r
Nosalty Logó

Bodzapezsgő

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Petra
Bodzapezsgő
adag
Előkészítés
perc
  • 0% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 654 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 7847 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 90 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    85.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169.4 g
  • Cukor
    167 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    527.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 654 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1027.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    594 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    269 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2033.2 g
  • Cukor
    2005 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    6330.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    191 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    72 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 7847 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    1 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 90 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 4 liter vizet felforralunk és abba a nagy edénybe, esetleg tiszta vödörbe töltjük, amiben a bodzapezsgőt készítjük (8-10 literes a legjobb).
  2. Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik benne.
  3. Felöntjük a maradék, két liter, hideg vízzel.
  4. Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.
  5. Belerakosgatjuk a tiszta, bogármentes, mosatlan (!) bodzavirágokat és finoman megkeverjük.
  6. Muszlinruhával letakarjuk és hűvösebb, szellős helyre tesszük.
  7. Pár nap elteltével ránézünk, és ha nem habos kissé, azt jelenti, nem indult be az erjedési folyamat, kevés szárított élesztőt adunk hozzá.
  8. Újra letakarjuk és négy napig hagyjuk erjedni.
  9. Muszlinnal bélelt szűrőn átszűrjük a pezsgőt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.
  10. Száraz, hűvös helyen további 8 napig állni hagyjuk.
  11. Majd jól behűtjük és úgy szolgáljuk fel.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 80295
  • Feltöltés dátuma: 2009. június 03.

Ajánló

Nagyon fontos, hogy vastag falú, csatos üvegekbe töltsük a pezsgőt, mert az erjedés során nagy mennyiségű szén-dioxid termelődik! Száraz, hűvös helyen tárolva több hónapig eláll(na, ha lenne rá esélye...:-)).  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Remélem, hogy aki kedvet kap a készítéséhez, talál még bodzavirágot hozzá. Az igazság az, hogy a környékünkön (Pécs), már nemigen lehet virágos bodzabokrokat látni, csak elvétve talán. Kóstolás nélkül, "látatlanba", viszont nem szerettem volna megosztani a receptet. Mit mondjak, cseppet sem volt ellenünkre a friss, kellemesen szénsavas bodzapezsgő tesztelgetése. Vaníliafagyi, friss eperrel- ez dukált mellé. És milyen finom volt! Meleg tavaszi-nyári estékre elképzelni sem tudok jobbat. És annak varázsa sem az utolsó, hogy sajátkezűleg állítottuk elő:-). A recept erről az angol oldalról.  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szárított éleszt?t csak akkor adjak hozzá, ha nem lett habos?

Petra

igen!

maszatfani33

Érdekl?dni szeretnék, hogy milyen íze van? Mivel ha megcsinálom a csemeték is ihatnak bel?le? El?re is köszönöm a választ.

Petra

a csemeték inkább maradjanak a bodzaszörpnél:-)

Törölt felhasználó

Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig áll el az elkészült pezsg??

Törölt felhasználó

Szárított bodzából is meglehet csinálni? :)

Petra

nem hinném, de türelem, már nem kell sokáig várni a "friss" bodzára:-)

senilla

A fehérborecet kiváltható valamivel vagy esetleg talán elhagyható? Nem használok semmihez, és emiatt megvenni..... hát nem nagyon akarnám :) Köszi

Bendika

:)

Törölt felhasználó

Én almacettel szoktam elkészíteni (30 literhez 1 dl), csapvízb?l, és az összeshez 4 kg cukrot teszek hozzá. Szerintem ennyi cukor sok bele, f?leg, ha nem vagyunk édes szájúak és nem érleljük sokáig. Arra figyelni kell, hogy ha érik az üvegben a pezsg?, néha engedjük ki a gázt, nehogy szétdurranjanak az üvegek. És pont ezért nem szabad teljesen teletölteni sem. Van, aki készített már? Én ma kezdtem el az idei adagot. :)

Törölt felhasználó

Én meg tegnap csináltam meg az els? bodzapezsg?met. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz bel?le. A csatos üveget kilehet váltani m?anyag üveggel?

Törölt felhasználó

Palackozásnál milyen szaga van?? Mert nekem nagyon büdös lett lehet, hogy valami nem jó??

Petra

András, nem szabadna büdösnek lennie.

Hajnal80

Nálunk egy üveg már szétrobbant,beterített mindent.De így legalább felbontottunk egy másik üveget,és megkóstoltuk.Nagyon-nagyon finom.Meddig tárolható bontatatlan üvegben?

Törölt felhasználó

sziasztok én is elkésziteném de van még kérdésem. -ha éleszt? nélkül habzik kell-e hozzá éleszt?? -és hány napig kell érlelni hogy iható legyen? -ezt ugye nem kell lepárolni mint a pálinkát? - a leirt pezsg? receptb?l hány liter nyerhet?? -és ez hány százalékos lesz?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.