adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz
Hozzávalók
A piskótához
A krémhez
-
4 db tojás
-
30 dkg cukor
-
8 dkg cukrozatlan kakaópor
-
30 dkg margarin
A karamell mázhoz
753
Kalória
12.7g
Fehérje
84.3g
Szénhidrát
43.7g
Zsír
64.6g
Víz
270.1g
Koleszterin
4.1g
Élelmi rost
66.6g
Cukor
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
A piskótához
-
55g tojás69 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
A karamell mázhoz
Összesen
753
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
A piskótához
-
440g tojás554 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
A karamell mázhoz
Összesen
6012
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
A piskótához
-
25.3g tojás32 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
6.9g finomliszt25 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
12.6g tojás16 kcal
-
17.2g cukor67 kcal
-
4.6g cukrozatlan kakaópor10 kcal
-
17.2g margarin124 kcal
A karamell mázhoz
Összesen
346
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 43.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 498.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 236 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 84.3 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 64.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 474 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 452 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 267 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 372 micro
Összesen
753
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.6 g
Zsír
-
Összesen 349.9 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 161 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 97 g
-
Koleszterin 2161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3986.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 234 mg
-
Kálcium 461 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 506 mg
-
Foszfor 1884 mg
-
Nátrium 856 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 674.4 g
-
Cukor 533 mg
-
Élelmi rost 33 mg
Víz
-
Összesen 516.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3796 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 476 micro
-
K vitamin: 330 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 333 micro
-
Kolin: 1772 mg
-
Retinol - A vitamin: 3617 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2135 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2973 micro
Összesen
6012
kcal
- 6% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 38.8 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 29.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 218 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 208 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 123 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 171 micro
Összesen
346
kcal
Elkészítés
A piskótához
- Sütőpapírra körberajzoljuk a tortaforma alját, majd körbevágjuk. Ebből hat darabot készítünk.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
- A tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral.
- A tojássárgájára rászórjuk a liszt felét, rátesszük a tojásfehérjét, majd a maradék lisztet, és fakanállal óvatosan összedolgozzuk.
- A masszát elosztjuk a hat sütőpapíron, és szépen elegyengetjük.
- Tepsi hátuljára tesszük, éselőmelegített sütőben egyesével megsütjük a piskótalapokat.
- Ha kihűltek a lapok, lehúzzuk róluk a sütőpapírt, és egy 24cm-es kapcsos formával (vagy egy fedővel) kiszúrjuk őket, így egyforma alakú piskótalapokat kapunk.
- A krémhez, a tojásokat a cukorral és a kakaóporral gőz fölött sűrűre főzzük, majd kihűlésig habbá verjük.
- A margarint habosra keverjük, majd összedolgozzuk a kakaós krémmel.
- Egy piskótalapot félreteszünk, erre kerül majd a karamell máz.
- Egymásra rétegezzük a piskótalapokat és a krémet. Kívül is bevonjuk a tortát krémmel. Egy keveset hagyjunk a díszítéshez is.
- Elkészítjük a karamell mázt: kis lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük a cukrot, amíg megbarnul és felolvad. Ekkor hozzáöntünk 2 csepp ecetet, majd beleolvasztjuk a margarint.
- Ezután gyorsan rákenjük a félretett piskótalapra, elsimítjuk, majd margarinba (vagy olajba) mártott késsel bejelöljük a szeleteket. 8 vagy 12 részre oszthatjuk.
- Mikor már egy kicsit megdermedt a karamell, a jelölések mentén eldaraboljuk.
- Ezután kedvünkre díszíthetjük a tortát. Pl. a karamell lapok alá kis halmokat nyomunk a krémből, és erre ferdén helyezzük rá őket.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 80 p
- Főzés ideje: 10 p
- Sütés ideje: 120 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
A párom születésnapjára készült ez a torta. Elsőre elég macerás volt az elkészítése, de megérte a fáradtságot, mert nagyon ízlett neki. :)