Nosalty Logó

Cseszkó- vagy vendégváró szelet

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Ezen a képen: Cseszkó- vagy vendégváró szelet
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A kakaós tésztához

A piskótához

A krémhez

Összesen 852 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A kakaós tésztához

A piskótához

A krémhez

Összesen 5112 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A kakaós tésztához

A piskótához

A krémhez

Összesen 272 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    41.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    555.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    193 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.5 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    397 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    254 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 852 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.3 g

Zsír

  • Összesen
    248.7 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    68 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3332.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    945 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    1159 mg
  • Nátrium
    734 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    633.2 g
  • Cukor
    366 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    302.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2512 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    235 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    233 micro
  • Kolin:
    922 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2385 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1525 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1531 micro
Összesen 5112 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 272 Kcal

Hozzávalók

A kakaós tésztához

A piskótához

A krémhez

Elkészítés

A kakaós tésztához

  1. Kakaós lapok készítése:
  2. A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 24×36 cm-es (amekkora a tepsink) lapot nyújtunk belőle. (Nagyon vékony tészta lesz, nem kell megijedni!) Enyhén lisztezett tepsi hátoldalára helyezzük, és villával szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel.
  3. 180 fokon pár perc alatt (5-6 perc) süssük meg, de vigyázzunk, mert hamar megsül! (Ha túlsütjük a lapokat, akkor könnyen kiszáradhatnak.) Még melegen, egy hosszú pengéjű késsel válasszuk le a tepsi hátoldaláról, majd óvatosan csúsztasuk le róla. Hagyjuk kihűlni.
  4. Piskóta készítése:
  5. Elektromos habverővel az egész tojásokat a cukorral előbb lassú fokozaton keverjük el, majd magasabb fokozaton verjük sűrűhabbá. Keverjük hozzáa finomlisztet, és abba a tepsibe öntsük a masszát, mint amelyiknek a hátoldalán a kakaós lapokat sütöttük.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig süssük, ha felemelkedett a piskóta, akkor 160 fokra vegyük vissza a hőfokot. Tűpróbával ellenőrizzük: szúrjunk bele egy hústűt, és ha már nem ragad rá tészta, akkor jó a piskótánk. Másik módszer: ha a piskóta tetejét finoman megnyomva nem hallunk "buborékos" hangot, akkor készen vagyunk a sütéssel.
  7. Főzött vaníliakrém készítése:
  8. A lisztet a tejjel keverjük el a következő módon: először egy kevés tejet adagoljunk a liszthez, keverjük el, adjuk hozzá a tojást (amivel szintén keverünk), majd apránként öntsük hozzá a maradék tejet. Kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét, vagy egy (Bourbon) vaníliás cukrot adjunk hozzá. Lassú tűzön sűrűre főzzük fel, majd hagyjuk kihűlni. Elektromos habverővel habosítsuk ki a margarint/vajat a porcukorral.
  9. Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól keverjük össze a habos margarinnal/vajjal.
  10. A sütemény összeállítása:
  11. Alulra egy kakaós lap kerül, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótát, majd kenjük rá a krém másik felét, és fedjük be a másik kakaós lappal. Majd mehet pihenni a hűvösre (télen elég a spájz, nyáron hűtőbe)! Ahhoz, hogy szeletelhető legyen, a kakaós lapoknak a krémmel 1 napot puhulniuk kell. Tetszés szerinti szeletekre vágjuk a pihenő után.
  12. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 24×36
  • Sűtés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 68
  • 7 napos nézettség: 712
  • Össznézettség: 324845
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 19.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ha valaki megkérdezi, hogy mi a kedvenc sütim, valószínű, hogy álmomból felébresztve is a "Cseszkó"-szelet lenne a válasz. Ez gyermekkorom legfinomabb ízemléke, drága nagyim sokszor sütötte, főképpen különböző alkalomra (búcsú, húsvét stb.). Nálunk Heves megyében ezt a sütit Cseszkó szeletnek hívták/ hívják, de az ismertebb neve a Vendégváró szelet. Nagyim kézírásos receptje és fázisfotók a készítésről itt láthatóak.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Anita! Ez nagyon guszta, fincsi süti, köszönöm.:-o Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Kedves Éva-Anyóca! Köszönöm szépen én is! Nagy-nagy kedvencem ez a süti, ebb?l hatalmas mennyiséget meg tudok enni:-)! További szép napot kívánok! Anita

