Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eredeti Dobos-torta

Eredeti Dobos-torta
Eredeti Dobos-torta
110 perc / előkészület: 50 perc főzés: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A párom mindig valamilyen csokoládés tortát kér a születésnapjára. Tavaly Lúdláb tortája volt, az idei kívánsága pedig a Dobos-tortára esett. És ha már én magam készítem el, akkor adjunk is a minőségre, ne legyen mindenféle pudingporos, margarinos vacak, csakis minőségi alapanyagokból Dobos József eredeti receptje alapján készüljön. Az eredmény pedig felülmúl ténylegesen minden utánzatot, érdemes nekivágni. További képek a tortáról itt.

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Krém

Karamelltető

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki szereti az igazán csokoládés süteményeket!

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. Vágjunk 6 csík szilikonos sütőpapírlapot, amiknek a közepén rajzoljunk körbe egy 22 cm-es kerek tortaformát. A sütőt kapcsoljuk be 180°C-ra alsó-felső sütésen.
  2. A piskóta lapokat érdemes kettesével készíteni (bekeverni a tésztát és kisütni), mert ha az egészet egyben készítjük, a piskóta összeesik, mire a negyedik lapot akarnánk kisütni, és onnantól kezdve már csak papírlap vastagságú piskótát fogunk kapni a sütés végezetével. 2 db tojás sárgáját keverjünk ki 1,6 dkg porcukorral, a 2 db tojásfehérjét pedig szintén 1,6 dkg porcukorral verjük kemény habbá.
  3. A tojássárgás keverékbe forgassunk bele 3,3 dkg lisztet, és csorgassunk bele 1,1 dkg olvasztott vajat.
  4. Végül a fehérjehabot forgassuk óvatosan a keverékbe. Az elkészült tésztát oszlassuk el 2 db előrajzolt sütőpapíron, és kenőspatulával kenjük, igazítsuk a kereten belül kerekre.
  5. A sütőpapírlapokat emeljük sütőlemezre, tepsibe, és egymás után süssük ki őket kb 8-10 perc alatt.
  6. Ezt a folyamatot ismételjük meg még kétszer, így 6 db piskótalapot kapunk.

Krém

  1. A krémhez a tojásokat tegyük hőálló tálba, keverjük hozzá a porcukrot, és folyamatosan kevergetve vízgőz felett melegítsük csípősre (vagyis amikor az ujjunk hegyét beledugjuk, már csípősen égesse, és ki kelljen rögtön húznunk). Amikor kellőképpen felmelegedett, vegyük le a vízgőzről, és habverővel egészen kihűlésig verjük.
  2. Közben a vajat robotgépben alaposan kevertessük ki, ez legalább 8-9 percig eltart, nagyon lágynak és krémesnek kell lennie a végére.
  3. A kakaóvajat, a csokoládét és a kakaómasszát (99%-os étcsokit) tegyük egy tálkába, és a mikróban olvasszuk meg 200 watton háromszor másfél perc alatt (közben minden alkalommal vegyük ki és keverjük meg).
  4. A kikevert krémes, lágy vajhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot és az olvasztott csokoládés egyveleget, majd az egészet forgassuk a tojásos habba.
  5. Az összeállításnál a legszebb lapot tegyük félre a karamell kalaphoz, a maradék öt lapot töltsük meg a krémmel, vonjuk be vele az oldatát, a tetejét, és egy adagot tegyünk félre a díszítéshez (a krémet összesen 6 egyenlő részre osszuk, a töltéshez, bevonáshoz és díszítéshez).

Karamelltető

  1. A karamelltetőhöz a cukrot, a vizet, az ecetet és a vajat egy kis lábasban keverjük össze, és közepes hőmérsékleten borostyánszínűre karamellizáljuk folyamatos kevergetés mellett.
  2. Ekkor a félretett piskótalapra öntjük, és villámgyorsan egy simító spatulával egyenletesen eloszlatjuk rajta. Mielőtt még megszilárdulna, vajazott élű késsel 12 cikkelyre vágjuk. (Érdemes vigyázni vele, mert a karamell brutális égési sérüléseket tud okozni.
  3. A torta tetejének a szélén csillagcsöves habzsákkal 12 ponton krémrózsákat nyomunk, amikre ferdén ráillesztjük a karamelles piskótacikkeket. A torta közepére még egy krémrózsát kanyarítunk, hogy eltüntesse a középső illesztést.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 287
össznézettség: 233 157
elküldve: 61
receptkönyvben: 698
elkészítve: 43/43
Facebookon megjelent: -

szakács

szelbarbi

Mióta szakács: 2011.10.18.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Eredeti dobos-torta, Dobos József féle dobos-torta

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gabuko
gabuko Fri, 2019-10-18 12:14

Elkészítettem. :) Köszönöm a receptet. Isteni lett és a szülinapos is örült neki nagyon :)

sera
sera / sera Sat, 2016-01-16 13:18

Sziasztok, ma elkeszitem az eredeti recept alapjan. Összel probaltam meg megközelitö anyagokbol elkesziteni,mert nem sikerült beszerezni kakaovajat,de most minden itt van. Mese habbal, gratulalok nagyon szepen nez ki az eredeti dobos torta es nekem is az a velemenyem,aki nem az eredetit akarja vagy tudja elkesziteni, nezzen körül mashol,ez az eredeti recept es jol van ez igy. Habar ahogy atneztem a hozzaszolasokat - kicsit meg kell dorgaljalak - ha ez meg az hianyzik a receptböl es eles szemek ezt nem veszik eszre,akkor nem egeszen hiteles a recepted. Most en is megnezem a Miele fözöiskola receptjet,nehogy valami valoban kimaradjon.

picurka34
picurka34 Thu, 2015-04-23 17:05

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a vaj címszó teavajat takar, vagy margarint?

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Fri, 2015-04-24 20:52

Kedves Picurka!
Vaj alatt vajat értek ami lehet akár teavaj (70%-os zsírtartalmú), vagy akár márkázott vaj (82%-os zsírtartalmú).
A kár lenne elrontani azt a tortát margarinnal, összehasonlíthatatlan az ízhatás ;)

Artemisz
Artemisz Sat, 2014-11-01 11:30

Gyönyörű a torta.
De.
Olvasom, hogy jujj, mi lesz, ha nem 99 %-os a csoki, hanem csak 90... Atyaég, de jó, hogy van, akinek ez a legnagyobb gondja... Vihar a biliben...

Továbbá, a torta profi, hibátlan díszítése nagyon gyakorlott kezekre vall, ami egy fiatal, dolgozó(?) nő esetében csak akkor lehetséges, ha a szakmája cukrász... Ami persze nem baj, sőt! Ezzel csak azt akarom mondani, ha egy "hétköznapi" háziasszony nem tud ilyen remekművet csinálni, ne essen kétségbe, nem lesz tőle kevesebb. :))

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Wed, 2014-11-05 11:29

Kedves Artemisz!
Semmi gond, ha nem 99%-os a csokoládé, hanem csak 90, így is elég borsos az ára. Az eredeti Dobos recept kakaómasszát ír amihez leginkább a 99%-os csokoládé hasonlít, de nem lesz gond belőle, ha csak 90%-os kerül bele.

Sajnálom, el kell, hogy szomorítsam, de a tortát jómagam díszítettem én pedig sem cukrász sem pedig évtizedek óta a konyhában tevékenykedő nő nem vagyok, csak egy egyszerű 31 éves könyvelőként dolgozó háziasszony (most már anyuka is). Minden csak a kézügyességen és a gyakorláson múlik. Úgyhogy az elkészítőknek sok sikert a sütéshez és utána jó étvágyat kívánok a tortához! Mindent bele! :)

AnnaML
AnnaML / AnnaML Tue, 2014-04-15 16:47

Volna egy kerdesem , mivel tudom helyettesiteni a kakovajat, vagy ha nem teszem bele mi lessz? Ma este szeretnem elkesziteni holnapra
Koszonom elore is a valaszt
Udv: Anna

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Tue, 2014-04-15 20:34

Ha mindenképpen az eredeti Dobos féle receptet szeretnéd elkészíteni, akkor szükséges a kakaóvaj. Ha nem rahaszkodsz az eredeti ízélményhez, akkor sima márkázott/teavajjal tudod helyettesíteni. Sok sikert a készítéshez! :)

