Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi dobostorta

Karácsonyi dobostorta
Karácsonyi dobostorta
150 perc / előkészület: 90 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A dobostorta nemzeti eledel, a roppanó tetejű csokoládés torta megalkotója Dobos C. József, híres pesti cukrászmester volt. A tortát 1885-ben mutatta be a nagyközönségnek. Első kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és Ferenc József is. A roppanós karamelltetejű torta azóta sem vesztett hírnevéből és lehetetlen neki ellenállni. Mi most elkészítettünk saját doboztortánkat és ünnepi asztal legfőbb várományosaként kiválóan szerepelt.

hozzávalók / 10 adag

Piskóta

Krém

Grillázs

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A tésztalapokhoz a tojások sárgáját a 100 g cukorral keverjük habosra, és csurgassuk hozzá az olvasztott vajat.
  2. A fehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá, és forgassátok a sárgájás masszához, miközben lisztet is szitáljuk hozzá. Majd óvatosan forgassuk össze.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe 24 cm-es átmérőjű kört kenjünk a masszából (meg is rajzolhatjuk, ha úgy könnyebb).
  4. 170 fokon süssük aranybarnára kb. 8-10 perc alatt. A sütőből kivéve a lapot félretéve hagyjuk hűlni.
  5. A maradék tésztából az elsőhöz hasonló módon süssünk még öt lapot. Ha nagyon szabálytalanok lennének, késsel vágjuk körbe, korrigáljuk. A legszebb lapot tegyünk félre, ez lesz a dobos tető alapja.

Krém

  1. A krémhez a tojásokat a porcukor felével vízgőz fölött főzzük sűrű állagúra, majd folyamatos kevergetés mellet hűtsük, miközben habosra verjük.
  2. A puha vajat a maradék porcukorral, a kakaóval és a vaníliás cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olvasztott étcsokoládét és cukros tojásos keveréket. Alaposan dolgozzuk össze, odafigyelve arra, hogy ki ne csapódjon. Kb. 20 percig hűtőben pihentetjük.
  3. A krémből egy adagot ( 4-5 evőkanál) tegyünk félre díszítéshez. A többivel kenjük meg az öt lapot, és illesszük őket egymásra, gondosan kenjük körbe is krémmel az oldalát, majd rakjuk hűtőbe 20-30 percre, vagy pár órára, akár egy napra is.

Grillázs

  1. A karamellhez cukrot tegyük a serpenyőbe, és kis lángon pirítsuk-olvasszuk meg majd, adjuk hozzá a vajat, és kavargassuk, míg kellően aranybarna nem lesz.
  2. Ezután öntsük még forrón az utolsó tortalapra, és egyenletesen kenjük rá egy spatulával.
  3. Mielőtt teljesen megkötne, olajos vagy vajas késsel vágjuk óvatosan 8-10 szeletre, és hagyjuk kihűlni.
  4. A torta oldalát csoki- vagy mandulaforgáccsal borítjuk be. Maradék krémből kis halmokat nyomunk a tetejére, majd ezekre ráhelyezzük a karamelles lapokat is.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 3 279
elküldve: 1
receptkönyvben: 45
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1077 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
maradék ételből: maradék tejtermékből, maradék tojásból
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

karamelltorta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

714
tojás 6 db
cukor 160 g
vaj 40 g
finomliszt 160 g
tojás 4 db
porcukor 200 g
vaj 300 g
cukrozatlan kakaópor 80 g
vaníliás cukor 1 csomag
étcsokoládé 250 g
cukor 100 g
vaj 1 tk