Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyors tej- és tojásmentes kifli

Gyors tej- és tojásmentes kifli
Gyors tej- és tojásmentes kifli
27 perc / előkészület: 15 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kislányomról kiderült, hogy tej- és tojásallergiás, így most 100%-ban kerülni kell ezeket minden élelmiszerből, ami itthon van.

Mivel a közelben megkérdezett pékségek egyike se vállalta, hogy akár csak egy péksüteményükről is elmondja, hogy mentes a fent felsoroltaktól, nekiláttam, hogy házilag gyártsak számára valami ehetőt.:) A tejallergia miatt sajnos még a szóját is figyelni kell, pedig szójaliszt szinte mindenbe belekerül már...

Sok receptet láttam már a neten, és készítettünk már itthon sok zsömlét és kiflit, most kicsit összegyúrtam az eddig ismert és használt recepteket, és ez született belőle.

Házilag készített "zabtejjel" vagy rizstejjel persze olcsóbban kihozható a recept, mint a bolti, minimum 549 ft/l áron kaphatóval, sajnos a "mentes"-diéta nem olcsó...

Legközelebb nagyobb adagot készítek, és elrakom kisebb adagokban a mélyhűtőbe, hogy mindig tudjak friss péksüteményt készíteni itthon! Hogy hány főre elég, azt mindenki maga tudja a családjáról, attól is függ, hogy ebéd mellé kell csak kenyér gyanán, vagy egy jó kis vasárnapi reggelihez, nem érzékenyeknek vajjal pl.:)

A fotó miatt elnézést, későn jutott eszembe, hogy készítsek, már csak ilyen "beállításban" sikerült.:)

hozzávalók / 6 adag

  • 600 g durum tésztaliszt
  • 500 ml zabital
  • 1 kocka élesztő
  • 1 kk cukor
  • kb. 12 g só (nálam minden mérlegen kerül bele)
  • 50 g bio növényi margarin (tejmentes)

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, aki tej- és tojásallergiával küszködik, legyen az gyermek vagy felnőtt.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, és a kevés cukrot, amitől megkel a tészta.
  2. Hozzáadjuk a meglangyosított zabitalt (sokan még zabtej néven ismerik), a végén beledolgozzuk a "margarint" is.
  3. Alaposan átgyúrjuk, és ha olyan a lisztünk, egy idő után szépen összeáll a ruganyos, puha tészta. Ha 5-7 percnyi gyúrás után mégsem áll össze, nagyon pici adagokban még tehetünk bele lisztet (nekem nem volt rá szükség).
  4. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
  5. A tésztából kifliket formázunk, azaz kör alakúra nyújtjuk, cikkekre vágjuk, majd ezeket szépen feltekerjük, és ügyelünk, hogy a vége lehetőleg alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben. (Én a lánykám miatt többféle méretű kiflit tekertem.:))
  6. A megformázott kifliket sütőpapíros tepsire tesszük, és kicsit pihentetjük, míg a sütő bemelegszik. Hosszasabb kelesztésre nincs szükség, még tovább nő sülés közben.
  7. A sütőbe vízzel teli edényt teszünk, majd mielőtt a kifliket behelyeznénk, megspricceljük vízzel a tetejüket.
  8. Addig sütjük, míg szépen megbarnulnak, de vigyázzunk, ne süssük túl! Sütőfüggő, hogy mennyi ideig sülnek (nálam kb. 10-12 perc volt).
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 590
elküldve: 2
receptkönyvben: 49
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Incike81

Mióta szakács: 2012.06.01.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: péksütemény
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: tejmentes, tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: bagel, pita, perec, édes leveles, briós, zsemle, hamburger-buci, burek, croissant, buci

egyéb elnevezések

tejmentes kifli, tojásmentes kifli, zabtejes kifli

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!