r
Nosalty Logó

Eredeti Dobos-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
szelbarbi
Eredeti Dobos-torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összesen 537 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összesen 6450 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összesen 378 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    31.8 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    201 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    296.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.6 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    220 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 537 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85 g

Zsír

  • Összesen
    381 g
  • Telített zsírsav
    220 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    117 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    2417 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3562 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    490 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1617 mg
  • Nátrium
    782 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    690.6 g
  • Cukor
    581 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    463.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2681 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    397 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    1485 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2640 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    500 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2525 micro
Összesen 6450 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    142 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 378 Kcal

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Karamelltető

Elkészítés

Piskóta

  1. Vágjunk 6 csík szilikonos sütőpapírlapot, amiknek a közepén rajzoljunk körbe egy 22 cm-es kerek tortaformát. A sütőt kapcsoljuk be 180°C-ra alsó-felső sütésen.
  2. A piskóta lapokat érdemes kettesével készíteni (bekeverni a tésztát és kisütni), mert ha az egészet egyben készítjük, a piskóta összeesik, mire a negyedik lapot akarnánk kisütni, és onnantól kezdve már csak papírlap vastagságú piskótát fogunk kapni a sütés végezetével. 2 db tojás sárgáját keverjünk ki 1,6 dkg porcukorral, a 2 db tojásfehérjét pedig szintén 1,6 dkg porcukorral verjük kemény habbá.
  3. A tojássárgás keverékbe forgassunk bele 3,3 dkg lisztet, és csorgassunk bele 1,1 dkg olvasztott vajat.
  4. Végül a fehérjehabot forgassuk óvatosan a keverékbe. Az elkészült tésztát oszlassuk el 2 db előrajzolt sütőpapíron, és kenőspatulával kenjük, igazítsuk a kereten belül kerekre.
  5. A sütőpapírlapokat emeljük sütőlemezre, tepsibe, és egymás után süssük ki őket kb 8-10 perc alatt.
  6. Ezt a folyamatot ismételjük meg még kétszer, így 6 db piskótalapot kapunk.

Krém

  1. A krémhez a tojásokat tegyük hőálló tálba, keverjük hozzá a porcukrot, és folyamatosan kevergetve vízgőz felett melegítsük csípősre (vagyis amikor az ujjunk hegyét beledugjuk, már csípősen égesse, és ki kelljen rögtön húznunk). Amikor kellőképpen felmelegedett, vegyük le a vízgőzről, és habverővel egészen kihűlésig verjük.
  2. Közben a vajat robotgépben alaposan kevertessük ki, ez legalább 8-9 percig eltart, nagyon lágynak és krémesnek kell lennie a végére.
  3. A kakaóvajat, a csokoládét és a kakaómasszát (99%-os étcsokit) tegyük egy tálkába, és a mikróban olvasszuk meg 200 watton háromszor másfél perc alatt (közben minden alkalommal vegyük ki és keverjük meg).
  4. A kikevert krémes, lágy vajhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot és az olvasztott csokoládés egyveleget, majd az egészet forgassuk a tojásos habba.
  5. Az összeállításnál a legszebb lapot tegyük félre a karamell kalaphoz, a maradék öt lapot töltsük meg a krémmel, vonjuk be vele az oldatát, a tetejét, és egy adagot tegyünk félre a díszítéshez (a krémet összesen 6 egyenlő részre osszuk, a töltéshez, bevonáshoz és díszítéshez).

Karamelltető

  1. A karamelltetőhöz a cukrot, a vizet, az ecetet és a vajat egy kis lábasban keverjük össze, és közepes hőmérsékleten borostyánszínűre karamellizáljuk folyamatos kevergetés mellett.
  2. Ekkor a félretett piskótalapra öntjük, és villámgyorsan egy simító spatulával egyenletesen eloszlatjuk rajta. Mielőtt még megszilárdulna, vajazott élű késsel 12 cikkelyre vágjuk. (Érdemes vigyázni vele, mert a karamell brutális égési sérüléseket tud okozni.
  3. A torta tetejének a szélén csillagcsöves habzsákkal 12 ponton krémrózsákat nyomunk, amikre ferdén ráillesztjük a karamelles piskótacikkeket. A torta közepére még egy krémrózsát kanyarítunk, hogy eltüntesse a középső illesztést.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 276
  • 7 napos nézettség: 1693
  • Össznézettség: 397595
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 11.

Ajánló

Mindenkinek ajánlom, aki szereti az igazán csokoládés süteményeket!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Eredeti Dobos-torta
szelbarbi 7 recept

A párom mindig valamilyen csokoládés tortát kér a születésnapjára. Tavaly Lúdláb tortája volt, az idei kívánsága pedig a Dobos-tortára esett. És ha már én magam készítem el, akkor adjunk is a minőségre, ne legyen mindenféle pudingporos, margarinos vacak, csakis minőségi alapanyagokból Dobos József eredeti receptje alapján készüljön. Az eredmény pedig felülmúl ténylegesen minden utánzatot, érdemes nekivágni. További képek a tortáról itt.

Hozzászólások (13)

mese habbal

Szia! Nekem 26-27 cm-es tortaformam van. Mennyivel kellene megnovelni a recept hozzavaloit, hogy kitoltse az en formamat? Elore is koszonom! Szep napot!

szelbarbi

Ahogyan átszámoltam ekkora tortaformához a következ?ek lennének az arányok: Tészta: 9 tojás 15 dkg liszt 15 dkg porcukor 5 dkg vaj krémhez: 6 tojás 30 dkg porcukor 34 dkg vaj 5 dkg 99%-os étcsokoládé 2,5 dkg vaníliáscukor 5 dkg kakaóvaj karamellhez: 22 dkg porcukor 6 ek víz 3 tk ecet 3 tk vaj Sok sikert és jó sütögetést! :)

mese habbal

De rendes vagy, hogy ilyen reszletesen leirtad. Tuti, hogy hamarosan megsutom, csak felek, hogy nem lesz tul esztetikus :)

szelbarbi

Nem olyan nehéz mint amilyennek olvasva t?nik, egyedül a karamell tet? a buktató pont. Vigyázz nagyon, mert nagyon könny? harmadfokú égési sérüléseket szerezni t?le.

Sz. Ági

Bocsánat a közbekotyogásért, de a recept írója nem a tortaformában süti a tésztát, hanem csak körülrajzolja. Arra meg jó egy 22 cm-es tányér, vagy fed?, vagy akármi is.

szelbarbi

Igazad van, de lehet, hogy mindenképpen nagyobb tortát szeretnének :)

mese habbal

Ne viccelj, ilyen kituno tortabol csakis nagyobbat, meghat nagyetku a csaladom :)

mese habbal

Igazad van, ez teljesen elkerultem a figyelmemet! Koszonom a segitseged!

v.zsuzsi

Ez igen :) GRATULÁLOK!!!

szelbarbi

Nagyon szépen köszönöm :)

Sz. Ági

Kakaóvajat honnan lehet venni? Gyógyszertárban tudom, hogy árulnak, de lehet hogy az nem étkezési célra való.

szelbarbi

Én a herbáriában szoktam venni Mosómamisat, de állítólag a patikában is lehet kapni.

szelbarbi

A gyógyszertári is étkezési min?sítés?.

mese habbal

A 60%-os csokolade kimaradt ebbol a listabol. Azt mnnyivel noveljen? Elore is nagyon koszonom! :)

szelbarbi

Húú, bocsánat. Tényleg kifelejtettem. 30 dkg 60%-os étcsokit kell a krémbe tenni.

