Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bakewell torta

Bakewell torta
Bakewell torta
95 perc / előkészület: 30 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy tradicionális angol sütemény, ami Darbyshire Bakewell nevezetű városkájából származik. Alapja omlós tészta, amire gyümölcsdzsem kerül, megfejelve egy tojással és őrölt mandulával készült krémmel, amit frangipane-nak is neveznek. 

hozzávalók / 8 adag

Az édes, omlós tésztához

A farngipane- hoz

A megkenéshez és a tetejére

ajánlat

Eper- vagy bogyós gyümölcsökből készült dzsemmel a legfinomabb!
A süti krémjét és tésztáját is el lehet készíteni akár egy nappal korábban is, sőt, a kész tortának sem tesz rosszat, ha egy kicsit áll, így legalább az omlós tészta magába szívja a dzsemet és kissé megpuhul.
Kiváló vendégváró, de egy tea vagy kávé mellé is remek kiegészítő.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először készítsük el a frangipane- t, mert ennek legalább 2 órát hűtőben kell tölteni a felhasználás előtt. Tegyük egy tálba a hozzávalókat, majd robotgép segítségével keverjünk belőle könnyű, habállagú krémet, s letakarva tegyük hűtőbe.
  2. A tésztához keverjük össze a lisztet a porcukorral, adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, majd kockázzuk rá a hideg vajat és kézzel morzsoljuk össze, amíg egy kicsit össze nem áll a tészta. Nem kell tökéletesen simára gyúrni. Egy nagy darab folpackba tegyük a tésztánkat, csomagoljuk be, s fél órát dermesszük hideg hűtőben.
  3. Egy 24 cm-es piteformát alaposan vajazzunk ki, kissé hintsük be liszttel, így biztosan nem ragad bele majd a tészta, s szépen ki fogjuk tudni emelni belőle a kész torát.
  4. Az omlós tésztánkat nyújtsuk ki vékonyra, s terítsük az előkészített formába. Kissé nyomkodjuk is bele az ujjainkkal úgy, hogy az oldalakat is beborítsa a tészta. A felesleget éles késsel vágjuk le, szurkáljuk meg villával, majd előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük enyhén barnára.
  5. A sütőből kivéve kenjük meg a tésztát lekvárral, kanalazzuk rá óvatosan a lehűtött frangipane- t, simítsuk el a tetejét, s ha szeretnénk, most szórjuk meg a szeletelt mandulával.
  6. Süssük kb. 50 percig, illetve tűpróbáig. Ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le egy alufóliával.
  7. A formában hagyjuk kihűlni, majd szépen ki lehet emelni belőle.
  8. Porcukorral meghintve tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 222
elküldve: 1
receptkönyvben: 282
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Ms. Poppy

Mióta szakács: 2009.12.08.
29 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

frangipane torta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Roli73
John / Roli73 Thu, 2012-04-12 21:55

Tavaly karácsonykor megcsináltam, nagyon elismerően nyilatkozott mindenki, aki evett belőle.
Ma beleakadtam megint a receptbe, hétvégén újra "összedobom". Igazán finom torta
:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-11 15:46

Ez a torta nagyon szép és biztosan finom is. Mnyam! Amiben mandula van, csak finom lehet. Beszerzem a hozzávalókat és megsütöm.:)

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sun, 2010-09-12 19:53

Kedves Mákocska!

Úgy legyen! Sok sikert kívánok hozzá! Szerintem isteni finom ez a süti, egy mandulafanatikusnak meg pláne el tudja nyerni a tetszését.:)

kitti.k
kitti.k Mon, 2010-04-19 21:43

Nagyon Jól hangzik, elmentettem. Hamarosan kipróbálásra kerül. Majd megírom milyen lett.
Üdv.: Kitti

519
finomliszt 200 g
vaj 100 g
porcukor 1 ek
tojás 1 db
vaj 110 g
cukor 0.5 bögre
vaníliás cukor 1 teáskanál
mandula 12 dkg
finomliszt 1.5 evőkanál
tojás 1 db
tojásfehérje 1 db
mandulaaroma 5 ml
citromhéj 0.5 citromból nyert
lekvár/ dzsem 3 ek
mandulapehely 5 dkg