Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ciabatta

Ciabatta
Ciabatta
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a ciabatta Olaszország nem hivatalos nemzeti kenyere.
Az viszont egészen meglepő, hogy a név, mely szó szerint papucsot jelent, csak a XX. század második felében született. Történt ugyanis, hogy egy Comói-tó mellett élő szemfüles péknek feltűnt, hogy ez a tradicionális rusztikus kenyér mennyire hasonlít a régió táncosainak papucsához.
El is nevezte kenyereit "ciabatta di Como"-nak. Hagyományt teremtett.

Maga a kenyértészta elég változatos. Lehet híg (poolish) és tömör (biga) kovásszal (szerintem inkább öregtésztával) készíteni. Adhatunk hozzá tejet vagy olivaolajat, hogy puhább legyen a tészta. De maradhatunk a purista változatnál is, hogy rágósabb, ropogósabb kenyeret kapjunk. Amíg papucs formájú marad a kenyerünk, addig ciabatta! :-D
Én ennél a kenyérnél is a hosszú kelesztést választottam, hogy minél több ízt csalogassak elő a gabonából.

hozzávalók / 6 adag

A híg kovászhoz

A tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is elkészítjük a poolish-t, azaz a híg kovászt.A hozzávalókat összekeverjük, majd lefedve 4 órát hagyjuk a pulton kelni. Jó habos és buborékos lesz. Ekkor betesszük a hűtőbe egy éjszakára. (3 napig felhasználható, ha valami mégis közbejönne)
  2. Másnap reggel kivesszük a kovászt a hűtőből és engedjük szobahőmérsékletűre kiengedni.
  3. Összekeverjük a többi hozzávalóval. Robotgéppel dagasztjuk az igen nedves, ragacsos tésztát. Ha valaki mégis kézzel állna neki, akkor javaslom a kanál használatát. Semmiképpen ne lisztezzük túl, ennek a tésztának igen nedvesnek kell lennie! Mondhatni, minél nedvesebb, annál jobb! Annál nehezebb vele bánni is!
  4. A tésztát lisztezett pultra kaparjuk, hagyjuk kissé pihenni, majd téglalap alakúra húzzuk. A két végét felhajtjuk (háromrétbe), lekenjük egy kis olívaolajjal, kissé meglisztezzük. Folpackkal betakarjuk és kelni hagyjuk 30 percig.
  5. Ugyanezt a hajtogatási műveletet elvégezzük újra, majd két órát kelesztettem.
  6. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és megszórjuk durumliszttel. A tésztát óvatosan 3 téglalap alakú részre vágjuk, majd téglalap alakúra húzva újra háromba hajtjuk őket. A sütőpapírból falat emelünk közéjük, hogy kelés közben is megtartsák formájukat. Ez különösen akkor fontos, ha szeretünk veszélyesen élni és tényleg nem fukarkodtunk a vízzel. Kelesszük 60-120 percig, míg eléggé meg nem nőnek a papucsaink.
  7. Kapcsoljuk be a sütőt maximális hőfokra, és a bagettnél leírtak szerint süssük meg a ciabattáinkat. (260-230 fokon, gőzös sütőben.)
  8. Kihűlés után zöldfűszeres olívaolajba mártogatva vagy szendvicsnek elkészítve maga a mennyország.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 32 630
elküldve: 4
receptkönyvben: 213
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Pákosztos macska

Mióta szakács: 2008.05.20.
26 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-08-15 14:13

Ha jól számolok ez az 500. recept ? GRATULÁLOK az elkövetőjének és az oldalnak. Várjuk a következő 500 finomságot !

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-08-15 11:18

Ez nagyon fínom lehet!

438
kenyérliszt BL80 318 g
víz 340 ml
instant élesztő 0.5 kávéskanál
kenyérliszt BL80 382 g
1.75 tk
instant élesztő 2 kávéskanál
víz 10 ek
olívaolaj 1 ek