r
Nosalty Logó

Borjúmáj vajban sütve

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
cirpi
Borjúmáj vajban sütve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 463 kcal
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 926 kcal
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 249 kcal
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.3 g

Zsír

  • Összesen
    35.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    555 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    838.2 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    578 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    18 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    112.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    17739 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    90 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    190 micro
  • Kolin:
    470 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17725 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    142 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 463 kcal
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.5 g

Zsír

  • Összesen
    71.2 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    1110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1676.4 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    1155 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    36 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    35477 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    180 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    379 micro
  • Kolin:
    939 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35451 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    283 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 926 kcal
  • 16% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    298 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    450.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    311 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9537 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    48 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    253 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9530 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 249 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. A májszeleteket megborsozzuk, és forró serpenyőben pici olívaolajon hirtelen megkapatjuk mindkét oldalukat (kb. 1-1,5 perc oldalanként), hogy barna pörcök keletkezzenek rajtuk. Ekkor a máj belül még nem sült át, picit véres, úgyhogy még további "kezelés" következik!
  3. Egy hőálló edénybe kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a félig már kész májszeleteket, és beborítjuk őket a darabkákra vágott vajjal. Rájuk dobjuk a 2 kis kakukkfű ágat, lefedjük alufóliával, és mehet be a sütőbe kb. 10-12 percre. Ennyi idő elég neki, hogy a vaj picit megsimogassa, és hogy a belseje is átsüljön, deéppen csakannyira, hogy finom, selymes maradjon.
  4. Tálalás előtt sózzuk csak meg. Sütés közben nem szabad, mert akkor megkeményedik a máj, mi pedig puha, selymes állagot célzunk, tehát el a kezekkel a sótól, egészen a végéig! :)
  5. Krémes krumplipürével tálaljuk!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 88
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 35183
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 05.

Ajánló

Egy pohár fehérborral fejedelmi vacsi, 20 perc alatt, minimális "közbenjárással"! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

 Nagyon szeretem a májat, de abszolút kedvenc a rántott csirkemáj volt. Ezt elkészíteni viszont borzasztóan macerás, aki csinálta már, az tudja, durrog, fröcsög, maszatol, ezért szökőévente került rá sor, hogy májat együnk. Nemrég találkoztam viszont egy klassz kis recepttel a tévében, ami a sült marhamáj körül forgott. Ebből jött az ötlet, hogy ha úgy sütöm a marhamájat, hogy a belseje finom selymes maradjon, akkor majdnem olyan jó lesz, mint a rántott kedvencem. Tévedtem, jobb lett! :) Ami főleg a sütési módszernek köszönhető, aminek következtében a máj cseppet sem hasonlít a cipőtalpra, ahogy arra a menzáról emlékeztem, hanem isteni, krémes, puha marad, és a vajban megrottyanva magába szívja annak finom zamatait is. Ráadásul mindez borzasztóan egyszerű, úgyhogy abszolút kezdőknek is szívesen ajánlom. Marhamájból is finom, de ha igazán a pihe-puhaságra utazunk, akkor érdemes borjúmájat vadászni. Isteni!!! És bagatel áron varázsolhatunk vele csodás ebédet vagy vacsit!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?