Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cseszkó- vagy vendégváró szelet

Cseszkó- vagy vendégváró szelet
Cseszkó- vagy vendégváró szelet
80 perc / előkészület: 45 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha valaki megkérdezi, hogy mi a kedvenc sütim, valószínű, hogy álmomból felébresztve is a "Cseszkó"-szelet lenne a válasz. Ez gyermekkorom legfinomabb ízemléke, drága nagyim sokszor sütötte, főképpen különböző alkalomra (búcsú, húsvét stb.). Nálunk Heves megyében ezt a sütit Cseszkó szeletnek hívták/ hívják, de az ismertebb neve a Vendégváró szelet. Nagyim kézírásos receptje és fázisfotók a készítésről itt láthatóak.

hozzávalók / 6 adag

A kakaós tésztához

A piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Kakaós lapok készítése:
  1. A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 24×36 cm-es (amekkora a tepsink) lapot nyújtunk belőle. (Nagyon vékony tészta lesz, nem kell megijedni!) Enyhén lisztezett tepsi hátoldalára helyezzük, és villával szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel.
  2. 180 fokon pár perc alatt (5-6 perc) süssük meg, de vigyázzunk, mert hamar megsül! (Ha túlsütjük a lapokat, akkor könnyen kiszáradhatnak.) Még melegen, egy hosszú pengéjű késsel válasszuk le a tepsi hátoldaláról, majd óvatosan csúsztasuk le róla. Hagyjuk kihűlni.
Piskóta készítése:
  1. Elektromos habverővel az egész tojásokat a cukorral előbb lassú fokozaton keverjük el, majd magasabb fokozaton verjük sűrű habbá. Keverjük hozzá a finomlisztet, és abba a tepsibe öntsük a masszát, mint amelyiknek a hátoldalán a kakaós lapokat sütöttük.
  2. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig süssük, ha felemelkedett a piskóta, akkor 160 fokra vegyük vissza a hőfokot. Tűpróbával ellenőrizzük: szúrjunk bele egy hústűt, és ha már nem ragad rá tészta, akkor jó a piskótánk. Másik módszer: ha a piskóta tetejét finoman megnyomva nem hallunk "buborékos" hangot, akkor készen vagyunk a sütéssel.
Főzött vaníliakrém készítése:
  1. A lisztet a tejjel keverjük el a következő módon: először egy kevés tejet adagoljunk a liszthez, keverjük el, adjuk hozzá a tojást (amivel szintén keverünk), majd apránként öntsük hozzá a maradék tejet. Kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét, vagy egy (Bourbon) vaníliás cukrot adjunk hozzá. Lassú tűzön sűrűre főzzük fel, majd hagyjuk kihűlni. Elektromos habverővel habosítsuk ki a margarint/vajat a porcukorral.
  2. Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól keverjük össze a habos margarinnal/vajjal.
A sütemény összeállítása:
  1. Alulra egy kakaós lap kerül, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótát, majd kenjük rá a krém másik felét, és fedjük be a másik kakaós lappal. Majd mehet pihenni a hűvösre (télen elég a spájz, nyáron hűtőbe)! Ahhoz, hogy szeletelhető legyen, a kakaós lapoknak a krémmel 1 napot puhulniuk kell. Tetszés szerinti szeletekre vágjuk a pihenő után.
  2. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 24×36 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 263 895
elküldve: 172
receptkönyvben: 2 011
elkészítve: 90/129
Facebookon megjelent: 5

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Vendégváró szelet, főzött krémes sütemény, Cseszkó

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Balogh Etelka
Balogh Etelka Fri, 2017-04-14 19:42

Nekünk is a mamától származik a recept. Most emlékeztettél erre a sütire, köszi. Az ünnepi asztalon lesz a helye! Egyben a mamára is gondolok, aki sajnos már nincs közöttünk. Kellemes ünnepet kívánok! Üdv: Etelka

Finimini
Finimini / Finimini Tue, 2015-10-20 17:40

Kedves Anita! Imádom ezt a sütit, gyerekkoromban ünnepre készült mindig. Végig olvastam a kommenteket és csodák csodája én is tudok hozzátenni valamit: A mi sütink krémjébe rumot (rumaromát) tettünk. Ettől nagyon meghatározó íze van, javaslom kipróbálásra. Ja és cseh krémesként ismertük. :)

v.zsuzsi
v.zsuzsi Thu, 2016-03-17 14:37

Igen, mi a rummal (egy ecset segítségével) megkenjük a tésztalapokat. Teljesen más ízvilág lesz tőle. Nagyon finom sütemény. Még annyi, hogy ha nincs kedve valakinek piskótát is sütni, ki lehet váltani babapiskótával. A piskótalap helyére babapiskótát teszünk, azzal rakjuk ki szép szorosan az első krém réteget. Úgy is nagyon finom, semmit nem ront rajta.

Brynn
Brynn Fri, 2014-11-14 14:24

Nekem sajnos nem jött be, nagyon nehéz süti. A kakaós lap nem sült át eléggé ennyi idő alatt, a piskóta is közepes volt - sose láttam még olyat, hogy nem külön van felverve a hab, de ennek ellenére követtem pontosan a receptet, és így kicsit gumis lett. Azért végül elfogyott :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2014-12-07 00:50

Kedves Brynn!
Sajnálom, hogy nem nyerte el a tetszéseteket a süti! Nekem speciel a kedvencem, és nem vagyok vele egyedül, aki már kóstolta nálam, azoknak jobbára ízlett.
A kakaós laphoz annyi hozzáfűzni valóm van, hogy nagyon sokkal több időt nem lehet a sütésre hagyni, mert iszonyatosan vékony lap, aminek ennyi idő alatt át kell sülnie. Persze, minden egyes receptnél ezt elmondjuk, hogy ezek iránymutatások, mivel mindenkinek más és más a sütője.
A piskótalapot el lehet készíteni természetesen szokásosan is, ahogyan korábban is szoktad. A piskóta készítésnek valóban a legelterjedtebb módja, hogy külön felverjük a fehérjét, de az általam alkalmazott módszer is létezik (lásd pl. Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye).
Még egyszer sajnálom, hogy így jártál! Azért a krém ízlett :)?
Üdv:
Anita

Brynn
Brynn Fri, 2014-11-14 14:25

(Úgy értem evéskor érződik nehéznek, az elkészítés része rendben van :) )

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2013-08-08 23:39

Szia!
Ez egy közepes méretű tepsi, aminek a mérete meg van adva. A darabszám függ attól is persze, hogy mekkora szeletekre vágod a kész sütit. A képen látható méretből lesz kb. 20-25 szelet.
Üdv:
Anita

NagyGy Eva
NagyGy Eva Sun, 2013-07-28 20:14

Az en nagymamam kedvence volt, minden unnepre megsutotte. Sarika szeletnek hivtak. Nagyon finom. En is szoktam sutni. Van eset, h alul felul kakaos piskotat teszek. Ugy is nagyon finom.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Tue, 2013-07-30 18:29

Sok különböző néven ismert ez a süti, örülök, hogy megismerhetem más-más neveken is.
Üdv:
Anita

Balogh Etelka
Balogh Etelka Sun, 2012-09-23 18:06

Anita! Az én anyukám annak idején Finom lepénynek vagy Skót krémesnek hívta. Nagyobb ünnepek Búcsú, névnap, karácsony elmaradhatattlan sütije volt.Köszönöm Anita ,hogy eszembe juttadtad ezt a finomságot. Etelka

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-09-24 16:21

Kedves Etelka!
Nagyon örülök, hogy ilyen kedves emlékeket idézhettem fel! Nagyon jellemző sokunknál, hogy egy-egy ízhez, ételhez kapcsoldódhat egy adott emlék, és néha jó elidőzni a múltban!
Szép hetet kívánok!
Anita

ruffani
ruffani Sun, 2012-09-16 19:06

Ezt anyukám sütötte éveken át csak a teteje csoki mázzal volt leöntve és cecei tortaszelet volt a neve.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-09-16 22:04

Kedves Ruffani!
Úgy is finom lehet, mi is készítettük időnként csokimázzal. Nagyon sok elnevezést találtunk már erre a sütire, talán jó lenne már egy csokorba gyűjteni.
Üdv:
Anita

nettunderke
nettunderke Sat, 2012-09-15 13:23

Nagyon szepen koszonom ezt a receptet. elkeszitettem a vendegeimnek; izlett mindenkinek. Fogom maskor is elkesziteni.

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Sat, 2012-09-01 17:55

Kedves Anita! Ez olyan mint az én "Lipcsei krémesem" csak szebb kiadásban !!! :))) Úgy látszik sok néven ismert ez az egyszerű de nagyszerű süti! Meg én nem szalakálival csináltam, mert nem találtam a boltban :( ! Hol sikerül beszerezni, kis boltokban esetleg??

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-09-02 23:13

Szia BeaTrixy!
Köszönöm szépen:-)! Valóban, több néven is ismert ez a süti: Rádió krémes, Amerikai krémes, ami most hirtelen eszembe jut azokon kívül, amit már Te is írtál. Szalalkálit nagy bevásárló központokban biztos, hogy lehet kapni, én általában a Tesco-ban vásárolok. Olyan pici zacskóban van, mint a sütőpor vagy a vaníliás cukor, és a sütési kellékeknél (sütőpor, zselatin stb.) található meg. Én is készítettem már sütőporral is, kíváncsiságból, hogy milyen lesz.
Üdv:
Anita

Kremes71
Kremes71 Fri, 2012-08-31 22:59

Nagyon koszonom ezt a receptet, ez valami isteni finom, es milyen "egyszeru". Meg nekem is sikerult, pedig nem nagyon tudok sutni. Hala erte, tenyleg-:)

whoami58
whoami58 Sat, 2012-08-25 07:46

Egyik családi kedvencünk :-) Anyám még tett 2 evőkanál citromlevet a krémbe és a szalakális lapot felül illetve alul megkente ribizlilekvárral. Mennyei !

Monica123
Monica123 Mon, 2012-08-20 13:08

mintha az én nagyim receptjeit látnám, még ugyan az íras is...... nagyon szeretem a nagyitól suteményeket, ezt nem ismerem, de biztosam meg fogom próbalni....

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-08-20 13:40

Ugye:-)?! Olyan szépen írtak régebben, gyöngybetűkkel.
Remélem, hogy ízleni fog, ha elkészíted!
Üdv:
Anita

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-08-20 13:35

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm szépen én is!
Nagy-nagy kedvencem ez a süti, ebből hatalmas mennyiséget meg tudok enni:-)!
További szép napot kívánok!
Anita

852
finomliszt 20 dkg
margarin 5 dkg
cukor 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
tojás 1 db
szalalkáli 10 g
tej 1 dl
tojás 4 db
cukor 8 dkg
finomliszt 8 dkg
tojás 1 db
tej 5 dl
finomliszt 3 evőkanál
porcukor 20 dkg
margarin 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag