Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barack

Barack
Barack
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám isteni süteménye! Nincs ennél szebb, kreatívabb sütemény. Minden vendéget meglep és elkápráztat! Nagymamám egy éjszaka alatt egy egész fára valót tud szedni a sütőjébőlsmiley. Nem nehéz, nem bonyolult, csak annak látszik! Ez a fajta sütemény napokig fogyasztható! Folyamatosan puhul és napról-napra finomabb lesz! Köszönet a receptért és a sok sok emlékért, amit ez a sütemény okoz ünnepről ünnepre egy Csodálatos Nagymamának!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Barack? Ha szeretnénk feldobni a süteményünket és már sokszor csináltunk barackot, festhetjük kékre, lilára és szilva formát is készíthetünk. Ha még kreatívabbak vagyunk, amilyen nagymamám is, akkor festhetünk néhányat barack színre, néhányat zöldesre, sárgára... így a kész tálban, tálcán igazi baracktálat tálalhatunk! Van érett, éretlenebb barackunksmiley...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Gyúrt tésztafajtákhoz sorolandó ez a recept. A következő módon járunk el: zsírt, porcukrot, tojást felverjük. Ehhez a 3 kanál lisztet hozzáadjuk. Tovább verjük. Dolgozzuk össze a sütőport, a liszttel és a többi hozzávalóval. Végül gyúrt tésztát kapunk, ha a felvert zsírt, tojást és porcukrot összegyúrjuk a további liszttel és hozzávalókkal.
  2. Ha állni hagyjuk, könnyebb lesz tovább dolgozni a tésztával. 2 órát hagyjuk pihenni.
  3. Diónyi nagyságú gombócokat formázunk. (Törekedjünk rá, hogy egyforma legyen és szép.) Tepsibe tesszük és szép rózsaszínre sütjük. (Ne süssük túl, mert kemény lesz.) A tepsit a margarinos papírral kicsit átdörzsöljük, vagy zsírpapírt is használhatunk.
  4. Mikor készen vagyunk a sütéssel jöhet a következő felvonás! A kihűlt tésztának kivájjuk a közepét. Egyszerűen kikaparjuk a közepét. A morzsát egy tálba gyűjtjük, mert szükségünk van még rá. Ez adja a töltelék alapját!
  5. Felverjük a margarint, cukrot. Hozzáadjuk a rumot (vagy rumaromát), kakaót, lekvárt.
  6. Ebbe a tálban összekeverjük a morzsát a töltelék többi alapanyagával. Finom masszát kapunk. Az így kapott masszával megtöltjük a tésztánkat, és két részt összeragasztunk.
  7. Most jön a szépítés: a kész barackjainkat szépen megfestjük arománkkal, vagy ételfestékünkkel. (Nem kell félni, nem művészi munkát várnak tőlünk. Egyszerűen csak kenjük be finoman, halványan a barackokat a színnel.)
  8. Az utolsó finomítások. Porcukorral meghintjük, leveleket (frissen szedett levelet a kertből, bukszus levél) tűzhetünk bele...
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 23 824
elküldve: 15
receptkönyvben: 437
elkészítve: 10/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Kömüvesné

Mióta szakács: 2012.02.05.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

barack desszert, sült barack formájú desszert, gyúrt tésztájú barack

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aranykata26
aranykata26 Fri, 2015-02-20 14:09

Tehát belevágom a fejszémet, itt mindent elolvasva, és nekifogok. Remélem baj nem lesz, gyakorlott "sütő" vagyok, még nem volt olyan süti ami ne sikerült volna. Menyemnek készítem, megkérdeztük, milyen tortát szeretne,/ szülinapja lesz/ no ő ezt válaszolta: barackot. Életemben nem hallottam róla , mi városban tán azért,mert itt nincs ám olyan sütés- főzés mint vidéken. Semmi baj, gondoltam én, irány a nosalty. És mit látnak szemeim, ezer csodát. Tehát neki fogok, drukkoljatok, amire választ nem láttam, kb mennyi lesz belöle, mivel, igaz Orsi kapja, de nagy a család! Puszanttyú Nektek sütő- főzők, drukkoljatok ezerrel! Én is a barackot fogom festeni, imádom a dolgok ezen fázisát. Díszíteni szépíteni, kreatívnak lenni! DRUKKOLJATOK Kata Ui: a bukszuslevelek már meg vannak,amivel kis díszt csempészek még hozzá!

séfike
séfike / séfike Wed, 2014-05-28 05:25

Szia! Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy az a 12 adag mit foglal magàba? Kb. mennyi barackra szàmíthatok belöle? Elöre is köszönöm!

Flegmahcunih
Riel / Flegmahcunih Fri, 2014-05-02 20:46

Szia.
A zsír helyettesíthető valamivel? Vagy mindenképp meg kell vennem egy adagot a boltban?

focaccina
focaccina Sat, 2012-04-07 13:54

Szia!megcsinàltam de volt vele egy kis gondom, remèlem tudsz segìteni!:) a kèsz tèszta gyakorlatilag szètmorzsolòdott a kezeim kozott mikor ki akartam kaparni a belsejèt (elèggè be is repedezett), nagy nehezen sikerult megmentenem kb a felèt, a korulmènyekhez kèpest egèszen szèpek lettek, tàlcàn hutobe tettem èjszakàra viszont a tèszta màsnapra nagyon kemèny ès szàraz lett...ekkor muanyag dobozba pakoltam de ez sem segitett ès harmadnapra mègjobban kiszàradtak... :( mit ronthattam el? amùgy ìzre finom (2 db maradt belole) tènyleg nagyon tetszetos ès egyàltalàn nem maceràs az elkèszitèse! :) elore is koszonom a vàlaszodat ès kellemes hùsvèti unnepeket kivànok!:) udv, judit

gabica0428
gabica0428 Sun, 2012-02-19 16:11

Tegnap elkészítettem ezt a finom süteményt. Gyerekkoromban ettem ilyet utoljára. Csak egy dolgot nem értek. Sajnos nekem nem lett a gombócok felszíne sima, hanem göröngyös lett. Ez mitől lehet? Fél adagot csináltam és 2 órát pihentettem a tésztát hűtőben. Lehet nem kellett volna hűtőbe rakni? Vagy esetleg túl nagy gombócokat csinálhattam? Nem tudom mit ronthattam el. De ízre nagyon finom lett. Felidézte a gyerekkort. :)

kömüvesné
Kömüvesné / kömüvesné Sun, 2012-02-19 19:11

Teljesen nem is kell simának lennie. Nem kell aggódni, sokszor kell csinálni és mikor rutinból jönnek a mozdulatok, akkor lesz igazán szép. Nem szabad feladni:). Ha finom volt, akkor nem rontottál el semmit:). A tésztát lehet hűtőben pihentetni, nem árt neki. No, és ha még felidézte a gyermekkort is, akkor biztosan jól sikerült!

Göröngy: legközelebb próbálj kissebb gombócokat, hátha az volt a baj... ki kell tapasztalni.

kömüvesné
Kömüvesné / kömüvesné Sun, 2012-02-12 09:37

Természetesen nincs ilyen, hogy "így kell", vagy "csak így az igazi". Mindenki ahogyan megszokta, ahogyan szereti és ahogyan gyerekkorából emlékszik....
Valóban a festésen van a hangsúly. Attól lesz igazán szép.
Mi nem szeretjük rajta a kristálycukrot és így szebbnek ítéljük, de ez a mi családunk:)... Mindenki úgy tesz, ahogyan megszokta, ahogyan szereti. Ebben a receptben kristálycukor nélkül készül, de nyugodtan el lehete készíteni más módon is. Úgy sem lesz rosszabb, csupán más....

ui.: olaszországban kristálycukorral csinálják. Sejtésem szerint a recept és a szokás onnan származik. Velence tele van ezzel a süteménnyel. Még az utcán is árulják....

emili0701
emili0701 Sat, 2012-02-11 23:20

Elég sokat meg csinálom mi nagyon szeretjük,.Mamámnak egész más receptje van.

Shocki
Shocki Sat, 2012-02-11 22:12

Én is kristálycukorral ismerem és nálunk is csak ünnepnapokon van. Viszont akkor hamar el is fogy! :)

Pandus76
Pandus76 Sat, 2012-02-11 21:23

Szia! Szerintem ez a süti csakis kristálycukorral mutat jól! Egyébként pedig nem a tésztát kell festeni aromával, hanem a kristálycukrot. A tésztát be kell kenni felvert tojásfehérjével, utána belehempergetni a színezett kristálycukorba.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2012-02-11 22:36

Nincs olyan, hogy ÚGY KELL...
Nálunk a nagymama is mindig a tésztát színezte egyszerű logikai oknál fogva: a cukor a barack szőrét hivatott helyettesíteni. A baracknak pedig nem a szőre színes, hanem a héja.
Az már más dolog, hogy voltak olyanok, akik egyszerűbbnek ítélték a cukrot megszínezni és abba forgatni a barackokat, nem pedig szépen, ahogyan azt a legrégebbi receptekben is írják, aprólékosan megfesteni őket ecsettel. Ennyi a titka a külnböző elkészítésnek, de a hiteles az, ahol a barackot festik meg. És aztán kerül rá a szőre. Aminek ennek okán, szebb a finomított kristálycukor.

kömüvesné
Kömüvesné / kömüvesné Sat, 2012-02-11 21:00

Mindenkit bíztatok, mert csak látszatra nehéz. Nem kell félni. Magabiztosan kell hozzá állni és menni fog:)... Jó étvágyat hozzá mindenkinek!

Lillena
Lillena Sat, 2012-02-11 17:09

Köszönöm! Sosem szerettem, nem szeretem az édességet, nagy ritka, ha sütit, csokit eszem. Gyerekként csak ez az egy édesség volt, amiből mindig ettem. Nálunk nehézsége miatt lakodalmakkor készítették, így túlzásba nem vittem, évi 1-2 alkalom. Köszönöm, megcsinálom, hátha visszahozza az emlékeket.

varadizsike
vzsike / varadizsike Sat, 2012-02-11 16:14

Köszi a receptet, bár nem vagyok fiatal, de még is a gyermekkoromat idézi, nagynéném készített ilyet minden húsvétkor. Én még soha nem csináltam, de most a recepted alapján eldöntöttem, hogy én is kipróbálom. Szép napot!

795
finomliszt 3 evőkanál
finomliszt 80 dkg
sütőpor 2 csomag
tojássárgája 2 db
sertészsír 20 dkg
tej 2 dl
porcukor 30 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
rum 1 dl
sárgabaracklekvár 3 ek
margarin 20 dkg
porcukor 30 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
vérnarancs aroma 10 ml
porcukor 3 dkg