r
Nosalty Logó

Diós-narancsos szaloncukor

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Ági78
Diós-narancsos szaloncukor
adag
Előkészítés
perc
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 643 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 5128 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 446 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    515.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    252 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.7 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 643 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.9 g

Zsír

  • Összesen
    290.1 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    99 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4126.2 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    714 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    1030 mg
  • Foszfor
    2015 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    637.6 g
  • Cukor
    486 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    243 micro
  • Kolin:
    159 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    115 micro
  • β-crypt
    70 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 5128 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    358.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    175 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 446 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk (átnézzük, hogy ne legyenek benne esetleg kocsánydarabok), majd 5-7 percre forró vízbe áztatjuk.
  2. Miközben a mazsola ázik, ledaráljuk a diót.
  3. Egy nagy tálba kimérjük a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, narancslevet és a fahéjat.
  4. A mazsolát leszűrjük, majd egy botmixer segítségével pépesítjük. Nem baj, ha maradnak egész szemek.
  5. A mazsolát hozzáadjuk a diós keverékhez, és alaposan összekeverjük. Ha esetleg száraz a massza, és nem akar összeállni, akkor egy kis narancslevet adhatunk még hozzá.
  6. Egy nagy tepsibe vagy tálcára szilikonos sütőpapírt terítünk, majd a masszából egyforma méretű szaloncukrokat formázunk, melyeket a sütőpapírra sorakoztatunk.
  7. Száraz, hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük. Ezalatt kissé megszikkadnak.
  8. Másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd egy kis villa (ha van sajtvilla, mert annak csak két foga van) és egy fogpiszkáló segítségével szépen minden darabot megforgatunk benne. Ügyeljünk rá, hogy a máz mindenhol bevonja a szaloncukrokat.
  9. Alaposan lecsepegtetjük a felesleges csokoládét, és óvatosan visszacsúsztatjuk a szaloncukrot a villáról a sütőpapírra a fogpiszkáló segítségével.
  10. Hűvös helyre (ne hűtőbe) tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 91619
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 02.

Ajánló

Mindenkinek, aki szereti a szaloncukrot, és szeret új ízeket kipróbálni. Jól záródó, kis fémdobozokba csomagolva ajándékba is adhatjuk.

Receptkategóriák

Régen nagyon szerettem leenni a karácsonyfáról a szaloncukrot. Mióta diétáznom kell, ez kimaradt a karácsonyi finomságok közül. Sokat vadásztam receptek után, és találtam is rengeteg finomabbnál finomabb házi szaloncukrot, de sajnos java részük rengeteg cukorral készül. Ennek a változatnak az édességét a mazsola adja, így nem kell bele egy csipet cukor sem. Sajnos túl gyorsan kopik, azt hiszem, karácsonyig még kell készítenem egy újabb adagot. :D Ebből a mennyiségből nekem 80 db szaloncukor lett. Mit ne mondjak, kellett hozzá türelem, de az illat, ami készítés közben belengi a konyhát, és a végeredmény mindent megér! Egy ötlet: a szaloncukor talán még egészségesebbé tehető, ha a mazsola egy részét, vagy egészét kiváltjuk diétás dzsemmel, de inkább lekvárral. Ebben az esetben a szárazanyag (kókusz, dió) és a lekvár, -vagy lekvár és mazsola- arányán módosítani kell. A lényeg, hogy jól formálható masszát kapjunk, de ne legyen lágy és szikkadás után könnyen be is tudjuk vonni csokoládéval. Azt hiszem, így is ki fogom próbálni.:) Mióta felkerült a recept újra és újra elkészítettem a szaloncukrokat. Most legutóbb persze karácsonyra (2012.), bár végül kis csúszás után a két ünnep között lett kész. :) Ahogy olvastam (és tanultam) a kedves hozzászólásokból -nagyon jó tudni, hogy ilyen sokan kipróbálták a receptet-, úgy én is többféleképpen kipróbáltam a bevonást és mostanra "kidolgoztam" egy csoki-lecsepegtető technikát, ami nálam jól bevált: Ahogy forgatás után a villán csücsül a cukor, a villát óvatosan a tál széléhez kocogtattam. Így kis idő után szépen elkezdett róla (vékony sugárban) lecsorogni a plusz csokoládé. A villa aljáról pedig a fogpiszkálóval húztam le a felesleget. Az olvasztott csokit menet közben folyamatosan kevergettem, így mindig folyékony maradt; könnyebben ment az "öltöztetés" és egészen vékony lett a bevonat. Remélem segítség lesz! :) Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok Mindenkinek! További képeket találtok a blogomon.

