Barack
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
4g finomliszt14 kcal
-
67g finomliszt243 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
17g sertészsír150 kcal
-
17g tej9 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
6 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
0 kcal
-
3g porcukor10 kcal
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
45g finomliszt164 kcal
-
800g finomliszt2912 kcal
-
24g sütőpor12 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
200g sertészsír1804 kcal
-
200g tej112 kcal
-
300g porcukor1161 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
10g vérnarancs aroma0 kcal
-
30g porcukor116 kcal
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
34.1g finomliszt124 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
8.5g sertészsír77 kcal
-
8.5g tej5 kcal
-
12.8g porcukor49 kcal
-
0.9g vaníliás cukor3 kcal
A töltelékhez
-
4.3g rum10 kcal
-
2.6g sárgabaracklekvár7 kcal
-
8.5g margarin61 kcal
-
12.8g porcukor49 kcal
-
0.9g cukrozatlan kakaópor2 kcal
A tetejére
-
0.4g vérnarancs aroma0 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 32.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 714.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 302 mg
-
Nátrium 172 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.7 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 105 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 104.1 g
Zsír
-
Összesen 387.1 g
-
Telített zsírsav 118 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 174 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 76 g
-
Koleszterin 624 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8568.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 317 mg
-
Kálcium 2224 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 305 mg
-
Foszfor 3622 mg
-
Nátrium 2065 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1364.2 g
-
Cukor 689 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 241.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1790 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 291 micro
-
K vitamin: 189 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 293 micro
-
Kolin: 549 mg
-
Retinol - A vitamin: 1684 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1255 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 597 micro
- 5% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 364.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 154 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.1 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
80 dkg finomliszt
-
2 csomag sütőpor
-
2 db tojássárgája
-
20 dkg sertészsír
-
2 dl tej
-
30 dkg porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez
-
1 dl rum
-
20 dkg margarin
-
30 dkg porcukor
-
2 dkg cukrozatlan kakaópor
A tetejére
-
3 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához
- Gyúrt tésztafajtákhoz sorolandó ez a recept. A következő módon járunk el: zsírt, porcukrot, tojást felverjük. Ehhez a 3 kanál lisztet hozzáadjuk. Tovább verjük. Dolgozzuk össze a sütőport, a liszttel és a többi hozzávalóval. Végül gyúrt tésztát kapunk, ha a felvert zsírt, tojást és porcukrot összegyúrjuk a további liszttel és hozzávalókkal.
- Ha állni hagyjuk, könnyebb lesz tovább dolgozni a tésztával. 2 órát hagyjuk pihenni.
- Diónyi nagyságú gombócokat formázunk. (Törekedjünk rá, hogy egyforma legyen és szép.) Tepsibe tesszük és széprózsaszínre sütjük. (Ne süssük túl, mert kemény lesz.) A tepsit a margarinos papírral kicsit átdörzsöljük, vagy zsírpapírt is használhatunk.
- Mikor készen vagyunk a sütéssel jöhet a következő felvonás! A kihűlt tésztának kivájjuk a közepét. Egyszerűen kikaparjuk a közepét. A morzsát egy tálba gyűjtjük, mert szükségünk van még rá. Ez adja a töltelék alapját!
- Felverjük a margarint, cukrot. Hozzáadjuk a rumot (vagy rumaromát), kakaót, lekvárt.
- Ebbe a tálban összekeverjük a morzsát a töltelék többi alapanyagával. Finom masszát kapunk. Az így kapott masszával megtöltjük a tésztánkat, és két részt összeragasztunk.
- Most jön a szépítés: a kész barackjainkat szépen megfestjük arománkkal, vagy ételfestékünkkel. (Nem kell félni, nem művészi munkát várnak tőlünk. Egyszerűen csak kenjük be finoman, halványan a barackokat a színnel.)
- Az utolsó finomítások. Porcukorral meghintjük, leveleket (frissen szedett levelet a kertből, bukszus levél) tűzhetünk bele...
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 279
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 27248
- Feltöltés dátuma: 2012. február 11.
Ajánló
Barack? Ha szeretnénk feldobni a süteményünket és már sokszor csináltunk barackot, festhetjük kékre, lilára és szilva formát is készíthetünk. Ha még kreatívabbak vagyunk, amilyen nagymamám is, akkor festhetünk néhányat barack színre, néhányat zöldesre, sárgára... így a kész tálban, tálcán igazi baracktálat tálalhatunk! Van érett, éretlenebb barackunk...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Nagymamám isteni süteménye! Nincs ennél szebb, kreatívabb sütemény. Minden vendéget meglep és elkápráztat! Nagymamám egy éjszaka alatt egy egész fára valót tud szedni a sütőjéből. Nem nehéz, nem bonyolult, csak annak látszik! Ez a fajta sütemény napokig fogyasztható! Folyamatosan puhul és napról-napra finomabb lesz! Köszönet a receptért és a sok sok emlékért, amit ez a sütemény okoz ünnepről ünnepre egy Csodálatos Nagymamának!