Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Biroche di Pasqua márványosan

Biroche di Pasqua márványosan
Biroche di Pasqua márványosan
45 perc / előkészület: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Brioche di Pasqua az olaszok klasszikus húsvéti kalácsa. Az eredeti kalácsban nincs kakaós rész, csak egyszínű fehér az egész, de én gondoltam, fokozom ezt a már önmagában is nagyon finom süteményt. Valamint, az olaszok a sütés előtti pillanatban minden koszorúba 1 db főtt tojást, vagy hímes tojást tesznek, s a már tojással megkent kalácsot megszórják apróra vágott pisztáciával, vagy színes esetleg fehér sütésálló cukorral.

hozzávalók / 6 adag

A fehér tésztához

A kakaós tésztához

ajánlat

További képek itt:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mindkét adag tejet a fele mennyiségű cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőket. Ez idő alatt a többi alapanyagot összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk az élesztőt is. Ekkor tesszük bele a kakaós részbe a kakaóport. (Ne ijedjünk meg, a tészta nagyon lágy lesz, alig tudjuk majd leszedni a kezünkről, de ettől lesz majd omlós, foszlós a kalács.)
  2. Mindkét tálat lefedjük folpackkal, s a duplájára kelesztjük őket, ez kb. 1 óra időt vesz igénybe. Folytatásként, mivel szétvágni nem fogjuk tudni a tésztákat, ezért négy részre tépjük mind a fehér, mind a kakaós tésztát, s lisztes deszkán a fehér tésztát még két részre tépjük, s már mindhárom kis gombócból  - a barna rész a harmadik – hengereket sodrunk belőlük, majd sima fonással összefonjuk őket, s a végüknél összekapcsoljuk őket koszorú formába.
  3. Ezután ismét 1 órát hagyjuk kelni a tésztát, majd tojással megkenjük a tetejét.
  4. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük (nekem a tojás nagyon gyorsan megbarnult a tetején, ezért kb. 15 perc után levettem 150 fokra, és csak alsó sütéssel sütöttem). 
  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 009
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

olasz fonott kalács, olasz húsvéti kalács, fonott márványos kalács

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

RozmaringandCsokoládé
Rozmaring&Csokoládé / RozmaringandCsokoládé Fri, 2012-04-13 22:47

Kitike, Gargoyle, sziasztok!
Az eredeti recept csészében van megadva, elhihetitek, az még bonyolultabb lett volna.
A blogon kerekítettem, bemásolom ide is, hátha segítek vele:
Nem kakaós kalácsrész
- 211,5 ml tej (211 ml - tejből elég a kevesebb)
- 56,25 ml vaj (56,5 ml)
- 3,5 db tojás
- 84,38 ml cukor (84,5 ml)
- 590,63 ml liszt (951 ml)
- 3/4 tk. só
- 0,5 csomag élesztő ¾ része

Kakaós kalácsrész
- 70,5 ml tej
- 18,75 ml vaj (19 ml)
- 0,5 db. tojás
- 28,13 ml cukor (28 ml)
- 196,88 ml liszt (197 ml)
- ¼ tk. só
- 0,5 csomag élesztő ¼ része
- 2 ek. magas kakaóvaj tartalmú kakaópor

Read more: http://rozmaringescsokolade.blogspot.com/#ixzz1rxIuNh9x

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2012-04-14 09:29

Semmit nem segít, de azért köszönjük. :-)
Azért megnézném, hogy méred ki a 84,5 ml cukrot is. :-p
Legyünk egy kicsit kevésbé földhöz ragadtak, ne másoljunk ész nélkül, és én a 196,88 ml lisztet 200 ml-nek veszem. Ésatöbbi. Ez egy egyszerű kalácstészta. Az anyaghányadok ebben sohasem pontosak.
Ha pedig példának okáért a 211 ml tej amúgy sem pontos, akkor mi a fészkes fityfenének nem azt írod, hogy kb. 2 dl? :-)))
A kérdés költői.
Szép hétvégét!

kitike
Kitike / kitike Fri, 2012-04-13 20:44

Értem én... de ezeket a menyiségeket nem lehet kimérni. Mennyivel szorozzam be, hogy épkézláb legyen? Hogy jöttek ki ezek a számok? A kalács nagyon érdekelne, mert gyönyörű!

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-04-13 21:55

Csatlakozom.
Látom, de nem hiszem el, hogy így feltetted.
Azért áruld már el, hogy mérted ki a 590,63 ml lisztet. Meghalok a kiváncsiságtól. :-p
Végülis, szavunk sem lehet, precíz recept. :-D
Kitike, nincs más hátra, elő a mérőpohárral, kerekítés. 6 dl liszt, 2,1 dl tej (eszem megáll...), stb, majd amit lehet, tegyél mérlegre, így legalább megtudjuk, hogy valójában miből mennyi is kell. Ezt esetleg meg is oszthatnád velünk. A fenti mennyiségeket értelemszerűen illik követni, de például két különböző lisztből biztos, hogy nem 590,63 ml kell, így ezek az anyaghányadok nem sokat érnek, tekintve, hogy még a tojások sem egyformák. A hiedelemmel ellentétben. :-p
A kalács egyébként gyönyörű szép lett.

729
tej 211.5 ml
vaj 56 g
tojás 3.5 db
cukor 84 g
finomliszt 600 g
0.75 tk
élesztő 1.8 dkg
tej 70.5 ml
vaj 20 g
tojás 0.5 db
cukor 28 g
finomliszt 200 g
0.25 tk
élesztő 0.7 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek