Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós álom

Diós álom
Diós álom
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a sütemény gyerekkorom nagy kedvence. Gondoltam megosztom veletek. Édesanyám hozott réges-régen hétvégékre haza jó nagy adagokat belőle a jégbüféből. Sajnos a rendes nevére nem emlékszem. Most is lehet kapni utcai édességárusoknál, de aranyárban mérik dekáját.
Valószínű, hogy az eredeti recept nem pont ez, de szinte ugyanaz az ízvilág köszön vissza, ha valaki ismeri ezt a sütit. Süssétek, és fogyasszátok egészséggel, nagyon finom!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Szerintem ünnepekre, főleg karácsonyra remek apró sütemény.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojások sárgáját robotgéppel nagyon sűrű habosra verjük a cukorral (fehéredésig).
  2. Hozzáadagoljuk a sütőporos lisztet és a kakaóport, egyenletesen elkeverjük.
  3. Fokozatosan belekeverjük a darált diót is, a végeredmény egy nagyon csirizes, tömény massza.
  4. A sütőt előmelegítjük. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk.
  5. Bevizezett kézzel kis golyókat formázunk a masszából, kb. 3 centiseket.
  6. Mielőtt a tepsibe helyeznénk, kicsit összelapítjuk a golyókat. (Nekem 30 db fért a tepsibe, ez az adag kétszeri sütésre elég kb. 60 db-ra)
  7. Miközben sütjük, meg-megnézzük, és ha elkezd keményedni, akkor van kész. Hűlés közben még keményedik, de a belseje lágy marad. (Nem szabad túlsütni, mert kőkemény lesz a süti, és csak 5 órai teázáshoz lesz jó:).
  8. Miután megsült, sütőpapírral együtt leemeljük a tepsiről, és amíg ki nem hűlt, nem nyúlunk hozzá.
  9. A másik adagot is betesszük sülni. Miután az is teljesen kihűlt, leszedegetjük a sütőpapírról a sütiket.
  10. Ezután kávéskanálnyi szilvalekvárral összeragasztgatjuk őket. Ha túl folyékony a lekvárunk, kis darált dió hozzáadásával sűríthetjük.
  11. Utolsó lépésként vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokinkat, nem vesszük le a gőzről, hanem így gőz felett egyesével félig belemártogatjuk a sütiket.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35X35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 656
elküldve: 13
receptkönyvben: 338
elkészítve: 19/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Buktakukta

Mióta szakács: 2010.02.25.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokiba mártott aprósüti, diós aprósütemény, karácsonyi csokis gömbök

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Thu, 2018-08-23 23:28

Réges-régen, úgy ezer éve amikor még volt mézesbolt, ott vettem hajdanán, de csak 10 dkg-ot, mert valóban arany árban mérték, de nagyon finom volt. Most is lehet kapni, ahol kimérve árulnak nápolyit, de most is drága, tehát érdemes itthon megsütni.
köszönet a receptért!
Margó

viola76
viola76 Tue, 2017-09-26 16:44

Meg szeretném sütni ,de lisztet nem ehetek. Ha kihagyom belőle úgy is sikerül?

anaisz
anaisz Thu, 2014-02-20 09:53

Ez az én kedvenc sütim.. és ezer éve keresem a Receptjét !! ! :)

Hamarosan kipróbálom! HURRÁ! :)

KÖSZÖNÖM!

gittaki
gittaki Mon, 2013-12-23 21:01

Kétszer megsütöttem, nagy sikert aratott:-) Nagyon finom, és nagyon hamar elfogy.

lala1975
lala1975 Fri, 2012-03-02 13:52

Hát nem tudom , hogy kezdjem ez a süti az amit ismét nem sütöttem meg de mikor a barátom behozta a munkahelyre mert ő csinált azt mind bebasztuk. Tehát marha finom volt. Köszönjük a receptet.

1210
dió 30 dkg
tojássárgája 6 db
cukor 15 dkg
finomliszt 4 evőkanál
sütőpor 2 kk
cukrozatlan kakaópor 2 kk
szilvalekvár 20 dkg
étcsokoládé 250 g