Hozzászólások (43)

Szuszka

Ez biztos nagyon finom lesz . Én kipróbálom. Köszi a receptet. Zsuzsi

Ági78

Szia Zsuzsi! Tényleg nagyon finom.:) Túl gyorsan is kopik...sajnos. Holnap készül az újabb adag. Sok sikert hozzá! Üdv: Ági

páró gyuláné

én is megcsinálom!köszi a receptet!

Ági78

Örülök, hogy megtetszett a recept! Remélem ízleni fog! Üdv: Ági

Törölt felhasználó

köszönöm a receptet és az ötletet,jó ajándék lessz Kné

Ági78

Remélem, mindenkinek ízleni fog! Biztosan örömet szerzel vele!:) Üdv:Ági

Olaszné Anci

Kedves Ági78 ! Nagyon örülök ennek a receptnek, mert nincs agyoncukrozva ! Ez kell nekem és köszönöm szépen ! Gratulálok, örülök, hogy ilyen sok ügyes háziasszonnyal találkozhatom ezen az oldalon. Üdv: Anci

Ági78

Kedves Anci! Megtisztel?ek a szavaid! Örülök, hogy megtetszett a recept! Mi holnap fogunk egy újabb adagot készíteni Anyukámnál, mert az itthoni igencsak kopik. Remélem nektek is ízleni fog! Üdv: Ági

pezo

Kedves Ági! Szeretném megkérdezni, hogy szerinted mazsola helyett fügelekvárral is m?ködik ez a recept? Jó kemény fügelekvárom van amib?l szerintem finom lenne, de nem vagyok benne biztos, hogy összeállna és nem volna túl "laza" az anyag. Nagyon tetszik a szaloncukrod! Üdv.: pezo / Gyöngyi

Ági78

Szia Gyöngyi! Örülök, hogy tetszik a szaloncukor! Biztos, hogy fügelekvárral is m?ködik a dolog, és finom lesz. A lényeg, hogy annyi narancslevet adj hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapj. Ha a kis töltelékhalmok nem esnek szét formázás közben, nagy baj nem lehet!:) Ha meg szépen megszikkadtak, már a csokiba forgatás sem lesz nehéz. Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Kedves Ágnes! Nagyon tetszik a recepted, mivel hozzáadott cukrot nem tartalmaz! Ügyes vagy...! :) Hamarosan ki fogom próbálni!

Ági78

Kedves Agibaby! Köszönöm szépen!:) Remélem mindenkinek ízleni fog! Üdv: Ági

puszedli

...és a fotó is gyönyör?! :)

Ági78

Köszönöm szépen, igyekeztem:)

Pindurka81

Kedves Ági! Karácsonyra szeretnék saját készítés? szaloncukorkákat ajándékozni a szeretteimnek. Kísér?ajándék lesz, de ezt várom a legjobban, hogy átadhassam majd! :):) Meg tudnád mondani, hogy kb. meddig állnak el? Karácsony el?tt hány nappal érdemes elkészíteni? Köszönöm el?re is a válaszod! :)

Ági78

Kedves Pindurka81! Karácsony el?tt két héttel nyugodtan elkészítheted, biztos, hogy semmi bajuk nem lesz, szerintem a csoki megfelel?en szigetel és tartósít.:) Ha nyugodtabb akarsz lenni, akkor egy héttel ajándékozás el?tt is készítheted, akkor még jut id? b?ven másra is. A csomagolással viszont szerintem érdemes várni szinte az utolsó pillanatig. Addig is tudnak leveg?zni. Sok sikert hozzá! Üdv: Ági

Pindurka81

Kedves Ági! Nagyon köszönöm a gyors választ, és a plusz infót! :):) Jó, akkor egy héttel el?tte készítem el ezt is, és Receptm?ves zselését is...bár....hogy ?szinte legyek...már annyira be vagyok zsongva, hogy tuti fix, hogy kisebb adagból készítek egy kis kostolónyit... ;) Szép estét! :)

Ági78

Kedves Pindurka81! Szívesen! ...és igen, feltétlenül kell készíteni egy kisebb adagot f?próbaképpen. :D Elvégre advent van, ennyit megérdemlünk! Neked is szép estét!

Pindurka81

Kedves Ági! Jó néhány receptet kipróbáltam már a Nosaltyról, nagyon sok kedvencem is van, amiket gyakran el is készítek. :) De ez a szaloncukor recept....!!! Teljesen lázba hozott, készítettem az anyukáméknak, a Kedves családjának, a munkatársaknak....és természetesen magunknak (kétszer)... Mazsola helyett aszalt szilvával, illetve készítettem olyat is, ami aszalt fekete cseresznyével készült, és dió helyett darált mandulával, hát az is tuti lett! :) Ez egy igazi boldogság bomba, és nemcsak az íz okozta boldogságra gondolok :) , hanem arra is, míg készítem, izgatottan, titokban. Majd átadom, talán még izgatottabban. És amit kapok cserébe....!! Az anyukám annyira örült a szaloncukroknak, hogy meghatottan megölelt. Ezentúl minden évben lesz saját készítés? szaloncukrunk. Köszönöm szépen!! :):)

Ági78

Kedves Pindurka81! Nagyon-nagyon örülök, hogy ennyi örömet tudott szerezni ez a recept; mert mint ahogy írtad is, a készítés öröménél már csak az ajándékozás jobb. :) Persze az íz sem elhanyagolandó... és a variációk tárháza végtelen. Az aszalt fekete cseresznyét ki fogom próbálni, nagyon frankón hangzik. Ez is a jó benne, hogy szinte bármit belecsempészhet az ember, amit csak szeret. Nekünk sem lesz már több bolti szaloncukor karácsonykor... Köszönöm szépen, hogy megírtad! Boldog Új Évet Kívánok! Üdv: Ági

Pindurka81

Köszönöm, boldog új évet neked is! :):)

huzsi

nagyon guszta...szerintem ki fogom próbálni...egy kicsit a formázástól tartok, hogy sikerül-e egyformákat...és ugye a "talpát" laposra kell?! le szoktad nyomogni? aztán a másik kényes a csokibaforgatás...inkább érdemes az alját megszúrni ugye? mert az nem látszik...gondolom én... és mi a tipped? mibe lehetne csomagolni??? köszi a válaszokat!

Ági78

Szia Huzsi! Nem kell félni a formázástól:) Én egy adagnyit fogtam a jobb kezembe, kicsit nudliformára nyomkodtam a markomban, majd a bal kezem ujjaira fektetve (ett?l lesz lapos és megáll a lábán) szaloncukor formájúra alakítottam. Nyilván nem lesznek tökéletesen egyformák, de hamar bele lehet jönni. Én nem szúrtam meg az alját, csak szépen beleeresztettem a csokiba, majd a villa és a fogpiszkáló segítségével szépen megforgattam. Nem kell félni, nem fog szétesni. Én azért is nem szúrtam meg, hogy ott ne maradjon lyuk és mindenhol szigeteljen a csoki. A csomagoláshoz hobbiboltokban lehet frankó dekorpapírokat venni, szerintem ott biztosan találsz szépeket! Remélem tudtam segíteni! Sok sikert hozzá! Üdv: Ági

huzsi

köszi a válaszokat :) szerintem a héten kipróbálom...jó lenne ajándékozni is, és itthon is falatozgatni, ugyanis a boltban kapható szaloncukor már nagyon-nagyon drága, és azt sajnos nem tudom hogy mib?l állították el?, ebben bízom, hiszen én magam csinálom majd :)

Ági78

Teljesen igazad van! Többek között én is emiatt készítettem "saját" szaloncukrot. Ebben tényleg az van, amit az ember beletesz és egy hatalmas adag szeretet.

Törölt felhasználó

Tegnap megcsináltam, mára majdnem mind elfogyott. Isteni finom, mindenki odáig volt érte!! :)

Ági78

Szia Kitti.88! De örülök neki! Kedves t?led, hogy megírtad, köszönöm szépen! Üdv: Ági

szszani

Szeretném megkérdezni, hogy mennyire lehet érezni benne a kókuszt, mert azt nem igazán szeretjük. köszi!

Ági78

Szia Szszani! Hát nem ez a domináns íz, de azért érezhet?. Ha nem szeretitek akkor pláne kiéreznétek bel?le. Azt javaslom, cseréld le a kókuszt is darált dióra. Lehet, hogy akkor kevesebb narancslé kell majd hozzá, nehogy nagyon lágy legyen a massza.:) Remélem tudtam segíteni! Üdv: Ági

erikaeger

na .... egy hét szemezés után :)) én is megcsináltam . nagyon finom lett köszi a receptet, bár én kicsit változtattam rajta. kokusz helyett darált kekszet raktam bele és azzal lehet variálni ha netán lágy lenne a massza.. kokuszost is csináltam ugyhogy most fejeztem be 100 db szaloncukor formázását . csomagolni én sütöpapirt vagdostam fel kockákra meg alufoliát és abba csomagolom. a sütöpapir 2 szélét olloval berojtozni és kész is a gyönyörü és finom szaloncukrunk...bár a férjem eröteljesen lopkodja :)

Ági78

Szia Erikaeger! Örülök, hogy úgy döntöttél megcsinálod; és köszönöm, hogy megírtad! Igen, nálunk is fogy, de itt inkább én lopkodom:) Legalább tudja az ember, hogy nem hiába fáradozott vele. A darált kekszes variáció jó alternatíva a kókusz helyett! A lényeg, hogy sokkal, de sokkal egészségesebb, mint a bolti változatok. Szép hétvégét nektek. Üdv: Ági Kíváncsi vagyok, hogy ez a hozzászólás hogy jelenik meg, most 17:01 van.:)

erikaeger

12 kor a tiéd is :))) itt valami 3ik tipusu ora müködik :))) 21.10 a gépemen az idö

Ági78

:D Lehet, hogy lottózni kéne! Egy szám már tuti; 12!

erikaeger

most nézem a hozzászólási idöpontokat.. mindenki x ora 12 perckor szolt hozzá :)))

Törölt felhasználó

Én is elkészítettem! Köszönöm a receptet, bevallom ilyen finom szaloncukrot még nem ettem:-))) Egy kicsit én is módosítottam rajta, mivel Édesanyám nem szereti a kókuszt, csokoládés tortadarával helyettesítettem, a mazsolából pedig 10 dkg-ot aszalt meggyel. Boldog Karácsonyt! :-)))

Ági78

Szia Meseudvar! Szívesen!:) Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett! Köszönöm, hogy megírtad. Az aszalt meggy biztosan sokat dobott rajta! Békés Ünnepeket nektek is! Üdv: Ági

Törölt felhasználó

Ez lesz életem els? szaloncukra, már nagyon várom, hogy elkészítsem. Most ígértettem meg a párommal, hogy segíteni fog a csokimázzal és a csomagolással :) Gratulálok a recepthez!

Ági78

Szia Tuvia13! Köszönöm szépen.:) Úgy biztosan sokkal finomabb lesz, ha ketten csináljátok! Örülök, hogy megtetszett a recept. Nekem is ez volt az els? házi szaloncukrom.:) Békés ünnepeket kívánok nektek! Üdv: Ági

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.