Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós guba vaníliasodóval Gabystól

Diós guba vaníliasodóval Gabystól
Diós guba vaníliasodóval Gabystól
65 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ki nem állhatom a mákot. Ezért úgy gondoltam, ha lehet mákos, miért ne lehetne diós is?:))

Így a mákot kiiktatva a gubából megszületett a diós guba, a nagy kedvencemmel: a vaníliás sodóval. 

hozzávalók / 6 adag

A gubához

A sodóhoz

ajánlat

Ha friss kifliből csináljuk, kevesebb tejet használjunk, vagy a sütőben karikákra vágva előbb picit szárítsuk ki.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nagyon alaposan kivajazzuk a tepsit, a maradék vajat félretesszük.
  2. A tejet megmelegítjük, olvadásig elkeverjük benne a maradék vajat, tegyük bele az 1 ek cukrot, a vaníliás cukrot és a rumot.
  3. Összekeverjük a diót a 4 ek cukorral.
  4. A kifliket felkarikázzuk, egy sort elterítünk a tepsiben, meglocsoljuk az ízesített tejjel, megszórjuk a cukrozott dióval. Következő sor ismét: kifli, tej, cukros dió.
  5. Előmelegített sütőben megsütjük. Félidőben nézzünk alá egy széles fakanállal, ha pirosas-barna az alja, forgassuk át, hogy a felső réteg is átsüljön. Akkor jó, ha nem "tocsog", és az átforgatott rész is szépen megpirult.
  6. Kivesszük a sütőből, félretesszük.
  7. A sodóhoz egy lábasban elkeverjük a tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, a tejet apránként adagoljuk hozzá, így csomómentesen el tudjuk keverni. Takarékon, állandó keverés mellett krémszerűre főzzük, de ne legyen sűrű. Ha kell, inkább adjunk hozzá még egy pici tejet. 
  8. Összeállítás: a kiflidarabokat kanállal kicsit szedegessük szét, tegyünk egy pohár vagy kompótos tál aljába egy réteget. Locsoljuk meg kb. 2 kanál sodóval. Ismét kifliréteg, majd sodó.  
  9. A tetejére szórhatunk egy egy csipet fahéjat (elhagyható).
  10. Tegyük hűtőbe, míg teljesen kihűl.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 33x25 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 26 330
elküldve: 8
receptkönyvben: 135
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós guba, édes guba dióval, diós guba vaníliamártással

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-29 21:56

Én meg majd ezt kérem névnapomra! :)
Gyönyörű a fotó, nagyon guszta édesség!!!
Puszi: Fahéj

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-10-29 22:11

Naggggggyon szívesen! De azért ne kapkodd el a döntést, hamarosan jelentkezem egy új sütivel. Hátha meggondolod magad:) Puszi: Gabi

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-10-28 07:36

Szia Gabikam! Vegre a kis kutyust latom ha rad kattintok es nem a halloween muffint:D. Ez a dios guba nagyon fincsi lehet, meg aranygaluskat is helyettesithetunk vele, ha nincs annyi idonk, hogy kelttesztat keszitsunk, mivel a vaniliasodoval hasonlit ra. A diszites is nagyon szep! Puszi, Veronika

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-10-28 11:09

Azé csak megtalálható lettem én is + a kiskutyám:) Szerintem is jó ez a guba, megpirítom egy kicsit lent és fent aztán mehet a poharakba. Gyors és finom, a vaníliával mindig bajban vagyok. Önmegtartoztatók, hogy ne nyalakodjam el míg kanalazgatom:)))) Köszi a dícséretet! Puszim Gabi

551
kifli 5 db
tej 3 dl
cukor 5 ek
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 8 dkg
sütő rum 1 ek
dió 15 dkg
tojássárgája 3 db
cukor 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 2 evőkanál
tej 4 dl