Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos-torta Nagy Ildi konyhájából

Dobos-torta Nagy Ildi konyhájából
Dobos-torta Nagy Ildi konyhájából
0 perc /
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Drága nagymamámtól tanultam a receptet, emlékszem, boldogság ült az arcán, mikor először készítettük együtt. Mikor megsütöm, mindig rá is emlékezem. A recept 12 szeletes tortára íródott, érdemes nagyobb vendégségekkor elkészíteni.

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Krém

Bevonat

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki szeretné meglepni családját, ismerőseit egy fantasztikus tortával.

Az elkészíteni egy nappal a elfogyasztás szoktam, hogy minden íz szépen összeérjen, és megpuhuljanak a lapok.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A cukor felét és a tojások sárgáját habosra kikeverjük.
  2. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a liszttel, a cukor másik felével és sütőporral a tojások sárgájához keverjük.
  3. Tortasütő aljába sütőpapírt helyezünk, ezen sütjük a lapokat. Egy-egy lapot 180 fokon 10 percig vagy tűpróbáig sütünk. A forma méretétől függően 10-12 lapunk lesz. Ezek közé fogjuk betölteni a krémet, egyet pedig félreteszünk a karamell-lapocskákhoz.

Krém

  1. A cukrot feloldjuk a kávéban, hozzáadjuk a csokoládét vagy kakaót, s a vaníliás cukorral sziruppá főzzük.
  2. Folyamatosan kevergetjük, amikor nagy hólyagokat vet, és vízbe cseppentve nem fut szét, hanem összeáll, golyót formál, akkor vehetjük le a tűzhelyről.
  3. A tűzről levéve 1-2 percig hűtjük, majd még melegen a vajat hozzáadjuk.
  4. Ezek után langyosra hűtjük, majd habosra keverjük.

Bevonat

  1. A cukrot palacsintasütőben világosbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a 1-2 csepp citromlevet vagy ecetet, hogy ne keményedjen meg a karamellünk olyan gyorsan. Nem kell félnünk, nem fog érződni az ecet íze.
  2. Egy lapot kiválasztunk a kisütöttek közül, amit a legfelsőnek szánunk. Ráöntjük a karamellt, vajazott késsel szépen elkenjük, és szeleteket vágunk a lapból.

Összerakás

  1. A kisütött lapokat hagyjuk kihűlni, majd egy tányérra helyezzük az első lapot, krémet helyezünk rá, és ezt ismételgetjük, ameddig egy lapunk marad. A krémből hagyjunk az oldal bekenéséhez és a torta tetejének elkészítéséhez.
  2. A torta tetejére a krémből púpokat nyomunk, amelyekre szépen ráhelyezzük a karamell-lapokat.
  3. A torta oldalát beborítjuk a krémmel. Tehetünk rá tört diót vagy akár mandulát is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 21 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 942
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagy Ildi

Mióta szakács: 2017.06.16.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Szerelemtorta receptverseny
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karamelltorta, kávékrémes torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

901
cukor 44 dkg
tojás 16 db
finomliszt 40 dkg
sütőpor 2 csomag
feketekávé 6 dl
cukor 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 15 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
teavaj 60 dkg
cukor 20 dkg
citromlé 1 csepp