r
Nosalty Logó

Crostata, a legegyszerűbb lekváros pite

Lakos Benedek
Crostata, a legegyszerűbb lekváros pite
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A linzertésztához

A töltelékhez

436
Kalória
5.6g
Fehérje
63g
Szénhidrát
18.1g
Zsír
21.2g
Víz
74.8g
Koleszterin
1.4g
Élelmi rost
26.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A linzertésztához

A töltelékhez

Összesen 436 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A linzertésztához

A töltelékhez

Összesen 5223 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A linzertésztához

A töltelékhez

Összesen 397 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    63 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    21.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 436 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    66.9 g

Zsír

  • Összesen
    217.1 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    898 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1710.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    208 mg
  • Kálcium
    249 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    840 mg
  • Nátrium
    257 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    755.5 g
  • Cukor
    323 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    254.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1865 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    409 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1832 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    578 micro
Összesen 5223 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    57.4 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 397 kcal

Elkészítés

A linzertésztához

  1. A lisztet, porcukrot és sót aprítógépbe tesszük, és pár gyors fordulattal összekeverjük. Majd belekockázzuk a nagyon hideg vajat, és gyorsan morzsás alakúra dolgozzuk. Figyeljünk rá, hogy ettől a ponttól minél rövidebb ideig keverjük a tésztát, különben nem lesz omlós.
  2. A tojásokat egy kis tálban felverjük, majd hozzáöntjük a vajas-lisztes keverékhez, és csak addig hagyjuk dolgozni az aprítógépet, amíg a tészta épphogy csak össze nem állt. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, és minél kevesebb gyúrással téglát formálunk belőle.
  3. A tésztát minimum 30 percre a hűtőbe tesszük. A legjobb az, ha a sütés előtti napon elkészítjük, és 10-12 órán keresztül pihentetjük a hűtőben. Így omlósabb tésztát kapunk.
  4. A pihentetett tésztát három részre osztjuk, mivel ebből a mennyiségből három kisebb pite jön ki. Felhasználásig a tésztát mindig tartsuk a hűtőben, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ha egyszerre nem szeretnénk három pitét sütni, a többi tésztát le is fagyaszthatjuk.
  5. Az elővett adagot lisztezett felületen kinyújtjuk közepesen vékonyra (nagyjából 2 cm vastag legyen). A sodrófára csavarva beleengedjük a kisméretű (18-20 cm átmérőjű), kivehető aljú piteformába. A tésztát óvatosan belesegítjük a forma aljába, hogy ne húzódjon, ne szakadjon. A sodrófával vagy egy késsel eltávolítjuk és félretesszük a széleket.

A töltelékhez

  1. Egy villával megszurkáljuk a pite alját. A lekvárt egyenletesen elegyengetjük a pitében úgy, hogy ne töltse meg teljesen a tésztát (a széleket le fogjuk hajtani).
  2. A maradék tésztából azonos szélességű, vékony csíkokat vágunk, majd négyzetrácsos elrendezésben a pite tetejére tesszük őket. A pite szélén fennmaradó tésztát óvatosan ráhajtjuk a rácsozatra.
  3. A pitét 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, úgy tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Vannak olyan sütemények, amelyek nagyon egyszerűként reklámozzák magukat, és akkor vannak azok, amelyek tényleg szinte nulla munkával elkészülnek. Ez utóbbi kategóriába tartozik az olaszok lekváros pitéje, a crostata is.

Nosalty stories

További receptek

Legszaftosabb brownie

Íme egy brownie-recept, amit pont olyan, mint amilyennek lennie kell: masszív, kiadós, ragacsos, és nagyon csokis. Bárki használhatja alapnak! Az is, aki először készíti, és az is, aki ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek