Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bakonyi diós

Bakonyi diós
Bakonyi diós
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Való igaz, sok tojás kell hozzá, ráadásul a fehérjékből ki is marad, úgyhogy ebből a szempontból nem igazán praktikus sütemény. Ellenben igazán finom és különleges. Én különleges alkalmakkor szoktam sütni, amikor nem az számít, hogy olcsó legyen és hamar kész. Eredetileg öt lapban kéne sütni, de nekem ebből a mennyiségből csak négy jön ki.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgákat habosra keverjük a cukor harmadával. A fehérjét keményre verjük, félidőben tegyük hozzá a kétharmad cukrot és egy csipet sót. A fehérjébe vegyítjük a tojássárgás cukrot, óvatosan, hogy ne törjön. A lisztet is hozzászitáljuk, és négy lapot sütünk belőle sütőpapíros tepsiben.
  2. A krémhez a cukrot habosra keverjük az egész tojásokkal és tojássárgákkal, gőz fölött állandóan keverve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a diót, ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk a margarint és a rumot is. Keverjük ki jól.
  3. A tésztalapokat kenjük meg a krémmel.
  4. A tetejét bevonjuk a mázzal: a fehérjét a cukorral és citromlével alaposan kikeverjük. A megtöltött tészta tetejére néhány diógerezdet szórunk, rásimítjuk a mázat, és egy napig hűvös helyen szikkadni hagyjuk. Vizes késsel kockára vagy hasábra vágjuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 28x18 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 19 956
elküldve: 2
receptkönyvben: 116
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Sz. Ági

Mióta szakács: 2011.11.04.
49 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós szelet, réteges diós, diókrémes sütemény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Thu, 2012-11-01 10:48

Jól néz ki ez a habos diós!!! Remélem benevezel az új csoki tortaversenybe, mert ügyes vagy a sütikkel! Üdv, Torma :)

szeag
Sz. Ági / szeag Thu, 2012-11-01 12:56

Köszönöm a dicséretet. A tortaversenyről nem tudok semmit, ki szervezi, mikor, hol? Elárulnál erről többet?
Üdv. Ági

Torma
Torma / Torma Thu, 2012-11-01 21:43

A Haas natural es a nosalty versenye. A nosalty fő lapon a szakácsok melletti kis fejlécen megtalalod a linket. Nov 30-ig tart. Csokitortat kell sütni, a tiedet megalkotni...izgi annak, aki ügyes édes sütikkel!
Sok sikert, ha indulsz a versenyen, Torma :)

958
tojássárgája 7 db
tojásfehérje 6 db
porcukor 18 dkg
finomliszt 15 dkg
1 csipet
cukor 15 dkg
tojás 2 db
tojássárgája 2 db
dió 15 dkg
margarin 20 dkg
rum 2 ek
tojásfehérje 1 db
cukor 15 dkg
citromlé 1 kk
dió 5 g