Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cékla télre Iluskától

Cékla télre Iluskától
Cékla télre Iluskától
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kertben céklát is termesztek. Van, amelyik jó nagyra megnő, van, amelyik kisebbre, de a kicsi ugyanolyan értékű, éppolyan finom- ezt a férjem szokta mondani... Nagyon egészséges, főleg az én berakásom, a megfőtt levet használom fel, így minden értékes vitamin benne marad!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

11 fél literes üveggel lett ebből a mennyiségből. Ha kevesebb céklából készítjük, akkor felezzük el a mennyiségeket.

Az üvegek csirátlanítása a tartós hőmérsékleten múlik. Hideg sütőbe tegyük az üvegeket, és úgy gyújtsuk be, majd melegítsük fel 120 c-fokra (csak alacsony hőmérsékletre), mivel nem sütni akarjuk az üvegeket.

Annyi vízzel engedjük fel a céklát,hogy kényelmesen meg tudjuk kavarni.

Gyenge cukros és sós, de erős ecetes levet készítsünk miután megkóstoltuk!! Így lesz jó íze!!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az üvegeket célszerű előző nap kimosni és hagyni megszáradni. A céklát nyersen meghámozzuk, felszeleteljük, és kb. 1 óra hossza alatt megfőzzük. Az utolsó negyed órában az üvegeket fedéllel együtt tepsibe pakoljuk, majd 120 C fokon (gyenge hőmérsékleten) sterilizáljuk a sütőben 15 -30percig.
  2. A céklát kiszedjük lé nélkül az üvegekbe. Az ízesítőket belekeverjük a lébe, és felforraljuk. Az őrölt köményt és a borsot a céklára szórjuk minden üvegben. Miután felforrt a lé, teljesen teleszedjük az üvegeket.
  3. A lapkákat most vesszük ki a sütőből, és még forrón, nagyon erősen, légmentesen lezárunk minden üveget. Az előkészített pokrócok közé tesszük száraz dunsztba, 24 óráig. Hűvösre, pincébe visszük. Egészségetekre!
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 893
elküldve: 2
receptkönyvben: 73
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
734 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: kompót, fűszerek házilag, befőtt

egyéb elnevezések

cékla ecetesen, tartósítószer-mentes cékla,tartósítószer nélküli cékla,cékla tartósító nélkül

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vörös Nefelejcs
Vörös Nefelejcs Tue, 2016-10-18 15:10

Szia, szerintem nagy ötlet a sütőben 100 fokon sterilizálni az üvegeket!! Viszont a vitaminokra ne nagyon számíts, nem a főzőlében maradnak, hanem eltűnnek a hőmérséklet miatt.

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2016-10-19 16:59

Igen,mert a legtöbb vitamin hőérzékeny,és bomlik,de azért valami marad benne,és még mindig jobb,mint a nagy iparban készített. :-)))

521
cékla 5 kg
víz 7 l
1 ek
cukor 15 dkg
őrölt fűszerkömény 2 ek
ecet 3.5 dl
fekete bors 1 ek