Diós-narancsos szaloncukor
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
25g dió164 kcal
-
13g kókuszreszelék83 kcal
-
63g mazsola187 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
6g narancslé3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
38g étcsokoládé205 kcal
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
200g dió1308 kcal
-
100g kókuszreszelék660 kcal
-
500g mazsola1495 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
45g narancslé21 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
300g étcsokoládé1638 kcal
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
17.4g dió114 kcal
-
8.7g kókuszreszelék57 kcal
-
43.4g mazsola130 kcal
-
0.5g narancshéj1 kcal
-
3.9g narancslé2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
26.1g étcsokoládé142 kcal
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 36.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 515.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 129 mg
-
Foszfor 252 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.7 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 16.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.9 g
Zsír
-
Összesen 290.1 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 99 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4126.2 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 714 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 1030 mg
-
Foszfor 2015 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 637.6 g
-
Cukor 486 mg
-
Élelmi rost 74 mg
VÍZ
-
Összesen 135.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 243 micro
-
Kolin: 159 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 70 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 163 micro
- 6% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 25.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 358.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 175 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.4 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 11.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Hozzávalók
-
20 dkg dió
-
10 dkg kókuszreszelék
-
50 dkg mazsola
-
1 fél narancsból nyert narancslé
-
1 kk fahéj
Elkészítés
- A mazsolát megmossuk (átnézzük, hogy ne legyenek benne esetleg kocsánydarabok), majd 5-7 percre forró vízbe áztatjuk.
- Miközben a mazsola ázik, ledaráljuk a diót.
- Egy nagy tálba kimérjük a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, narancslevet és a fahéjat.
- A mazsolát leszűrjük, majd egy botmixer segítségével pépesítjük. Nem baj, ha maradnak egész szemek.
- A mazsolát hozzáadjuk a diós keverékhez, és alaposan összekeverjük. Ha esetleg száraz a massza, és nem akar összeállni, akkor egy kis narancslevet adhatunk még hozzá.
- Egy nagy tepsibe vagy tálcára szilikonos sütőpapírt terítünk, majd a masszából egyforma méretű szaloncukrokat formázunk, melyeket a sütőpapírra sorakoztatunk.
- Száraz, hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük. Ezalatt kissé megszikkadnak.
- Másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd egy kis villa (ha van sajtvilla, mert annak csak két foga van) és egy fogpiszkáló segítségével szépen minden darabot megforgatunk benne. Ügyeljünk rá, hogy a máz mindenhol bevonja a szaloncukrokat.
- Alaposan lecsepegtetjük a felesleges csokoládét, és óvatosan visszacsúsztatjuk a szaloncukrot a villáról a sütőpapírra a fogpiszkáló segítségével.
- Hűvös helyre (ne hűtőbe) tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 959
- Tegnapi nézettség: 31
- 7 napos nézettség: 249
- Össznézettség: 95447
- Feltöltés dátuma: 2011. december 02.
Ajánló
Mindenkinek, aki szereti a szaloncukrot, és szeret új ízeket kipróbálni. Jól záródó, kis fémdobozokba csomagolva ajándékba is adhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Régen nagyon szerettem leenni a karácsonyfáról a szaloncukrot. Mióta diétáznom kell, ez kimaradt a karácsonyi finomságok közül. Sokat vadásztam receptek után, és találtam is rengeteg finomabbnál finomabb házi szaloncukrot, de sajnos java részük rengeteg cukorral készül. Ennek a változatnak az édességét a mazsola adja, így nem kell bele egy csipet cukor sem. Sajnos túl gyorsan kopik, azt hiszem, karácsonyig még kell készítenem egy újabb adagot. :D Ebből a mennyiségből nekem 80 db szaloncukor lett. Mit ne mondjak, kellett hozzá türelem, de az illat, ami készítés közben belengi a konyhát, és a végeredmény mindent megér! Egy ötlet: a szaloncukor talán még egészségesebbé tehető, ha a mazsola egy részét, vagy egészét kiváltjuk diétás dzsemmel, de inkább lekvárral. Ebben az esetben a szárazanyag (kókusz, dió) és a lekvár, -vagy lekvár és mazsola- arányán módosítani kell. A lényeg, hogy jól formálható masszát kapjunk, de ne legyen lágy és szikkadás után könnyen be is tudjuk vonni csokoládéval. Azt hiszem, így is ki fogom próbálni.:) Mióta felkerült a recept újra és újra elkészítettem a szaloncukrokat. Most legutóbb persze karácsonyra (2012.), bár végül kis csúszás után a két ünnep között lett kész. :) Ahogy olvastam (és tanultam) a kedves hozzászólásokból -nagyon jó tudni, hogy ilyen sokan kipróbálták a receptet-, úgy én is többféleképpen kipróbáltam a bevonást és mostanra "kidolgoztam" egy csoki-lecsepegtető technikát, ami nálam jól bevált: Ahogy forgatás után a villán csücsül a cukor, a villát óvatosan a tál széléhez kocogtattam. Így kis idő után szépen elkezdett róla (vékony sugárban) lecsorogni a plusz csokoládé. A villa aljáról pedig a fogpiszkálóval húztam le a felesleget. Az olvasztott csokit menet közben folyamatosan kevergettem, így mindig folyékony maradt; könnyebben ment az "öltöztetés" és egészen vékony lett a bevonat. Remélem segítség lesz! :) Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok Mindenkinek! További képeket találtok a blogomon.