r
Nosalty Logó

Bakewell torta

NS
Bakewell torta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Az édes, omlós tésztához

A farngipane- hoz

A megkenéshez és a tetejére

519
Kalória
9.7g
Fehérje
46.4g
Szénhidrát
33.9g
Zsír
24.7g
Víz
101.4g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
20.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 30% Zsír

Az édes, omlós tésztához

A farngipane- hoz

A megkenéshez és a tetejére

Összesen 519 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 30% Zsír

Az édes, omlós tésztához

A farngipane- hoz

A megkenéshez és a tetejére

Összesen 4137 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 30% Zsír

Az édes, omlós tésztához

A farngipane- hoz

A megkenéshez és a tetejére

Összesen 437 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    165 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    24.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 519 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.9 g

Zsír

  • Összesen
    271.1 g
  • Telített zsírsav
    116 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    110 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    812 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2837.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    123 mg
  • Kálcium
    559 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    528 mg
  • Foszfor
    1318 mg
  • Nátrium
    284 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    371.4 g
  • Cukor
    165 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    197.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1591 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    442 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1564 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    339 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    529 micro
Összesen 4137 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    28.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    299.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    20.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 437 kcal

Elkészítés

Az édes, omlós tésztához

  1. Először készítsük el a frangipane- t, mert ennek legalább 2 órát hűtőben kell tölteni a felhasználás előtt. Tegyük egy tálba a hozzávalókat, majd robotgép segítségével keverjünk belőle könnyű, habállagú krémet, s letakarva tegyük hűtőbe.
  2. A tésztához keverjük össze a lisztet a porcukorral, adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, majd kockázzuk rá a hideg vajat és kézzel morzsoljuk össze, amíg egy kicsit össze nem áll a tészta. Nem kell tökéletesen simára gyúrni. Egy nagy darab folpackba tegyük a tésztánkat, csomagoljuk be, s fél órát dermesszük hideg hűtőben.
  3. Egy 24 cm-es piteformát alaposan vajazzunk ki, kissé hintsük be liszttel, így biztosan nem ragad bele majd a tészta, s szépen ki fogjuk tudni emelni belőle a kész torát.
  4. Az omlós tésztánkat nyújtsuk ki vékonyra, s terítsük az előkészített formába. Kissé nyomkodjuk is bele az ujjainkkal úgy, hogy az oldalakat is beborítsa a tészta. A felesleget éles késsel vágjuk le, szurkáljuk meg villával, majd előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük enyhén barnára.
  5. A sütőből kivéve kenjük meg a tésztát lekvárral, kanalazzuk rá óvatosan a lehűtött frangipane- t, simítsuk el a tetejét, s ha szeretnénk, most szórjuk meg a szeletelt mandulával.
  6. Süssük kb. 50 percig, illetve tűpróbáig. Ha a teteje nagyon barnulna, takarjuk le egy alufóliával.
  7. A formában hagyjuk kihűlni, majd szépen ki lehet emelni belőle.
  8. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 65 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 24

Ez egy tradicionális angol sütemény, ami Darbyshire Bakewell nevezetű városkájából származik. Alapja omlós tészta, amire gyümölcsdzsem kerül, megfejelve egy tojással és őrölt mandulával készült krémmel, amit frangipane-nak is neveznek. 

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...