Hoborc

Azért könnyítésként, ha nem akarjátok kettesével, külön-külön méregetni, meg kavargatni a piskótát, akkor az is megoldás, ha egyben kikeveritek és 3-3-at süttök ki egyszerre. Egy gáztepsi alján elfér 3 szilikonospapírostól. A cukormáznál pedig, el?bb a kés fokával jelljétek be a szeleteket, majd az élével vágjátok be. Folyamatosan vajazva a kést. Így nem fog törni és ragadni. Nem magamtól vagyok ilyen okos, a youtube-on van fent egy videó, ugyanez a recept, remekül végig videózva a készítés. Dobos torta (Miele F?z?iskola) a link.

szelbarbi

Kedves Hóborc! Sajnálom, de nem értek egyet veled. Ha az ember 3 korongot süt nem tudja félbevágni ?ket, mert a tészta nem olyan szerkezet? és túl vékony még így is ahhoz, hogy ketté lehessen vágni (teljesen szétmorzsálódik). Jó neked ha a Te gáztepsidbe elfér kényelmesen egymás mellett 3 db 18 cm átmér?j?, tortakorong, de az enyémben pl. és még egy jó pár típusban nem (még az említett Miele süt?ben sem). Úgyhogy javaslom a próbálkozóknak, hogy az eredeti dobos receptet kövessék (ahogyan a Miele F?z?iskolás videóban is ez látható).

drexler_zsofi

Szia! A krém elkészítésénél kimaradt a vaníliáscukor. Köszi a receptet, nagyon jó!

szelbarbi

Elnézést, tényleg kifelejtettem a leírásból, de most így utólagosan pótoltam. Örülök, hogy tetszik a recept. :)

Kertészné Ági

Szia! A recept leírásban 20 dkg csokoládét írsz, de a hozzászólásokban már 30 dkg-ot. Melyik adat a helyes? Egyébként recept kinyomtatva, kakaóvaj beszerezve, de azért lenne pár kérdésem. Mennyire befolyásolja a végeredményt, ha nem lesz 99%-os csokim, csak mondjuk 90%-os? A másik kérdésem, a tészta lapokat ki lehet-e egy nappal hamarabb sütni? Egy hétvégére három tortát kell csinálnom, és próbálom jól beosztani az id?met még a munka mellett. Köszike

szelbarbi

Kedves Ági! A receptben 20 dkg csokoládé szerepel a 22 cm átmér?j? tortához, a hozzászólásokban azért olvastál 30 dkg csokiról, mert volt olyan kérés, hogy számoljam át a mennyiségeket 27-28 cm-es tortához is. Tehát, ha az eredeti Dobos receptet szeretnéd követni akkor 20 dkg csokit használj a 22 cm-es tortához, ha nagyobbat szeretnél akkor lesz szükséged 30 dkg csokira. Az eredeti recept kakaómasszát ír, de mivel ez a halandó háziasszonyok számára hozzáférhetetlen ezért jó helyette a 99%-os étcsokoládé (szerintem már a 90%-os is megteszi, hiszen ennek is baromi magas már a kakaótartalma). Abban az esetben ha tényleg nagyon alaposan becsomagolod konyharuhába (nem egyenként, hanem egymásra rakva a lapokat összességében), akkor nagy valószín?séggel kibír krém nélkül is egy éjszakát, de tényleg legyél alapos, mert nagyon vékonyak a lapok, hajlamosak a kiszáradásra. Sok sikert az elkészítéséhez! :)

Kertészné Ági

Köszönöm a válaszokat!. Szerintem maradok a 22 cm-es méretnél ( 4 torta készül a hétvégére, elég a kisebb is). Az egyik bevásárló központban találtam 99%-os csokit, de elég borsos ára volt, így megpróbálom a kisebbel. Köszönöm a tanácsot is. Majd beszámolok az eredményr?l. :)

szelbarbi

Nagyon szívesen :) Mivel 4 torta lesz ezért szerintem is b?ven elég lesz az eredeti 22 centis, plusz azt is hozzá kell számolni, hogy elég "tömény" a csokiélmény így nem is lehet bel?le egyszerre sokat enni. A 99%-os csoki valóban egy kisebb fajta vagyon (itt 1200 Ft az 5 dkg-os tábla), de szerintem az a 9 %-is eltérés nem lesz olyan szembet?n?, mint pl az ha valaki csak kakaóporral készítené (ilyen recepteket is láttam már, az egyetlen baj csak az velük, hogy valójában nem is Dobos torták). Remélem nálatok is ilyan nagy sikert fog aratni ahogyan nálunk szokott. Várom a beszámolodat :) Sok sikert és örömteli jó sütést!

AnnaML

Volna egy kerdesem , mivel tudom helyettesiteni a kakovajat, vagy ha nem teszem bele mi lessz? Ma este szeretnem elkesziteni holnapra Koszonom elore is a valaszt Udv: Anna

szelbarbi

Ha mindenképpen az eredeti Dobos féle receptet szeretnéd elkészíteni, akkor szükséges a kakaóvaj. Ha nem rahaszkodsz az eredeti ízélményhez, akkor sima márkázott/teavajjal tudod helyettesíteni. Sok sikert a készítéshez! :)

AnnaML

Szia megcsinalam gluten es laktozmntesen de kakaovaj nelkul. Itt csak rendelesre kaphato de finom lett nelkule is , csak annyit hogy nagyon edesnek talaltak. Koszike meg egyszer a receptet. Udv : Anna

szelbarbi

Kedves Anna! Örülök, hogy ízlett a torta. Az édessége az eredeti recept alapján ilyen, így esetleg azt tudom javasolni, hogy legközelebb kevesebb cukorral próbáld meg elkészíteni. Üdv, Barbi

Artemisz

Gyönyör? a torta. De. Olvasom, hogy jujj, mi lesz, ha nem 99 %-os a csoki, hanem csak 90... Atyaég, de jó, hogy van, akinek ez a legnagyobb gondja... Vihar a biliben... Továbbá, a torta profi, hibátlan díszítése nagyon gyakorlott kezekre vall, ami egy fiatal, dolgozó(?) n? esetében csak akkor lehetséges, ha a szakmája cukrász... Ami persze nem baj, s?t! Ezzel csak azt akarom mondani, ha egy "hétköznapi" háziasszony nem tud ilyen remekm?vet csinálni, ne essen kétségbe, nem lesz t?le kevesebb. :))

szelbarbi

Kedves Artemisz! Semmi gond, ha nem 99%-os a csokoládé, hanem csak 90, így is elég borsos az ára. Az eredeti Dobos recept kakaómasszát ír amihez leginkább a 99%-os csokoládé hasonlít, de nem lesz gond bel?le, ha csak 90%-os kerül bele. Sajnálom, el kell, hogy szomorítsam, de a tortát jómagam díszítettem én pedig sem cukrász sem pedig évtizedek óta a konyhában tevékenyked? n? nem vagyok, csak egy egyszer? 31 éves könyvel?ként dolgozó háziasszony (most már anyuka is). Minden csak a kézügyességen és a gyakorláson múlik. Úgyhogy az elkészít?knek sok sikert a sütéshez és utána jó étvágyat kívánok a tortához! Mindent bele! :)

picurka34

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a vaj címszó teavajat takar, vagy margarint?

szelbarbi

Kedves Picurka! Vaj alatt vajat értek ami lehet akár teavaj (70%-os zsírtartalmú), vagy akár márkázott vaj (82%-os zsírtartalmú). A kár lenne elrontani azt a tortát margarinnal, összehasonlíthatatlan az ízhatás ;)

sera

Sziasztok, ma elkeszitem az eredeti recept alapjan. Összel probaltam meg megközelitö anyagokbol elkesziteni,mert nem sikerült beszerezni kakaovajat,de most minden itt van. Mese habbal, gratulalok nagyon szepen nez ki az eredeti dobos torta es nekem is az a velemenyem,aki nem az eredetit akarja vagy tudja elkesziteni, nezzen körül mashol,ez az eredeti recept es jol van ez igy. Habar ahogy atneztem a hozzaszolasokat - kicsit meg kell dorgaljalak - ha ez meg az hianyzik a receptböl es eles szemek ezt nem veszik eszre,akkor nem egeszen hiteles a recepted. Most en is megnezem a Miele fözöiskola receptjet,nehogy valami valoban kimaradjon.

gabuko

Elkészítettem. :) Köszönöm a receptet. Isteni lett és a szülinapos is örült neki nagyon :)

nenono

Elkészítettem, külalakra tökéletes volt, de ízre nem: a sok vajtól túl tömény az íze. A kakaóvaj nem érz?dött ki, így pénzkidobásnak éreztem az árát.

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Karamelltető

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.