Must
Leírás
Must – receptek, leírás, tippek
A must a szőlő frissen kipréselt, erjesztetlen leve, vagyis a bor előtti legtermészetesebb állapot. Édes, sűrű, gyümölcsös ital, amely a szőlő minden értékes összetevőjét megőrzi: cukrokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Magában is különleges frissítő, de alapanyagként is remekül használható a konyhában, például mártásokhoz, süteményekhez vagy akár húsételek mellé is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a must?
A must a szőlő frissen kipréselt, szűretlen, erjesztés előtti leve. Természetes, édes ital, amely a szőlő minden jótékony összetevőjét tartalmazza: cukrokat, vitaminokat (főként B-vitaminokat), ásványi anyagokat (például kálium, magnézium) és antioxidánsokat. A must a borkészítés első, legnyersebb állomása, éppen ezért sokan „a szőlő gyümölcsléjeként” is emlegetik. Amint elindul az erjedés, a mustból fokozatosan murci, majd bor lesz.
Hogyan vásároljuk?
A must szezonális termék, jellemzően szeptember–október környékén kapható, a szüret idején. Legjobb forrása a helyi termelők, borászatok és piacok, ahol frissen préselt formában vásárolhatjuk meg. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a must legyen zavaros (ezt enyhe pezsgés, savanykás illat jelzi). Ha boltban vásároljuk, az általában már hőkezelt, palackozott változat – hosszabb ideig eltartható, de ízben eltérhet a friss musttól.
Hogyan tároljuk?
A must tárolása nem egyszerű, mivel természetes cukortartalma miatt gyorsan erjedni kezd. Hűtve néhány napig eltartható, de ha tovább szeretnénk megőrizni, akkor pasztörizálni kell, de akár le is fagyaszthatjuk, így hónapokig megőrzi eredeti ízét.
Mire jó a must?
A must nemcsak finom, hanem egészségmegőrző italnak is számít. Magas a természetes cukor-, vitamin- és antioxidáns-tartalma, így remek energiaforrás és immunerősítő. Kiemelten sok benne a B-vitamin-komplex, valamint a kálium, vas, magnézium és foszfor, amelyek támogatják az idegrendszer, az izmok és a keringési rendszer működését. A mustban található polifenolok és flavonoidok erős antioxidánsok, amelyek segítenek a sejtek védelmében és a gyulladások csökkentésében. A vörös szőlőből készült must különösen gazdag rezveratrolban, amely jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, és lassíthatja az öregedési folyamatokat.
Mi készülhet a mustból?
Készülhet Cavallucci - karácsonyi sütik Marchéból és csirkemáj szőlővel és mustmártással, de sokféle szószhoz felhasználhatjuk a mustot.
Még több mustos receptért görgess lejjebb!
100 g Must
fehérjetartalom
0.37 g
zsírtartalom
0.05 g
szénhidráttartalom
14.77 g
víztartalom
84.51 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
14 mg
Kalcium
11 mg
Magnézium
10 mg
Nátrium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.032 g
Kolin
3.2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.133 mg
C vitamin
0.1 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.37 g
Zsír
telített zsírsav
0.025 g
egyszeresen telített zsírsav
0.003 g
többszörösen telített zsírsav
0.022 g
ásványi anyagok
Kalcium
11 mg
Vas
0.25 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
14 mg
Nátrium
5 mg
Cink
0.07 mg
Réz
0.018 mg
Mangán
0.239 mg
szénhidrát
rost
0.2 g
cukor
14.2 g
víz
84.51 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.017 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.015 mg
Niacin - B3 vitamin
0.133 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.048 mg
Kolin
3.2 mg
Béta-karotin
5 µg
Lutein+zeaxantin
57 µg
K vitamin
0.4 µg
C vitamin
0.1 mg
B6 vitamin
0.032 g