r
Nosalty Logó

Diós-pisztáciás baklava, ahogy Trokán Nóri készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Nosalty
Diós-pisztáciás baklava, ahogy Trokán Nóri készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

retegezés

cukorszirup

Összesen 457 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

retegezés

cukorszirup

Összesen 5476 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

retegezés

cukorszirup

Összesen 367 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    30.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    183.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    144 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 457 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.1 g

Zsír

  • Összesen
    369.7 g
  • Telített zsírsav
    143 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    96 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    112 g
  • Koleszterin
    538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2199.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    483 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1140 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    500.5 g
  • Cukor
    281 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1722 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1678 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    546 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    946 micro
Összesen 5476 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 367 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

retegezés

cukorszirup

Elkészítés

retegezés

  1. A réteslapokat félbevágjuk, hogy jobban illeszkedjenek a lapok a sütőedényünkbe. Az edényt kikenjük olvasztott vajjal, majd elkezdjük ráfektetni a réteslapokat, mindegyiket alaposan megkenve vajjal. Minden második lapot megszórjuk darált dióval és pisztáciával is.
  2. Így rétegezzük a réteslapot, a vajat és a darált magvakat, amíg mindegyik elfogy, ügyelve rá, hogy az utolsó lap tetejére is jusson még vaj és darált dió és pisztácia.
  3. Amikor végeztünk a rétegezéssel, levágjuk az edény szélén túllógó rétestésztát (ha szükséges), majd egy éles késsel bevágjuk a baklava végleges formáját - ez lehet háromszögletű vagy négyzetes is.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük a baklavát. Közben érdemes néha ránézni, és ha nagyon pirulna a teteje, lefedni alufóliával.

cukorszirup

  1. A cukorszirup összes hozzávalóját egy kis forralólábasba öntjük és elkezdjük összeforralni. Akkor jó a cukorszirup állaga, amikor szép átlátszóvá válik a folyadék.
  2. A sütőben készre sült baklava mintázatát átvágjuk ismét, hogy könnyen ki lehessen majd szedni, végül ráöntjük a forró cukorszirupot. Próbáljuk meg egyenletesen eloszlatva önteni a baklavára, hogy mindenhová egyformán jusson.
  3. Hagyjuk a cukorsziruppal leöntött baklavát teljesen kihűlni, ezalatt a rétegek magukba szívják az ízes cukorszirupot. Ha van időnk, egy éjszakát akár a hűtőben is hagyhatjuk pihenni a kihűlt édességet.
  4. Az elkészült, kihűlt baklavát villa segítségével könnyen tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x30
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 279
  • Feltöltés dátuma: 2023. június 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Trokán Nóri saját bevallása szerint nagyon édesszájú, a ragacsos-magvas-mézes közel-keleti édességek pedig különösen a gyengéi. Épp ezért ezt a gazdag, szirupos baklavát készítette el a legújabb Egysztárétel videónkban, közben pedig az Ezeregyéjszaka meséiről is sztorizgatott: augusztusban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon ugyanis ő bújik majd Seherezádé bőrébe.

Hozzávalók

retegezés

cukorszirup

Címlapról ajánljuk

További cikkek