AnnaML
AnnaML / AnnaML Thu, 2014-04-17 00:11

Szia megcsinalam gluten es laktozmntesen de kakaovaj nelkul. Itt csak rendelesre kaphato de finom lett nelkule is , csak annyit hogy nagyon edesnek talaltak.
Koszike meg egyszer a receptet.
Udv : Anna

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Sat, 2014-04-19 10:58

Kedves Anna!
Örülök, hogy ízlett a torta. Az édessége az eredeti recept alapján ilyen, így esetleg azt tudom javasolni, hogy legközelebb kevesebb cukorral próbáld meg elkészíteni.
Üdv,
Barbi

Kertészné Ági
Kertészné Ági / Kertészné Ági Fri, 2014-04-04 17:42

Szia!
A recept leírásban 20 dkg csokoládét írsz, de a hozzászólásokban már 30 dkg-ot. Melyik adat a helyes? Egyébként recept kinyomtatva, kakaóvaj beszerezve, de azért lenne pár kérdésem. Mennyire befolyásolja a végeredményt, ha nem lesz 99%-os csokim, csak mondjuk 90%-os? A másik kérdésem, a tészta lapokat ki lehet-e egy nappal hamarabb sütni? Egy hétvégére három tortát kell csinálnom, és próbálom jól beosztani az időmet még a munka mellett. Köszike

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Fri, 2014-04-04 19:26

Kedves Ági!

A receptben 20 dkg csokoládé szerepel a 22 cm átmérőjű tortához, a hozzászólásokban azért olvastál 30 dkg csokiról, mert volt olyan kérés, hogy számoljam át a mennyiségeket 27-28 cm-es tortához is. Tehát, ha az eredeti Dobos receptet szeretnéd követni akkor 20 dkg csokit használj a 22 cm-es tortához, ha nagyobbat szeretnél akkor lesz szükséged 30 dkg csokira.
Az eredeti recept kakaómasszát ír, de mivel ez a halandó háziasszonyok számára hozzáférhetetlen ezért jó helyette a 99%-os étcsokoládé (szerintem már a 90%-os is megteszi, hiszen ennek is baromi magas már a kakaótartalma).
Abban az esetben ha tényleg nagyon alaposan becsomagolod konyharuhába (nem egyenként, hanem egymásra rakva a lapokat összességében), akkor nagy valószínűséggel kibír krém nélkül is egy éjszakát, de tényleg legyél alapos, mert nagyon vékonyak a lapok, hajlamosak a kiszáradásra.
Sok sikert az elkészítéséhez! :)

Kertészné Ági
Kertészné Ági / Kertészné Ági Tue, 2014-04-08 21:14

Köszönöm a válaszokat!. Szerintem maradok a 22 cm-es méretnél ( 4 torta készül a hétvégére, elég a kisebb is). Az egyik bevásárló központban találtam 99%-os csokit, de elég borsos ára volt, így megpróbálom a kisebbel. Köszönöm a tanácsot is. Majd beszámolok az eredményről. :)

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Tue, 2014-04-08 21:28

Nagyon szívesen :) Mivel 4 torta lesz ezért szerintem is bőven elég lesz az eredeti 22 centis, plusz azt is hozzá kell számolni, hogy elég "tömény" a csokiélmény így nem is lehet belőle egyszerre sokat enni. A 99%-os csoki valóban egy kisebb fajta vagyon (itt 1200 Ft az 5 dkg-os tábla), de szerintem az a 9 %-is eltérés nem lesz olyan szembetűnő, mint pl az ha valaki csak kakaóporral készítené (ilyen recepteket is láttam már, az egyetlen baj csak az velük, hogy valójában nem is Dobos torták).
Remélem nálatok is ilyan nagy sikert fog aratni ahogyan nálunk szokott. Várom a beszámolodat :)
Sok sikert és örömteli jó sütést!

drexler_zsofi
drexler_zsofi Fri, 2014-03-21 16:48

Szia!
A krém elkészítésénél kimaradt a vaníliáscukor. Köszi a receptet, nagyon jó!

