?vel, gázon tanultam. Nincs párja! Ha csak nem, amikor a kedvemért nagyszüleim begyújtottak a félretett sparhelt?-be, és azon, félrehúzott karikákkal. Hmmmm..... Na jó, nem nosztalgiázom. Küldöm a serpeny?imet!:DDD Üdv.: G. Éva
Kedves Fahéj! Szükségem lenne egy kis segítségre.... Nincs sajnos olyan precíz mérlegem, amin 3 dkg-ot le lehet mérni és az egyik szakácskönyvben azt olvastam, hogy a házias mértékegységnél 3 ev?kanál liszt felel meg 3 dkg-nak. Én ma ezt a palacsintát elkészítettem a 3 ev?kanál liszttel, de egy az, hogy nagyon s?r? lett a krém, amin egy banán összenyomásával sikerült segítenem valamelyest, így nem vanília, hanem banánkrém lett bel?le. De nem is ez a legnagyobb problémám, hanem az, hogy utána olyan volt a szám, mintha belülr?l nyers liszttel beszórták volna. No én nem akarom feladni ennek a krémnek az elkészítését, kísérleteznék én ezzel még tovább, de szeretném ha segítenél nekem abban, hogy szerinted a 3dkg liszt az mondjuk ev?kanálban számolva mennyinek felel meg? Vagy mérjek le 10 dkg-ot és osszam el nagyjából 3 felé? Mit javasolsz?
Kedves Tmea! Nagyon sok lisztet tettél a krémbe. 1 ek liszt max akkor lehet 1 dkg, ha nem púposan méred, hanem eléggé laposan. Én se mérem ki soha a 3 dkg lisztet mérleggel. 1 átlagosan púpozott ev?kanálnyi az kb 2 dkg, de ha jó púposan veszed, akkor az már megvan 3 dkg is. Szóval én csak beledobok egy jó púpos ev?kanállal, elkeverem a margarinban (vagy vajban), és már öntöm is fel a tejjel. Folyton keverve felf?zöm, és hagyom 1-2 percig f?ni, hogy megf?jön a liszt a krémben, hogy ne maradjon lisztíze. Azért érezhetted a liszt ízét, mert túl sok volt bel?le a krémben, és valószín?leg emiatt meg se tudott f?ni rendesen. Remélem, tudod használni a segítségemet, és legközelebb nagyszer?en sikerül a krémed. Mert ha sikerül, akkor finom nagyon! Ja és elismerésem, hogy nem adtad fel! Sok sikert: Fahéj
Köszönöm szépen! Az a helyzet, hogy ezeket a mértékegységeket Lajos Mari egyik 99 recept... könyvéb?l néztem ki és sajnos arra már tapasztalatból rájöttem, hogy az ? receptjei használhatatlanok, de hogy a mértékegységei is... Meg fogom próbálni újra így, ahogy írod, és megírom neked az eredményt! :-) Köszönettel...Tímea