Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokiszuflé 5. - egyszerűen

Csokiszuflé 5. - egyszerűen
Csokiszuflé 5. - egyszerűen
23 perc / előkészület: 10 perc sütés: 13 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bátyám, azt látott már kend kombájnt?
Láttam is meg ettem is!
De bátyám a kombájn az egy nagy gép, és fémből van, nem lehet megenni!
Akkor csak láttam!
Na, valahogy így vagyunk jó páran a csokiszufléval. Valószínű már mindenki evett, ivott, vagy látott csokiszuflét. Esetleg neki is állt elkészíteni, de nem nagyon sikerült. Én vagy 5 féle receptet próbáltam ki, de mindegyiknek volt valami baja. Például jól sikerült, de iszonyú macerás volt. 1 óráig kellett vele szórakozni, mire elkészült, és minden úszott, nem érte meg. Voltak olyanok, hogy találomra voltak megadva a hozzávalók, vagy ott van Gordonremzi receptje, ami állat, csak hát én olyat akarok, ami gyors, könnyű, és nem kell hozzá 25 féle hozzávaló. Mer’ én nem akarok, órákig habarni, meg kavarni, gőzölni, mer’ akkor egyébként nem áll meg a nemnagykunsztos dumám. Nem? Így általában csak majdnem sikerült. Az meg milyen már.Egy haverom mondogatta annak idején, hogy majdnem összejött egy csajjal. Tiszta hülyeség, mi az, hogy majdnem?! A majdnem az egy nagy totális nulla. Most mondhatjátok, hogy negatív a hozzáállásom. Ez nem igaz, és nem is úgy állok hozzá, hogy más is odaférjen, csak vannak dolgok, amik feketék vagy fehérek. Ennyi. A többi csak udvariasság. Például nem azt mondják, hogy marha rossz lett, hanem, hogy Őőő…érdekes. Érdekes?! Ez is olyan majdnemes duma mi?! Azt, hogy érdekes, azt általában pasikra mondják (csajokra), és az annyit tesz, hogy ugyan nem tetszik, de pasi esetén: jó a dumája, vagy humoros, csaj esetén jó a lába, formás az alakja, esetleg aranyos….Nekem ezt ne!Én olyan csokiszuflét akarok, ami 1: azért jó, mert finom, és 2: azért jó, mert csokiszuflé, a sütőformája nem érdekel…
Szóval addig idegesítettem magam a sokféle recepten, hogy összegyúrtam magamnak egyet. Annyira egyszerű, mint egy bot. Mindennel együtt kb. 20 perc, tehát hülyebiztos. Akár prompt nekiugorhatsz, bevágódni akárkinél. Csajoknál tuti bejön, és akkor már nyert ügyed van, nem „majdnem ügyed”. A lényeg, hogy nem kell hozzá liszt. Felesleges, mint faiskolában az osztálypénz. Ez nem egy muffin, de nem is „piskóta”. (Érted?! Nem piskóta! Hehe) Ez valami könnyű, csokis tutiság, nem több, de nem is kevesebb. Kell hozzá 1 tábla (10 dkg) étcsokoládé. Nem kell 80%-os kakaótartalom, de 50%-nál több legyen. Tehát ilyen bevonómasszás, kivonatos, csoki jellegű készítmény nem jó. Vannak ezek a Csokimikiből lett csokinyuszik, meg mostanában csokihófehérke, meg csokitörpe. Aki kitalálta, azt kellene megformázni…
Szükség lesz 3 db tojásra. Válaszd szét a fehérjét a sárgájától. Mostantól kezdve külön utakon járnak, hidd el ez mindkettőjüknek jó lesz, de azért még lehetnek barátok. Majd megint összejönnek a sütőben. De szép is ez. A sárgájába keverj el 3 ek porcukrot (barnát, el tudod készíteni botmixerrel, fehér is jó), de habos legyen ám! A fehérjét verd fel kőkeményre egy csipet sóval. Fogj egy kis lábast (pl 1 l-es). Önts bele 0,5 l vizet, majd forrald fel. Vedd lejjebb, tegyél rá egy fém keverőtálat. Törd bele a tálba csokit. Folyamatosan kevergesd. Ha felolvadt, akkor keverd el benne teljesen simára a cukros tojássárgáját, majd ebbe forgasd bele a tojásfehérje 1/3-át. Most mit csinálsz. Minek a számológép?! Mondom az 1/3-át, mit nem értesz? Mérd ki szemmel. Tiszta horror, mi? Szemmel mérni, szemmel verni, szemet vetni, na, belefáradt a szemem…Lassan, egy nagy fakanállal keverd a felolvadt csokis cucchoz. Ha teljesen homogén lett, akkor keverd hozzá a maradék 2/3-ad tojásfehérjét is. Óvatosan keverd, hogy ne nagyon zuhanjon össze a hab.
Közben fogj 3-4 db kis, kb 7-8 cm átmérőjű, és 6 cm magas porcelán vagy kerámia sütőformát. Ha nincs ilyened, akkor hasonló is jó, de ebben lenne az igazi (pl. a kék-sárga svéd bútorboltban, akiknél mindennek olyan neve van, hogy csak akkor tudod kimondani, ha köhögsz, pár 100 ft-ért van nagyon okés). A sütőformákat teavajjal (ne kockarámával) kend ki jó vastagon mindenhol. Ezen fog a szuflé felkapaszkodni, mint egy pályakezdő tetőfedő a „rang létrán”, és ennek köszönhetően aztán ki is tudod majd borítani. A kivajazott belsejükbe önts vaníliás cukrot, forgasd meg bennük. Ami rátapad a vajra, az maradhat, a többi felesleges, borítsd ki, tedd félre. Fogj egy tepsit. Töltsd meg félig vízzel, hogy ha majd beleteszed a porcelán sütőformákat, akkor azokat kb. félig lepje el.
Kapcsold be a sütőt 190 fokra, és a vízzel teli tepsit told bele. Alsó-felső sütés. Melegítsd elő. A sütőformákba öntsd bele a csokis cuccot, a tetejükre szórj 1-1 csipet vaníliás cukrot. Ha nagyobb méretű volt a tojásod, akkor értelemszerűen több lett a tojásfehérjéd is. Tehát, akkor használj több sütőformát. Minden formának csak a ¾-ig érjen a csoki. Nézd meg, hogy a sütőben lévő tepsiben a víz már gyöngyözik-e, ha igen, akkor tedd csak bele a formákat, és süsd 12-13 percen keresztül. Közben ne nyitogasd a sütőajtót. Ha kész, vedd ki, és még úgy forrón szórj a tetejükre egy nagyon kevés tengeri sót.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Vaníliafagyival, áfonyalekvárral a legjobb. Akkor ok, ha teteje ropogós a belseje a csokitól ragacsos, és kicsit folyékony marad.

Lehet variálni, a csokiba beleboríthatsz 1-2 ek rumot, vagy dobálhatsz, reszelhetsz bele csokidarabokat. Ha ügyes voltál, akkor a sütőformából egy mozdulattal és egy kis kopogásos rásegítéssel ki tudod borítani a szuflét. Ha nem jön ki, ne idegeskedj, az íze mindenért kárpótolni fog. (jó, hát majdnem mindenért)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 3 db, kb. 7 cm átmérőjű kis, kerámia sütőformát vastagon kivajazunk, majd beleöntjük a vaníliás cukrot. A vaníliás cukrot körkörös mozdulatokkal megforgatjuk a sütőformában, hogy rátapadjon a vajra, a felesleget kiöntjük, és félretesszük.
  2. A tojássárgáját és a fehérjét szétválasztjuk. A sárgájában elkeverjük a cukrot, a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
  3. Egy kb. 1-2 literes lábost felöntünk félig vízzel, és feltesszük forrni, majd ha forr, lejjebb vesszük a lángot.
  4. A lábosra ráteszünk egy fém keverőtálat, majd beletördeljük a csokit. A csokit olvadás közben kevergetjük, míg teljesen krémes nem lesz. Ha elkészült, akkor hozzákeverjük a cukros tojássárgáját.
  5. Egy mély tepsibe annyi vizet teszünk, hogy ha a sütőformákat beletesszük, akkor a víz félig ellepje őket.
  6. A sütőbe betoljuk a tepsit, és előmelegítjük.
  7. Az elkevert csokis-cukros-tojássárgájás masszához fakanállal óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérje 1/3-át, majd a maradék 2/3-ot is. Óvatosan, hogy a krém ne "zuhanjon" össze.
  8. A sütőformákat 3/4-ig töltjük a krémmel, a tetejüket megszórjuk a maradék vaníliás cukorral.
  9. Az előmelegített sütőben ellenőrizzük le, hogy a tepsiben gyöngyözik-e már a víz, ha igen, csak akkor tegyük bele a vízbe a sütőformákat.
  10. Süssük meg őket, majd ha kész, akkor a tetejüket szórjuk meg egy nagyon kevés sóval (nem kell fél csipet se, só forgács a legjobb, de ha nincs, akkor sima só is ok).