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Tue, 2014-03-25 19:46

Elnézést, tényleg kifelejtettem a leírásból, de most így utólagosan pótoltam.
Örülök, hogy tetszik a recept. :)

Hoborc
Hoborc Tue, 2014-03-11 15:00

Azért könnyítésként, ha nem akarjátok kettesével, külön-külön méregetni, meg kavargatni a piskótát, akkor az is megoldás, ha egyben kikeveritek és 3-3-at süttök ki egyszerre. Egy gáztepsi alján elfér 3 szilikonospapírostól. A cukormáznál pedig, előbb a kés fokával jelljétek be a szeleteket, majd az élével vágjátok be. Folyamatosan vajazva a kést. Így nem fog törni és ragadni. Nem magamtól vagyok ilyen okos, a youtube-on van fent egy videó, ugyanez a recept, remekül végig videózva a készítés. Dobos torta (Miele Főzőiskola) a link.

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Tue, 2014-03-25 19:38

Kedves Hóborc!

Sajnálom, de nem értek egyet veled. Ha az ember 3 korongot süt nem tudja félbevágni őket, mert a tészta nem olyan szerkezetű és túl vékony még így is ahhoz, hogy ketté lehessen vágni (teljesen szétmorzsálódik). Jó neked ha a Te gáztepsidbe elfér kényelmesen egymás mellett 3 db 18 cm átmérőjű, tortakorong, de az enyémben pl. és még egy jó pár típusban nem (még az említett Miele sütőben sem). Úgyhogy javaslom a próbálkozóknak, hogy az eredeti dobos receptet kövessék (ahogyan a Miele Főzőiskolás videóban is ez látható).

mese habbal
mese habbal Fri, 2014-02-28 01:16

A 60%-os csokolade kimaradt ebbol a listabol. Azt mnnyivel noveljen? Elore is nagyon koszonom! :)

szeag
Sz. Ági / szeag Wed, 2014-02-12 20:59

Kakaóvajat honnan lehet venni?
Gyógyszertárban tudom, hogy árulnak, de lehet hogy az nem étkezési célra való.

mese habbal
mese habbal Tue, 2014-02-11 20:25

Szia! Nekem 26-27 cm-es tortaformam van. Mennyivel kellene megnovelni a recept hozzavaloit, hogy kitoltse az en formamat? Elore is koszonom! Szep napot!

szeag
Sz. Ági / szeag Wed, 2014-02-12 21:02

Bocsánat a közbekotyogásért, de a recept írója nem a tortaformában süti a tésztát, hanem csak körülrajzolja. Arra meg jó egy 22 cm-es tányér, vagy fedő, vagy akármi is.

mese habbal
mese habbal Thu, 2014-02-13 23:46

Ne viccelj, ilyen kituno tortabol csakis nagyobbat, meghat nagyetku a csaladom :)

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Wed, 2014-02-12 18:07

Ahogyan átszámoltam ekkora tortaformához a következőek lennének az arányok:
Tészta:
9 tojás
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
5 dkg vaj

krémhez:
6 tojás
30 dkg porcukor
34 dkg vaj
5 dkg 99%-os étcsokoládé
2,5 dkg vaníliáscukor
5 dkg kakaóvaj

karamellhez:
22 dkg porcukor
6 ek víz
3 tk ecet
3 tk vaj

Sok sikert és jó sütögetést! :)

mese habbal
mese habbal Thu, 2014-02-13 23:49

De rendes vagy, hogy ilyen reszletesen leirtad. Tuti, hogy hamarosan megsutom, csak felek, hogy nem lesz tul esztetikus :)

szelbarbi
szelbarbi / szelbarbi Fri, 2014-02-14 09:37

Nem olyan nehéz mint amilyennek olvasva tűnik, egyedül a karamell tető a buktató pont. Vigyázz nagyon, mert nagyon könnyű harmadfokú égési sérüléseket szerezni tőle.

537
tojás 6 db
porcukor 10 dkg
finomliszt 10 dkg
vaj 3.5 dkg
tojás 4 db
porcukor 20 dkg
vaj 23.5 dkg
étcsokoládé 3.5 dkg
vaníliás cukor 1.7 dkg
kakaóvaj 3.5 dkg
étcsokoládé 20 dkg
porcukor 15 dkg
víz 4 ek
ecet 2 tk
vaj 8 g