r
Nosalty Logó

Crostata, a legegyszerűbb lekváros pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Crostata, a legegyszerűbb lekváros pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A linzertésztához

A töltelékhez

Összesen 436 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A linzertésztához

A töltelékhez

Összesen 5223 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A linzertésztához

A töltelékhez

Összesen 397 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 436 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    66.9 g

Zsír

  • Összesen
    217.1 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    898 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1710.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    208 mg
  • Kálcium
    249 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    840 mg
  • Nátrium
    257 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    755.5 g
  • Cukor
    323 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    254.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1865 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    409 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1832 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    578 micro
Összesen 5223 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.4 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 397 Kcal

Hozzávalók

A linzertésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A linzertésztához

  1. A lisztet, porcukrot és sót aprítógépbe tesszük, és pár gyors fordulattal összekeverjük. Majd belekockázzuk a nagyon hideg vajat, és gyorsan morzsás alakúra dolgozzuk. Figyeljünk rá, hogy ettől a ponttól minél rövidebb ideig keverjük a tésztát, különben nem lesz omlós.
  2. A tojásokat egy kis tálban felverjük, majd hozzáöntjük a vajas-lisztes keverékhez, és csak addig hagyjuk dolgozni az aprítógépet, amíg a tészta épphogy csak össze nem állt. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, és minél kevesebb gyúrással téglát formálunk belőle.
  3. A tésztát minimum 30 percre a hűtőbe tesszük. A legjobb az, ha a sütés előtti napon elkészítjük, és 10-12 órán keresztül pihentetjük a hűtőben. Így omlósabb tésztát kapunk.
  4. A pihentetett tésztát három részre osztjuk, mivel ebből a mennyiségből három kisebb pite jön ki. Felhasználásig a tésztát mindig tartsuk a hűtőben, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ha egyszerre nem szeretnénk három pitét sütni, a többi tésztát le is fagyaszthatjuk.
  5. Az elővett adagot lisztezett felületen kinyújtjuk közepesen vékonyra (nagyjából 2 cm vastag legyen). A sodrófára csavarva beleengedjük a kisméretű (18-20 cm átmérőjű), kivehető aljú piteformába. A tésztát óvatosan belesegítjük a forma aljába, hogy ne húzódjon, ne szakadjon. A sodrófával vagy egy késsel eltávolítjuk és félretesszük a széleket.

A töltelékhez

  1. Egy villával megszurkáljuk a pite alját. A lekvárt egyenletesen elegyengetjük a pitében úgy, hogy ne töltse meg teljesen a tésztát (a széleket le fogjuk hajtani).
  2. A maradék tésztából azonos szélességű, vékony csíkokat vágunk, majd négyzetrácsos elrendezésben a pite tetejére tesszük őket. A pite szélén fennmaradó tésztát óvatosan ráhajtjuk a rácsozatra.
  3. A pitét 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, úgy tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 3069
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 31.

Receptkategóriák

Crostata, a legegyszerűbb lekváros pite
Lakos Benedek 96 recept

Vannak olyan sütemények, amelyek nagyon egyszerűként reklámozzák magukat, és akkor vannak azok, amelyek tényleg szinte nulla munkával elkészülnek. Ez utóbbi kategóriába tartozik az olaszok lekváros pitéje, a crostata is.

Hozzávalók

A linzertésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek