Crostata, a legegyszerűbb lekváros pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
A linzertésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
-
21g lekvár/ dzsem58 kcal
Összesen
436
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
A linzertésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A töltelékhez
-
250g lekvár/ dzsem695 kcal
Összesen
5223
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
A linzertésztához
-
38g finomliszt138 kcal
-
15.2g porcukor59 kcal
-
19g vaj136 kcal
-
8.4g tojás11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
A töltelékhez
-
19g lekvár/ dzsem53 kcal
Összesen
397
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 142.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 153 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
436
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 66.9 g
Zsír
-
Összesen 217.1 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 898 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1710.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 208 mg
-
Kálcium 249 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 138 mg
-
Foszfor 840 mg
-
Nátrium 257 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 755.5 g
-
Cukor 323 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 254.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1865 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 211 micro
-
Kolin: 409 mg
-
Retinol - A vitamin: 1832 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 395 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 578 micro
Összesen
5223
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.4 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 139 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
397
kcal
Hozzávalók
A linzertésztához
A töltelékhez
Elkészítés
A linzertésztához
- A lisztet, porcukrot és sót aprítógépbe tesszük, és pár gyors fordulattal összekeverjük. Majd belekockázzuk a nagyon hideg vajat, és gyorsan morzsás alakúra dolgozzuk. Figyeljünk rá, hogy ettől a ponttól minél rövidebb ideig keverjük a tésztát, különben nem lesz omlós.
- A tojásokat egy kis tálban felverjük, majd hozzáöntjük a vajas-lisztes keverékhez, és csak addig hagyjuk dolgozni az aprítógépet, amíg a tészta épphogy csak össze nem állt. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, és minél kevesebb gyúrással téglát formálunk belőle.
- A tésztát minimum 30 percre a hűtőbe tesszük. A legjobb az, ha a sütés előtti napon elkészítjük, és 10-12 órán keresztül pihentetjük a hűtőben. Így omlósabb tésztát kapunk.
- A pihentetett tésztát három részre osztjuk, mivel ebből a mennyiségből három kisebb pite jön ki. Felhasználásig a tésztát mindig tartsuk a hűtőben, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ha egyszerre nem szeretnénk három pitét sütni, a többi tésztát le is fagyaszthatjuk.
- Az elővett adagot lisztezett felületen kinyújtjuk közepesen vékonyra (nagyjából 2 cm vastag legyen). A sodrófára csavarva beleengedjük a kisméretű (18-20 cm átmérőjű), kivehető aljú piteformába. A tésztát óvatosan belesegítjük a forma aljába, hogy ne húzódjon, ne szakadjon. A sodrófával vagy egy késsel eltávolítjuk és félretesszük a széleket.
A töltelékhez
- Egy villával megszurkáljuk a pite alját. A lekvárt egyenletesen elegyengetjük a pitében úgy, hogy ne töltse meg teljesen a tésztát (a széleket le fogjuk hajtani).
- A maradék tésztából azonos szélességű, vékony csíkokat vágunk, majd négyzetrácsos elrendezésben a pite tetejére tesszük őket. A pite szélén fennmaradó tésztát óvatosan ráhajtjuk a rácsozatra.
- A pitét 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, úgy tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 5815
- Feltöltés dátuma: 2022. március 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
384 recept
Vannak olyan sütemények, amelyek nagyon egyszerűként reklámozzák magukat, és akkor vannak azok, amelyek tényleg szinte nulla munkával elkészülnek. Ez utóbbi kategóriába tartozik az olaszok lekváros pitéje, a crostata is.