Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás pite 14.

Almás pite 14.
Almás pite 14.
75 perc / előkészület: 25 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagynéném receptje ez , aki valószínű, hogy a nagymamámtól tanulta. Nagyon régi recept.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Aki nem szereti a fahéjat, az el is hagyhatja belőle. Nem kell az almát előre megdinsztelni. Tálaláskor vaníliás porukorral szórjuk meg a tetejét. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát megpucoljuk, lereszeljük. Tetszés szerinti mennyiségű cukrot (kb. 5 dkg), 1 cs vaníliás cukrot és a fahéjat beleszórjuk, jól elkeverjük, és hagyjuk állni!
  2. A lisztet, a porcukrot, a sütőport, a reszelt citromhéjat  összekeverjük. A margarint gyorsan összemorzsoljuk a lisztben, beleütjük a 2 tojássárgáját, és puha tésztát gyúrúnk belőle. Kettéosztjuk a tésztát úgy, hogy az egyik egy picit nagyobb legyen.
  3. Lisztezett deszkán a tepsink méretétől 1,5 cm-rel nagyobra kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tepsit úg, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Megszórjuk pici zsemlemorzsával.
  4. Az almát picit kinyomkodjuk, és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Ezt is megszórjuk kis zsemlemorzsával.
  5. A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, de csak akkorára, mint a tepsi mérete, ezzel befedjük. A tészta szélét összenyomkodjuk. Megkenjük tojásfehérjével, és villával megszurkáljuk a tetejét. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 39x36x4 cm
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 41 153
elküldve: 4
receptkönyvben: 397
elkészítve: 19/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás lepény, klasszikus almás pite

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Wed, 2012-05-02 21:47

Megsütöttem, és isteni finom lett!
Mivel csak kicsi tepsim van, fele adagot csináltam, 1 egész tojást tettem bele, és a tetejét nem kentem meg semmivel. Az almának nem volt szívem kicsavarni a levét, úgyhogy összekevertem egy kis darával, így sokkal többnek tűnik a töltelék, és zsemlemorzsa helyett is darát szórtam a tésztára. Mennyei! Köszönöm a receptet!

(Egyébként nekem is kicsit lágy lett a tészta, mert először túl hideg volt a vajam, megmelegítettem csak túl sokáig... De nem volt gond, szépen belenyomkodtam a tepsibe, a tetejére meg kézben kis lapocskákat gyúrtam és ráfektettem, nagyon finom és tökéletes lett!)

laraed
Edit / laraed Fri, 2012-05-04 08:41

Kedves Ancsocska ! Igen ezt a tésztát hideg vajjal vagy margarinnal kell készíteni , mert akkor nagyon lágy lesz ha meleg a vaj. A kéz melegétől úgy is felolvad a kellő képen. De nagyon ügyesen megoldottad ezt a gondot , mert valóban kézzel is belelehet tapicskolni a tepsibe a tésztát . Örülök , hogy tetszett a receptem és alkalmasnak találtad kipróbálásra . Én meggyeset csináltam a héten , de azt hiszem valamelyik nap az almás kerül sorra:))) :)))) Üdv Edit

Csodabogyó
Csodabogyó Fri, 2012-01-27 21:47

Nagyon jó recept! Pár órája lett kész, de a Család meg sem akarta várni, hogy kihűljön! :)

vzoli
vzoli Thu, 2011-12-22 17:44

Hát ez nekem nagyon nem sikerült. A tészta kissé fojtós lett, a tölteléknek meg semmi íze. Amúgy jól néz ki :9
Mit ronthattam el? Az alapanyagok és arányok rendben voltak.

laraed
Edit / laraed Thu, 2011-12-22 20:40

Kedves vzoli ! A tölteléknél sokat számít az alma fajtája ,és ha raksz bele elég cukrot , fahéjat akkor biztos jó lesz. A tésztába ha beleraktad a megadott mennyiséget akkor folyós nem lehet , ha csak a margarint fel nem olvasztottad:)) A tésztával gyorsan kell dolgozni , mert a kéz melegétől olvadhat a margarin , de azért folyós nem lesz. Remélem legközelebb sikerül:)) Boldog Békés Karácsonyt ! Üdv Edit

vzoli
vzoli Fri, 2011-12-23 19:47

Szervusz!
Több "kostoló" véleménye alapján valószínűleg kevés cukrot kevertem a töltelékbe.
Legközelebb biztos jobb lesz. :)
Minden jót, kelemes ünnepeket!

laraed
Edit / laraed Fri, 2011-12-23 21:42

Kedves Vzoli ! Örülök ,hogy nem adod fel:)))Köszönöm a jó kívánságokat , és viszont kívánom én is Neked:)) Üdv Edit

Karacska
Karacska Wed, 2011-09-21 11:27

Megcsináltam!!Nagyon-nagyon ízlett mindenkinek.Köszönöm.

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-09-19 16:26

Kedves Évi ! Igen ez ilyen lágy a tészta ! A titka az , hogy nagyon gyorsan kell összedolgozni a margarinnal , hogy ne olvadjon meg nagyon a kezünk melegétől. De ha mégsem vagyunk elég gyorsak akkor marad a Te ügyes megoldásod :)))) amire magadtól rájöttél :))) és lisztezd jól be a deszkát a kinyújtáskor. Üdv Edit

Evus81
Evus81 Mon, 2011-09-19 15:20

Kedves Edit!

Nagyon tetszik a recepted, ma ezzel a sütivel lepem meg a páromat. :)
Már a sütőben van, mire hazaér, kész lesz. A tésztát azonban nem tudtam rendesen nyújtani, nekem nagyon lágy lett. Nem volt gond, mert nyújtás helyett szépen bele simítottam a tepsibe. Biztosan elkészítem legközelebb is, így tudsz segíteni, miért lett ennyire lágy a tésztám?
Köszönöm szépen, és majd beszámolok a fogadtatásról is.
Puszi, Évi

tekovacs
tekovacs / tekovacs Thu, 2011-06-16 06:30

Nem csak finomnak néz ki, de még szép is!:) Sütőpor nélkül nekem ez a linzer tészta receptje: 10, 20, 30; cukor, margarin, liszt:)

929
finomliszt 60 dkg
margarin 40 dkg
porcukor 20 dkg
tojássárgája 2 db
sütőpor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
tojásfehérje 1 db
alma 2.5 kg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 teáskanál
zsemlemorzsa 1 ek