Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos-kávés szilvalekvár

Rumos-kávés szilvalekvár
Rumos-kávés szilvalekvár
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a lekvár a Csokis fahéjas szilvalekvárral egy időben készült. Kíváncsi voltam a darált kávét, mint ízesítő anyagot,  lehet-e használni lekvárban. A rum úgy gondoltam, jó párosítás, hiszen a rumos kávé és a rumban eltett szilva létező dolog. Érdekes módon nem dominál egyik sem túlzottan, sőt a kávé inkább utóízként érződik. Kakaós süteményben lekvárként isteni finom, de nekem pirítóssal is bejön.

hozzávalók / 12 adag

  • 1.5 kg szilva
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag dzsemfix (szilvalekvár dzsemfix)
  • 1 ek őrölt kávé (lehetőleg jó minőségű)
  • 1 teáskanál barna rum (bevállalósak evőkanálnyit is tehetnek bele, de rumaroma is jó)

ajánlat

Süteményekhez vagy reggelire a vajas pirítósra. Izgalmas ízű, nem túl édes lekvár.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát alaposan megmossuk, kimagozzuk, és egy robotgéppel kissé pépesítjük. A cukrot, rumot és a dzsemfixet odakészítjük az asztalra a kifőzött és lecsepegtetett üvegekkel együtt (kb. 4 db kis méretű lekváros üveg).
  2. Egy nagyobb lábosban a kávé és a rum kivételével mindent felfőzünk magas hőfokon 20 percig, folyamatos kevergetés mellett, hogy azért le ne égjen. Ha letelt a húsz perc, utána hozzáadjuk a darált kávét meg a rumot, majd tovább főzzük kevergetve még 10 percig.
  3.  Ügyesen beletöltjük az üvegekbe, lezárjuk, és fejjel lefelé fordítva hagyjuk pihenni kb. 10 percig. Tekerjük bele egyenként konyharuhába, és tartsuk száraz meleg helyen addig, amíg a lekvár ki nem hűl. Utána már tehetjük az éléskamra polcára, de előtte feltétlen írjuk rá, mit is tartalmaz az üvegünk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 664
elküldve: 5
receptkönyvben: 28
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Rumli

Mióta szakács: 2013.08.04.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kávés lekvár, rumos gyümölcslekvár, szilvalekvár kávéval és rummal ízesítve

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

margit42
Mancika / margit42 Wed, 2014-11-05 16:11

Ami kimaradt az üvegből, azt vajaskenyérrel megkóstoltam, nagyon fincsi. Köszönöm a receptet.

126
szilva 1.5 kg
cukor 20 dkg
dzsemfix 1 csomag
őrölt kávé 1 ek
barna rum 1 teáskanál