Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édes perec

Édes perec
Édes perec
150 perc / előkészület: 90 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept szintén a nagymamámé. Imádtam mindent, amit ő sütött. Hát az enyém nem sikerült olyan szépre, mint ahogy ő csinálta, de az íze olyan! :)

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Kenéshez

ajánlat

Igazi vendégségbe való sütemény. Nagyon gyorsan fogy! De ha légmentesen lezárjuk, akkor hetekig eláll.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy kanál cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne.
  2. Egy tálban a felfutott élesztőt, a maradék cukrot és a többi hozzávalót alaposan összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Ha kell még, akkor egy kis tejföllel lehet lazítani rajta.
  3. Kelesztés és pihentetés nélkül azonnal foghatunk hozzá a nyújtáshoz, mert ez egy elég hosszadalmas munka, és lesz ideje pihenni közben a tésztánknak.
  4. A tésztából egy fél diónyi nagyságú darabot lecsípünk. Elkezdjük egy vékony hengerré sodorni, olyan vastagságúnak kell lennie, mint egy giliszta és kb. 25 cm hosszúnak. (Én ezt a méretet használtam, de aki nagyobb karikákat szeretne, az csinálja hosszabbra.) Ezt a hosszú hengert félbehajtjuk, mindkét végét megfogva ellentétes irányba megtekerjük, és egy karikát formázunk belőle, összeillesztjük a két véget. És ezt így csináljuk egyesével, amíg el nem fogy a tészta. Érdemes kisodorni az összeset, mielőtt elkezdünk sütni, mert nem fogjuk győzni egyszerre sütni, kenni és sodorni.

Kenéshez

  1. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk ujjnyi távolságra egymástól őket, és megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben 180 C-fokon kb. 10 perc alatt sülnek meg. De! Félidő környékén, amikor már kezd némi aranysárga színt kapni a perecünk, akkor kivesszük, és megint megkenjük a tojással, majd visszatesszük a maradék időre sülni. Ezzel a dupla kenéssel lesz ilyet szép fénye a perecnek!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 12 212
elküldve: 7
receptkönyvben: 176
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Timike85

Mióta szakács: 2012.06.04.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kelt pereckék, édes perecek kelt tésztából, kelt cukros perec

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2014-02-06 09:57

Gyönyörű, mosolygós finomság, köszönöm szépen . :)

Alig várom, hogy készülhessen, guszta finomság.
Éva-Anyóca

654
finomliszt 100 dkg
margarin 40 dkg
cukor 15 dkg
tej 2 dl
friss élesztő 5 dkg
1 kávéskanál
tojássárgája 2 db
tejföl 175 g
tojás 2 db