Karácsonyi dobostorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
Piskóta
-
33g tojás42 kcal
-
16g cukor62 kcal
-
4g vaj29 kcal
-
16g finomliszt58 kcal
Krém
-
22g tojás28 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
18 kcal
-
4 kcal
-
25g étcsokoládé137 kcal
Grillázs
Összesen
714
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
Piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
160g finomliszt582 kcal
Krém
-
220g tojás277 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
182 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
250g étcsokoládé1365 kcal
Grillázs
Összesen
7128
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
Piskóta
-
17.8g tojás22 kcal
-
8.6g cukor33 kcal
-
2.2g vaj15 kcal
-
8.6g finomliszt31 kcal
Krém
-
11.8g tojás15 kcal
-
10.8g porcukor42 kcal
-
16.2g vaj116 kcal
-
4.3g cukrozatlan kakaópor10 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
13.5g étcsokoládé74 kcal
Grillázs
Összesen
384
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 41.8 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 257 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 491.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.5 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 44.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 315 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 151 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 257 micro
Összesen
714
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 108.1 g
Zsír
-
Összesen 418.2 g
-
Telített zsírsav 243 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 2567 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4918.8 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 228 mg
-
Kálcium 625 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 864 mg
-
Foszfor 2317 mg
-
Nátrium 810 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 794.9 g
-
Cukor 593 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 448.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3153 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 397 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 305 micro
-
Kolin: 1513 mg
-
Retinol - A vitamin: 3103 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 613 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2571 micro
Összesen
7128
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 22.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 138 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.8 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 138 micro
Összesen
384
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Piskóta
Krém
-
4 db tojás
-
200 g porcukor
-
300 g vaj
-
80 g cukrozatlan kakaópor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
250 g étcsokoládé
Grillázs
Elkészítés
Piskóta
- A tésztalapokhoz a tojások sárgáját a 100 g cukorral keverjük habosra, és csurgassuk hozzá az olvasztott vajat.
- A fehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá, és forgassátok a sárgájás masszához, miközben lisztet is szitáljuk hozzá. Majd óvatosan forgassuk össze.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe 24 cm-es átmérőjű kört kenjünk a masszából (meg is rajzolhatjuk, ha úgy könnyebb).
- 170 fokon süssük aranybarnára kb. 8-10 perc alatt. A sütőből kivéve a lapot félretéve hagyjuk hűlni.
- A maradék tésztából az elsőhöz hasonló módon süssünk még öt lapot. Ha nagyon szabálytalanok lennének, késsel vágjuk körbe, korrigáljuk. A legszebb lapot tegyünk félre, ez lesz a dobos tető alapja.
Krém
- A krémhez a tojásokat a porcukor felével vízgőz fölött főzzük sűrű állagúra, majd folyamatos kevergetés mellet hűtsük, miközben habosra verjük.
- A puha vajat a maradék porcukorral, a kakaóval és a vaníliás cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olvasztott étcsokoládét és cukros tojásos keveréket. Alaposan dolgozzuk össze, odafigyelve arra, hogy ki ne csapódjon. Kb. 20 percig hűtőben pihentetjük.
- A krémből egy adagot ( 4-5 evőkanál) tegyünk félre díszítéshez. A többivel kenjük meg az öt lapot, és illesszük őket egymásra, gondosan kenjük körbe is krémmel az oldalát, majd rakjuk hűtőbe 20-30 percre, vagy pár órára, akár egy napra is.
Grillázs
- A karamellhez cukrot tegyük a serpenyőbe, és kis lángon pirítsuk-olvasszuk meg majd, adjuk hozzá a vajat, és kavargassuk, míg kellően aranybarna nem lesz.
- Ezután öntsük még forrón az utolsó tortalapra, és egyenletesen kenjük rá egy spatulával.
- Mielőtt teljesen megkötne, olajos vagy vajas késsel vágjuk óvatosan 8-10 szeletre, és hagyjuk kihűlni.
- A torta oldalát csoki- vagy mandulaforgáccsal borítjuk be. Maradék krémből kis halmokat nyomunk a tetejére, majd ezekre ráhelyezzük a karamelles lapokat is.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 144
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 47
- Össznézettség: 14224
- Feltöltés dátuma: 2019. december 11.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nosalty
1499 recept
A dobostorta nemzeti kincs, torta megalkotója Dobos C. József, híres pesti cukrászmester volt 1885-ben. A roppanós karamelltetejű torta is nagy népszerűségnek örvend és nem lehet neki ellenállni. Mi most elkészítettünk saját doboztortánkat és ünnepi asztal legfőbb várományosaként kiválóan szerepelt.