r
Nosalty Logó

Diós-narancsos szaloncukor

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Ági78
Diós-narancsos szaloncukor
adag
Előkészítés
perc
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 643 kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 5128 kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 446 kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    515.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.7 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 643 kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.9 g

Zsír

  • Összesen
    290.1 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    99 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4126.2 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    714 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    1030 mg
  • Foszfor
    2015 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    637.6 g
  • Cukor
    486 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    243 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    70 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 5128 kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    358.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    175 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 446 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk (átnézzük, hogy ne legyenek benne esetleg kocsánydarabok), majd 5-7 percre forró vízbe áztatjuk.
  2. Miközben a mazsola ázik, ledaráljuk a diót.
  3. Egy nagy tálba kimérjük a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, narancslevet és a fahéjat.
  4. A mazsolát leszűrjük, majd egy botmixer segítségével pépesítjük. Nem baj, ha maradnak egész szemek.
  5. A mazsolát hozzáadjuk a diós keverékhez, és alaposan összekeverjük. Ha esetleg száraz a massza, és nem akar összeállni, akkor egy kis narancslevet adhatunk még hozzá.
  6. Egy nagy tepsibe vagy tálcára szilikonos sütőpapírt terítünk, majd a masszából egyforma méretű szaloncukrokat formázunk, melyeket a sütőpapírra sorakoztatunk.
  7. Száraz, hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük. Ezalatt kissé megszikkadnak.
  8. Másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd egy kis villa (ha van sajtvilla, mert annak csak két foga van) és egy fogpiszkáló segítségével szépen minden darabot megforgatunk benne. Ügyeljünk rá, hogy a máz mindenhol bevonja a szaloncukrokat.
  9. Alaposan lecsepegtetjük a felesleges csokoládét, és óvatosan visszacsúsztatjuk a szaloncukrot a villáról a sütőpapírra a fogpiszkáló segítségével.
  10. Hűvös helyre (ne hűtőbe) tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 959
  • Tegnapi nézettség: 31
  • 7 napos nézettség: 249
  • Össznézettség: 95447
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 02.

Ajánló

Mindenkinek, aki szereti a szaloncukrot, és szeret új ízeket kipróbálni. Jól záródó, kis fémdobozokba csomagolva ajándékba is adhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régen nagyon szerettem leenni a karácsonyfáról a szaloncukrot. Mióta diétáznom kell, ez kimaradt a karácsonyi finomságok közül. Sokat vadásztam receptek után, és találtam is rengeteg finomabbnál finomabb házi szaloncukrot, de sajnos java részük rengeteg cukorral készül. Ennek a változatnak az édességét a mazsola adja, így nem kell bele egy csipet cukor sem. Sajnos túl gyorsan kopik, azt hiszem, karácsonyig még kell készítenem egy újabb adagot. :D Ebből a mennyiségből nekem 80 db szaloncukor lett. Mit ne mondjak, kellett hozzá türelem, de az illat, ami készítés közben belengi a konyhát, és a végeredmény mindent megér! Egy ötlet: a szaloncukor talán még egészségesebbé tehető, ha a mazsola egy részét, vagy egészét kiváltjuk diétás dzsemmel, de inkább lekvárral. Ebben az esetben a szárazanyag (kókusz, dió) és a lekvár, -vagy lekvár és mazsola- arányán módosítani kell. A lényeg, hogy jól formálható masszát kapjunk, de ne legyen lágy és szikkadás után könnyen be is tudjuk vonni csokoládéval. Azt hiszem, így is ki fogom próbálni.:) Mióta felkerült a recept újra és újra elkészítettem a szaloncukrokat. Most legutóbb persze karácsonyra (2012.), bár végül kis csúszás után a két ünnep között lett kész. :) Ahogy olvastam (és tanultam) a kedves hozzászólásokból -nagyon jó tudni, hogy ilyen sokan kipróbálták a receptet-, úgy én is többféleképpen kipróbáltam a bevonást és mostanra "kidolgoztam" egy csoki-lecsepegtető technikát, ami nálam jól bevált: Ahogy forgatás után a villán csücsül a cukor, a villát óvatosan a tál széléhez kocogtattam. Így kis idő után szépen elkezdett róla (vékony sugárban) lecsorogni a plusz csokoládé. A villa aljáról pedig a fogpiszkálóval húztam le a felesleget. Az olvasztott csokit menet közben folyamatosan kevergettem, így mindig folyékony maradt; könnyebben ment az "öltöztetés" és egészen vékony lett a bevonat. Remélem segítség lesz! :) Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok Mindenkinek! További képeket találtok a blogomon.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...