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 163
elküldve: 7
receptkönyvben: 203
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes
adag: 3 főre
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokoládészuflé, csokis édesség gyorsan

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vilo
vilo Thu, 2012-05-03 22:41

Kedves Nemnagykunszt!
Most fogyott el a mesés szuflé, és valami fenséges volt! :D
Amúgy négy 10 cm átmérőjű szuflétálba volt elég, szóval simán javíthatod akár 4 személyesre is a receptedet.
Zseniális, ezer hál érte!!!

emmonita
emmonita Wed, 2011-11-16 13:35

Kedves Nemnagykunszt!
nagyon tetszik a leírás és a süti is, mindenképpen kipróbálom:) Az lenne a kérdésem, hogy muffin formában is meg lehet sütni? úgy értem az sokkal kisebb, ez befolyásolja a sütési időt, vagy hasonlók? Köszi előre is!
Üdv: Emmonita

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-11-18 08:23

Kedves Emmonita!
Megmondom őszintén, hogy sajnos gőzöm sincs, nem próbáltam muffin formában. Biztosan másképpen kell sütni, mert kisebb és más a forma alapanyaga. Ha én készítem, sokan meg sem várják, amíg ki lehet borítani, hanem úgy ahogy van, befalják még a kerámia sütőformából, ami ugye a muffinn formánál problémás kicsit :) A sütőformákat meg tudod venni a kék-svéd-bútorboltban pár száz forintért. Ha mégis a muffin formánál maradnál, akkor sokkal alaposabban ki kell vajazni, ugyan úgy kell a sütőforma alá egy tepsiben víz, és kb 2 perccel rövidebb lehet a sütési idő...de ezt csak tippelem
A legrosszabb eset, hogy túlsütöd és több fagyi+lekvár kell hozzá :D, de sztem ez abszolút bevállalható

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo Sat, 2011-04-09 14:24

Kedves Nemnagykunszt!
Olyan a leírásod, hogy kedvet kaptam elkészíteni ezt a desszertet. Az az egy bökkenő, hogy sajnos nem használhatok sem cukrot, sem mézet, sem fruktózt. Van valami ötleted, hogy milyen más módszerrel lehetne elkészíteni ezt az édességet? Nyírfacukorral esetleg? Vagy inkább ne is próbálkozzam, mert nem jöhet össze cukor nélkül?
Nagyon köszi!
N

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-04-10 07:16

Kedves Neeroofo!
Hát, cukor nélkül még nem próbáltam. Nyírfacukorral sztem biztosan ok. De, egyébként a cukor nem feltétlenül fontos. A sütőformában lévő vaníliáscukor csak a ropogósság miatt kell, nyugodtan elhagyhatod, illetve igazi vaníliával helyettesítheted, amit hozzákeverhetsz a kikenéshez szükséges vajhoz. A tojássárgájában lévő cukor helyett mehet bele a nyírfacukor.
Biztosan ok lesz.
Üdv, és sok sikert hozzá

vizilily
vizilily Sat, 2011-03-12 21:43

  A sztori jobb, mint a recept. Köszi az élményt. Ráadásul még meg is csinálom.

cafika
Cafika / cafika Sat, 2011-03-12 21:33

szia Nemnagykunszt,
csodafinom lehet, ès glutènmentes is!! elmentve.
ùdv. Cafika

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-03-13 07:48

Kedves Cafika!
Igen, gluténmentes. Nyomj egy kocka csokit sütés előtt a formákban lévő masszába.
Még jobb lesz :)
Üdv
Nemnagykunszt

600
étcsokoládé 10 dkg
tojás 3 db
porcukor 3 ek
0 ízlés szerint
teavaj 1.5 ek
vaníliás cukor 2 csomag
vanília fagylalt 30 dkg
áfonyadzsem 3 ek