Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csavart sós süti

Csavart sós süti
Csavart sós süti
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dédnagymamám receptje, amit amióta az eszemet tudom, minden egyes családi összejövetelre (Karácsony, Húsvét, szülinapok) elkészített ő, majd nagymamám, anyukám, és most már mi is testvéremmel. Nagyon szeretjük, mert egyszerű, eláll (na ha nem ennénk meg, de legalább előre is lehet vele emiatt dolgozni), és nagyon finom. :)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kevés (kb. 1 dl) langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kiskanál cukrot, és felfuttatjuk.
  2. Közben elmorzsoljuk a vajat (margarint) a liszttel, hozzáadjuk a sót. Lehetőleg deszkán vagy konyhapulton dolgozzunk, ne tálban.
  3. Csináljuk egy mélyedést a lisztes egyveleg közepébe, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és kezdjük el összegyúrni. Gyúrás közben tegyük hozzá apránként a maradék tejet, és alaposan gyúrjuk át. Keményebb pogácsatésztát kell kapnunk, formázzunk belőle cipót.
  4. A cipóból mindig akkora darabot vágjunk le, amiből egy kb. 40 cm hosszú, 4-5 cm vastag hengert tudunk csinálni. Ezt a hengert vágjuk fel kb. ujjnyi vastag darabokra. A felvágott darabkákból sodorjunk egyenként ceruzavastagságú, kb. 25 cm hosszú gilisztákat, amiket középen összehajtunk, majd szépen megtekerünk, így lesz ilyen csavart formája a sütinek. Rögtön beletesszük a tepsibe (nem kell vajazni, lisztezni, sütőpapírra tehető, ha később nem akarunk mosogatni, de leragadni nem fog), széleit kicsit lenyomkodjuk, hogy ne tekeredjen ki. A sodrást és csavarást viszonylag gyorsan kell csinálni, mert a kezünk melegétől nagyon megolvad a vaj a tésztában, illetve az élesztő is dolgozik, ezért ha sokat nyúzzuk a tésztát, akkor nehéz vele dolgozni.
  5. A tepsibe ne legyenek túl közel, mert sütés közben megnőnek. Tetejüket kenjünk meg a felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Nézni kell közben, akkor jó, ha picit aranybarna, könnyű túlsütni, és akkor száraz lesz.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 329
elküldve: 2
receptkönyvben: 79
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

bbarbye

Mióta szakács: 2014.04.14.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Sós tearúd, sós rúd

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

792
finomliszt 75 dkg
vaj 25 dkg
1 ek
élesztő 2 dkg
tej 2 dl
cukor 1 teáskanál
tojás 1 db