Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3 tojásos piskótatekercs

3 tojásos piskótatekercs
3 tojásos piskótatekercs
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piskótatekercs egy olyan süti, amit tapasztalatom szerint minden ember szeret, ezért az egyik legalkalmasabb vendéglátó sütemény. Ez is egy olyan recept, amelyet magam kísérleteztem ki, mert nem találtam olyat, amelyik nem nyögve nyelős, hanem az állaga hasonló a könnyű és könnyen csúszó cukrászdai tekercséhez. Azóta mindig ezt sütöm, ha vendégek jönnek. Egyszerre kettőt. Mert egy még soha nem volt elég...

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

A receptben csokoládés-mandulás ízű változat szerepel, de ugyanezt a receptet lehet vaníliás pudingporral és lekvárral is készíteni, akkor klasszikus piskótatekercs válik belőle. Ha ezt a verziót sütjük, akkor a 11. pont annyiban módosul, hogy amikor kivesszük a tepsiből, és arccal lefelé borítjuk, akkor a sütőpapírt rögtön meg kell kenni hideg vízzel, és határozott, ámde finom mozdulattal le kell húzni a piskótáról, majd még melegen megkenni lekvárral, és rögtön fel kell tekerni. Ha nincs szilikonos sütőpapír otthon, akkor a krémes változatnál is ugyanígy kell eljárni, csak tiszta, porcukros konyharuhával azonnal, még melegen fel kell tekerni, különben törni fog.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krémhez a lisztet elkeverjük a hideg tejjel és az aromavál, majd sűrű krémmé főzzük.
  2. Ezután a puha margarint kikeverjük a porcukorral. Ha a krém kihűlt, hozzáadjuk a cukros vajat.
  3. A sütőt bekapcsoljuk, egy gáztepsibe sütőpapírt teszünk. (Szilikonosat!)
  4. Összekeverjük a lisztet, a pudingport és a sütőport.
  5. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét betesszük a hűtőbe.
  6. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
  7. Hozzáadagoljuk a 10 evőkanál forró vizet (a mikróban szoktam 1 perc alatt felmelegíteni), majd azzal is jól kikeverjük.
  8. Belekeverjük két részletben a lisztes keveréket.
  9. Felverjük a tojások fehérjét, és hablapát segítségével óvatosan a tojássárgás masszához keverjük.
  10. Az egészet a sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, és 8-10 perc alatt megsütjük.
  11. Amikor megsült a piskóta, rögtön sütőpapírostul kivesszük a tepsiből, és azon melegében feltekerjük. Majd ha kihűlt, kitekerjük, megkenjük a krémmel, majd visszatekerjük.
  12. A tetejére lehet tenni tortabevonót vagy porcukrot. A képen láthatón tortabevonó van valamint egy kis dekoráció a krém maradékából.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x32 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 36 917
elküldve: 5
receptkönyvben: 316
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Tmea

Mióta szakács: 2010.11.23.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokoládés-mandulás piskótatekercs, vaníliás-lekváros piskóta, könnyű tésztájú piskóta három tojásból

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fülöp.rita
fülöp.rita Fri, 2014-10-31 13:18

Szia!

Én is megsütöttem, nagy örömmel álltam neki, mert olyan könnyűnek és omlósnak látszik a képen, de az enyém egyáltalán nem lett az. A tészta lapos és tömör lett. Mikor szeleteltem fel, a krém orrán-száján folyt ki belőle. Mit ronthattam el? Mennyire fontos a hozzávalók minősége? Pudingporból nem Dr Oetker-eset használtam, de sütőporból igen.

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2014-12-13 15:11

Fogalmam nincs, miért nem sikerült, én rengeteget legyártottam már belőle, teljesen egyszerű alapanyagokból, és soha nem volt vele semmi baj.

cekker
cekker Fri, 2014-10-24 19:11

köszönöm szépen a recepted, ennek köszönhetően soha többé nem fogok semmilyen tekercset csinálni. Az egész összeragadt, tekerésnél szétrepedt.

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2014-12-13 15:13

Még szerencse, hogy nem csak tekercsek léteznek a süti műfajban...:-)

Mumy76
Mumy76 Thu, 2012-05-31 09:02

Kiprobaltam!
a kivancsisag hajtott, hogy megtudjam milyen lehet pudingporral sutni a tesztat... es kifelyezetten finom :). nem a tipikus piskota, habar ugyanugy viselkedik felcsavaras kozben, de megis valahogy kemenyebb. A krem amit hozza foztem a recepted szerint, az is nagyon finom, csak nem tud a teszta maganak nedvesseget huzni belole ( meg egy nap hutoben allas utan sem ) es egy kisse fullasztos volt nekem.
Valamilyen gyumolcs kremmel sokkal inkabb el tudnam kepzelni...

koszonom.

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-06-01 09:18

Nekem pont hogy puhább, sokkal lágyabb a tipikus piskótánál, azért szeretem. Az az igazság, hogy én ezt mindig lekvárral készítem, csak nem volt elég jó minőségű a fénykép, amit beküldtem, és pont akkor sütöttem ezzel a krémmel egy tortát szülinapra, és maradt ki krém, így gondoltam, hogy ha már így alakult, akkor sütök a torta mellé egy ilyen gyors és egyszerű kis tekercset is, amit újra le tudok fényképezni.
A lekváros variációt egyébként sokkal jobban szeretem. Szerintem próbáld ki legközelebb úgy is, úgy nagyon finom!
Üdv
Tímea

555
tojás 3 db
cukor 10 dkg
finomliszt 10 dkg
csokoládés pudingpor 8 g
sütőpor 0.5 csomag
víz 10 ek
tej 3 dl
finomliszt 3 csapott ek
margarin 10 dkg
porcukor 6 dkg
mandulaaroma 5 ml