r
Nosalty Logó

Ciabatta

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Pákosztos macska
Ciabatta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A híg kovászhoz

A tésztához

Összesen 438 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A híg kovászhoz

A tésztához

Összesen 2631 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A híg kovászhoz

A tésztához

Összesen 229 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1022.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    797 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 438 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6134 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    279 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    743 mg
  • Nátrium
    4784 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    511.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    513.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    465 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    553 micro
Összesen 2631 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    533.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    416 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 229 kcal

Hozzávalók

A híg kovászhoz

A tésztához

Elkészítés

A híg kovászhoz

  1. Először is elkészítjük a poolish-t, azaz a híg kovászt.A hozzávalókat összekeverjük, majd lefedve 4 órát hagyjuk a pulton kelni. Jó habos és buborékos lesz. Ekkor betesszük a hűtőbe egy éjszakára. (3 napig felhasználható, ha valami mégis közbejönne)
  2. Másnap reggel kivesszük a kovászt a hűtőből és engedjük szobahőmérsékletűre kiengedni.
  3. Összekeverjük a többi hozzávalóval. Robotgéppel dagasztjuk az igen nedves, ragacsos tésztát. Ha valaki mégis kézzel állna neki, akkor javaslom a kanál használatát. Semmiképpen ne lisztezzük túl, ennek a tésztának igen nedvesnek kell lennie! Mondhatni, minél nedvesebb, annál jobb! Annál nehezebb vele bánni is!
  4. A tésztát lisztezett pultra kaparjuk, hagyjuk kissé pihenni, majd téglalap alakúra húzzuk. A két végét felhajtjuk (háromrétbe), lekenjük egy kis olívaolajjal, kissé meglisztezzük. Folpackkal betakarjuk és kelni hagyjuk 30 percig.
  5. Ugyanezt a hajtogatási műveletet elvégezzük újra, majd két órát kelesztettem.
  6. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és megszórjuk durumliszttel. A tésztát óvatosan 3 téglalap alakú részre vágjuk, majd téglalap alakúra húzva újra háromba hajtjuk őket. A sütőpapírból falat emelünk közéjük, hogy kelés közben is megtartsák formájukat. Ez különösen akkor fontos, ha szeretünk veszélyesen élni és tényleg nem fukarkodtunk a vízzel. Kelesszük 60-120 percig, míg eléggé meg nem nőnek a papucsaink.
  7. Kapcsoljuk be a sütőt maximális hőfokra, és a bagettnél leírtak szerint süssük meg a ciabattáinkat. (260-230 fokon, gőzös sütőben.)
  8. Kihűlés után zöldfűszeres olívaolajba mártogatva vagy szendvicsnek elkészítve maga a mennyország.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 110
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 34802
  • Feltöltés dátuma: 2008. augusztus 15.

Receptkategóriák

Ciabatta
Pákosztos macska 26 recept

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a ciabatta Olaszország nem hivatalos nemzeti kenyere. Az viszont egészen meglepő, hogy a név, mely szó szerint papucsot jelent, csak a XX. század második felében született. Történt ugyanis, hogy egy Comói-tó mellett élő szemfüles péknek feltűnt, hogy ez a tradicionális rusztikus kenyér mennyire hasonlít a régió táncosainak papucsához. El is nevezte kenyereit "ciabatta di Como"-nak. Hagyományt teremtett. Maga a kenyértészta elég változatos. Lehet híg (poolish) és tömör (biga) kovásszal (szerintem inkább öregtésztával) készíteni. Adhatunk hozzá tejet vagy olivaolajat, hogy puhább legyen a tészta. De maradhatunk a purista változatnál is, hogy rágósabb, ropogósabb kenyeret kapjunk. Amíg papucs formájú marad a kenyerünk, addig ciabatta! :-D Én ennél a kenyérnél is a hosszú kelesztést választottam, hogy minél több ízt csalogassak elő a gabonából.

Hozzávalók

A híg kovászhoz

A tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek