Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almaecet házilag

Almaecet házilag
Almaecet házilag
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olvastam, hogy milyen egészséges az almaecet, és hogy jól lehet vele takarítani. Ezért körülnéztem az interneten, és innen-onnan összerakva jött létre az én receptem. Elég sok almás sütit készítek, így gondoltam a lehámozott héját, csutkáját, meg a rohadt, de nem penészes részt, amit kivágtam, használom fel.

hozzávalók / 12 adag

  • 2 kg alma (hullott alma, almahéja is lehet)
  • 20 dkg cukor
  • 2 l víz

ajánlat

A leülepedett alját sem kell kiönteni. Mosdó, WC tisztításához fel lehet használni.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha almából készítjük, vágjuk össze kisebb darabokra. Tegyük egy 5 literes befőttes üvegbe.
  2. A vizet forraljunk fel a cukorral, és ha langyosra hűlt, öntsük az almára, almahéjra, hogy elfedje. Egy vászonanyaggal lekötjük. Meleg helyen (én a konyhában) 2 hétig hagyjuk erjedni. Naponta egyszer megkeverjük, hogy a víz tetején lévő alma is vízbe kerüljön. Nem baj, ha megbarnul, ami felül van.
  3. 2 hét után lefejtjük egy vékony csövön keresztül, mint ahogy a bort szokták. Visszatesszük a kimosott üvegbe, ismét letakarjuk. Pár nap után látható lesz egy fehér kocsonyás réteg a tetején. Ez az ecetágy. Így hagyjuk még érni. Minél tovább hagyjuk, annál erősebb lesz az ecetünk.
  4. Ezután az ecetágyat félretolva, most már üvegekbe fejtjük.
  5. Az ecetágyat egy kis ecetben eltehetjük a következő ecet készítéséhez, mert így gyorsabban beindul az erjedés.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 55
össznézettség: 56 016
elküldve: 6
receptkönyvben: 130
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Csukamama

Mióta szakács: 2013.09.03.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: befőtt, télire, kompót

egyéb elnevezések

Almaecet hulladékból, házi ecet, ecet almából

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rildik
rildik Sun, 2018-09-09 06:35

Szia ,csak üvegbe lehet késziteni,vagy jó a vödör is ....üdv:ildikó

Csukamama
Csukamama / Csukamama Mon, 2018-09-10 11:52

Szia, vödörben még nem próbáltam, de szerintem műanyagban nem jó mert a sav kioldhat mérgező anyagokat.
Üdv. Angéla

Seafalcon
Seafalcon / Seafalcon Fri, 2018-08-10 09:10

Készítem az ecetemet!
Sajnos minden nap kiforr vagy másfél deci levet. Ezt utánatöltsem, vagy hagyjam a legfelső almákat száradni?

Szarvaska25
Szarvaska25 Sat, 2015-04-11 18:47

Kedves Angéla!
Írta, hogy a konyhában hagyta az ecetet érni. Nem volt szúrós szag az erjedés miatt?
Köszönettel:
Anita

vcsuka
pussycat / vcsuka Fri, 2014-02-14 16:08

Hogy Te milyen ugyes vagy!!!! En is szoktam almaecetet hasznalni, de persze meg nem jutott az eszembe, hogy magam keszitsek.
Pussz…Vera

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2014-02-05 15:18

Igen, így már oké, köszönöm szépen!!! Meg fogom próbálni, van két nagy almafánk...:-)

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2014-02-05 12:55

Én nem tudom, hogy szokták a bort lefejteni...elmondanád? Előre is köszi szépen! :-)

Csukamama
Csukamama / Csukamama Wed, 2014-02-05 14:09

Kedves Tímea! Elnézést, igazad van mindjárt így kellett volna leírnom.
Egy ujjnyi vékony szilikon cső szükséges hozzá, ami gazdaboltban kapható. Az ecetes üveget az asztal szélére tesszük. Mellé egy székre teszünk egy másik edényt, ehhez a mennyiséghez kb. 3 literesre lesz szükség. A cső végét beletesszük az almaecetbe, a csövet megszívjuk és aztán hagyjuk a levet a gravitáció és vákuum segítségével szépen átcsorogni. A másik megoldás, ha ez bonyolultnak tűnik, az almahéját kézzel kivesszük, sűrű vásznon pl. lepedőn átszűrjük. Vissza öntjük a kimosott üvegbe és hagyjuk még legalább egy hétig . Utána jobb ha fejtjük, mert szebb tisztább ecetet kapunk. Az üledéket mosdó, WC tisztításhoz lehet használni. Remélem elég érthetően írtam le, de ha mégsem nyugodtan kérdezz.
Üdvözlettel:
Angéla

143
alma 2 kg
cukor 20 dkg
víz 2 l