Törölt felhasználó

mintha az én nagyim receptjeit látnám, még ugyan az íras is...... nagyon szeretem a nagyitól suteményeket, ezt nem ismerem, de biztosam meg fogom próbalni....

Törölt felhasználó

Ugye:-)?! Olyan szépen írtak régebben, gyöngybet?kkel. Remélem, hogy ízleni fog, ha elkészíted! Üdv: Anita

Törölt felhasználó

Egyik családi kedvencünk :-) Anyám még tett 2 ev?kanál citromlevet a krémbe és a szalakális lapot felül illetve alul megkente ribizlilekvárral. Mennyei !

Törölt felhasználó

Biztosan finom lehet az a változat is!

Kremes71

Nagyon koszonom ezt a receptet, ez valami isteni finom, es milyen "egyszeru". Meg nekem is sikerult, pedig nem nagyon tudok sutni. Hala erte, tenyleg-:)

Törölt felhasználó

Szívesen:-)! Nagyon örülök a sütési sikerélményednek! Üdv: Anita

beaTrixy

Kedves Anita! Ez olyan mint az én "Lipcsei krémesem" csak szebb kiadásban !!! :))) Úgy látszik sok néven ismert ez az egyszer? de nagyszer? süti! Meg én nem szalakálival csináltam, mert nem találtam a boltban :( ! Hol sikerül beszerezni, kis boltokban esetleg??

Törölt felhasználó

Szia BeaTrixy! Köszönöm szépen:-)! Valóban, több néven is ismert ez a süti: Rádió krémes, Amerikai krémes, ami most hirtelen eszembe jut azokon kívül, amit már Te is írtál. Szalalkálit nagy bevásárló központokban biztos, hogy lehet kapni, én általában a Tesco-ban vásárolok. Olyan pici zacskóban van, mint a süt?por vagy a vaníliás cukor, és a sütési kellékeknél (süt?por, zselatin stb.) található meg. Én is készítettem már süt?porral is, kíváncsiságból, hogy milyen lesz. Üdv: Anita

Törölt felhasználó

Szia! Oszd meg a receptjeidet légyszi a http://mudizz.com oldalon is, hogy még többen láthassák! Be tudsz lépni a Facebook, vagy a Google azonosítóddal, és csak be kell másolni az URL-t! Köszi!

nettunderke

Nagyon szepen koszonom ezt a receptet. elkeszitettem a vendegeimnek; izlett mindenkinek. Fogom maskor is elkesziteni.

Törölt felhasználó

Én is köszönöm szépen a visszajelzésedet! Örülök, hogy ízlett! Üdv: Anita

ruffani

Ezt anyukám sütötte éveken át csak a teteje csoki mázzal volt leöntve és cecei tortaszelet volt a neve.

Törölt felhasználó

Kedves Ruffani! Úgy is finom lehet, mi is készítettük id?nként csokimázzal. Nagyon sok elnevezést találtunk már erre a sütire, talán jó lenne már egy csokorba gy?jteni. Üdv: Anita

Törölt felhasználó

Anita! Az én anyukám annak idején Finom lepénynek vagy Skót krémesnek hívta. Nagyobb ünnepek Búcsú, névnap, karácsony elmaradhatattlan sütije volt.Köszönöm Anita ,hogy eszembe juttadtad ezt a finomságot. Etelka

Törölt felhasználó

Kedves Etelka! Nagyon örülök, hogy ilyen kedves emlékeket idézhettem fel! Nagyon jellemz? sokunknál, hogy egy-egy ízhez, ételhez kapcsoldódhat egy adott emlék, és néha jó elid?zni a múltban! Szép hetet kívánok! Anita

NagyGy Eva

Az en nagymamam kedvence volt, minden unnepre megsutotte. Sarika szeletnek hivtak. Nagyon finom. En is szoktam sutni. Van eset, h alul felul kakaos piskotat teszek. Ugy is nagyon finom.

Törölt felhasználó

Sok különböz? néven ismert ez a süti, örülök, hogy megismerhetem más-más neveken is. Üdv: Anita

Törölt felhasználó

Nagy kedvenc a családban gyakran elkészítem!

Törölt felhasználó

Nekem is az egyik kedvencem, aminek nem tudok ellenállni.

Szarvasné Marcsi

Szia! Ebb?l az anyagmennyiségb?l kb mennyi db lesz?

Törölt felhasználó

Szia! Ez egy közepes méret? tepsi, aminek a mérete meg van adva. A darabszám függ attól is persze, hogy mekkora szeletekre vágod a kész sütit. A képen látható méretb?l lesz kb. 20-25 szelet. Üdv: Anita

Brynn

Nekem sajnos nem jött be, nagyon nehéz süti. A kakaós lap nem sült át eléggé ennyi id? alatt, a piskóta is közepes volt - sose láttam még olyat, hogy nem külön van felverve a hab, de ennek ellenére követtem pontosan a receptet, és így kicsit gumis lett. Azért végül elfogyott :)

Brynn

(Úgy értem evéskor érz?dik nehéznek, az elkészítés része rendben van :) )

Törölt felhasználó

Kedves Brynn! Sajnálom, hogy nem nyerte el a tetszéseteket a süti! Nekem speciel a kedvencem, és nem vagyok vele egyedül, aki már kóstolta nálam, azoknak jobbára ízlett. A kakaós laphoz annyi hozzáf?zni valóm van, hogy nagyon sokkal több id?t nem lehet a sütésre hagyni, mert iszonyatosan vékony lap, aminek ennyi id? alatt át kell sülnie. Persze, minden egyes receptnél ezt elmondjuk, hogy ezek iránymutatások, mivel mindenkinek más és más a süt?je. A piskótalapot el lehet készíteni természetesen szokásosan is, ahogyan korábban is szoktad. A piskóta készítésnek valóban a legelterjedtebb módja, hogy külön felverjük a fehérjét, de az általam alkalmazott módszer is létezik (lásd pl. N?k Lapja Konyha 100 legjobb süteménye). Még egyszer sajnálom, hogy így jártál! Azért a krém ízlett :)? Üdv: Anita

Finimini

Kedves Anita! Imádom ezt a sütit, gyerekkoromban ünnepre készült mindig. Végig olvastam a kommenteket és csodák csodája én is tudok hozzátenni valamit: A mi sütink krémjébe rumot (rumaromát) tettünk. Ett?l nagyon meghatározó íze van, javaslom kipróbálásra. Ja és cseh krémesként ismertük. :)

v.zsuzsi

Igen, mi a rummal (egy ecset segítségével) megkenjük a tésztalapokat. Teljesen más ízvilág lesz t?le. Nagyon finom sütemény. Még annyi, hogy ha nincs kedve valakinek piskótát is sütni, ki lehet váltani babapiskótával. A piskótalap helyére babapiskótát teszünk, azzal rakjuk ki szép szorosan az els? krém réteget. Úgy is nagyon finom, semmit nem ront rajta.

bobóci

Sziasztok! Én másfélszeres adagot csináltam, az egyharmadánál mogyorókrémmel kentem meg jó vastagon a piskóta mindkét oldalát, a másik harmadot málnalekvárral, a harmadikat simán hagytam. Az els?re fehércsokit tettem, a többit tej- és étcsoki keverékével vontam be jó vastagon. Finomak lettek - szerintem a málnalekváros a legfinomabb és legszebb a rétegekkel.

Hozzávalók

A kakaós tésztához

A piskótához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek