Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borjúmáj vajban sütve

Borjúmáj vajban sütve
Borjúmáj vajban sütve
20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 Nagyon szeretem a májat, de abszolút kedvenc a rántott csirkemáj volt. Ezt elkészíteni viszont borzasztóan macerás, aki csinálta már, az tudja, durrog, fröcsög, maszatol, ezért szökőévente került rá sor, hogy májat együnk. Nemrég találkoztam viszont egy klassz kis recepttel a tévében, ami a sült marhamáj körül forgott. Ebből jött az ötlet, hogy ha úgy sütöm a marhamájat, hogy a belseje finom selymes maradjon, akkor majdnem olyan jó lesz, mint a rántott kedvencem. Tévedtem, jobb lett! :) Ami főleg a sütési módszernek köszönhető, aminek következtében a máj cseppet sem hasonlít a cipőtalpra, ahogy arra a menzáról emlékeztem, hanem isteni, krémes, puha marad, és a vajban megrottyanva magába szívja annak finom zamatait is. Ráadásul mindez borzasztóan egyszerű, úgyhogy abszolút kezdőknek is szívesen ajánlom.

Marhamájból is finom, de ha igazán a pihe-puhaságra utazunk, akkor érdemes borjúmájat vadászni. Isteni!!! És bagatel áron varázsolhatunk vele csodás ebédet vagy vacsit!

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Egy pohár fehérborral fejedelmi vacsi, 20 perc alatt, minimális "közbenjárással"! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. A májszeleteket megborsozzuk, és forró serpenyőben pici olívaolajon hirtelen megkapatjuk mindkét oldalukat (kb. 1-1,5 perc oldalanként), hogy barna pörcök keletkezzenek rajtuk. Ekkor a máj belül még nem sült át, picit véres, úgyhogy még további "kezelés" következik!
  3. Egy hőálló edénybe kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a félig már kész májszeleteket, és beborítjuk őket a darabkákra vágott vajjal. Rájuk dobjuk a 2 kis kakukkfű ágat, lefedjük alufóliával, és mehet be a sütőbe kb. 10-12 percre. Ennyi idő elég neki, hogy a vaj picit megsimogassa, és hogy a belseje is átsüljön, de éppen csak annyira, hogy finom, selymes maradjon.
  4. Tálalás előtt sózzuk csak meg. Sütés közben nem szabad, mert akkor megkeményedik a máj, mi pedig puha, selymes állagot célzunk, tehát el a kezekkel a sótól, egészen a végéig! :)
  5. Krémes krumplipürével tálaljuk!
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 263
elküldve: 3
receptkönyvben: 114
elkészítve: 14/15
Facebookon megjelent: -

szakács

cirpi

Mióta szakács: 2012.04.10.
13 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap, Atkins diéta, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – 0 vércsoport
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sütőben sült máj, kakukkfüves borjúmáj, marhamáj tepsiben

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

463
borjúmáj 30 dkg
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek
kakukkfű 2 szál
vaj 50 g