Must

A must a szőlő frissen kipréselt leve. Magában is finom ital, de a konyhában, főzéshez is felhasználhatjuk. A must értéke a cukortartalmától függ: hiszen az erjedés során a cukor alakul át alkohollá (élesztők által), tehát minél több cukor van a mustban, annál erősebb lesz a belőle készülő bor. A magyar bortörvény szerint mustnak csak a szilárd részektől megszabadított friss szőlőfürt erjedésmentes leve számít. A forrásban lévő mustot murcinak nevezzük.

Leírás

Must – receptek, leírás, tippek

A must a szőlő frissen kipréselt, erjesztetlen leve, vagyis a bor előtti legtermészetesebb állapot. Édes, sűrű, gyümölcsös ital, amely a szőlő minden értékes összetevőjét megőrzi: cukrokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Magában is különleges frissítő, de alapanyagként is remekül használható a konyhában, például mártásokhoz, süteményekhez vagy akár húsételek mellé is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a must?

Must

A must a szőlő frissen kipréselt, szűretlen, erjesztés előtti leve. Természetes, édes ital, amely a szőlő minden jótékony összetevőjét tartalmazza: cukrokat, vitaminokat (főként B-vitaminokat), ásványi anyagokat (például kálium, magnézium) és antioxidánsokat. A must a borkészítés első, legnyersebb állomása, éppen ezért sokan „a szőlő gyümölcsléjeként” is emlegetik. Amint elindul az erjedés, a mustból fokozatosan murci, majd bor lesz.

Hogyan vásároljuk?

A must szezonális termék, jellemzően szeptember–október környékén kapható, a szüret idején. Legjobb forrása a helyi termelők, borászatok és piacok, ahol frissen préselt formában vásárolhatjuk meg. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a must legyen zavaros (ezt enyhe pezsgés, savanykás illat jelzi). Ha boltban vásároljuk, az általában már hőkezelt, palackozott változat – hosszabb ideig eltartható, de ízben eltérhet a friss musttól.

Hogyan tároljuk?

A must tárolása nem egyszerű, mivel természetes cukortartalma miatt gyorsan erjedni kezd. Hűtve néhány napig eltartható, de ha tovább szeretnénk megőrizni, akkor pasztörizálni kell, de akár le is fagyaszthatjuk, így hónapokig megőrzi eredeti ízét.

Mire jó a must?

A must nemcsak finom, hanem egészségmegőrző italnak is számít. Magas a természetes cukor-, vitamin- és antioxidáns-tartalma, így remek energiaforrás és immunerősítő. Kiemelten sok benne a B-vitamin-komplex, valamint a kálium, vas, magnézium és foszfor, amelyek támogatják az idegrendszer, az izmok és a keringési rendszer működését. A mustban található polifenolok és flavonoidok erős antioxidánsok, amelyek segítenek a sejtek védelmében és a gyulladások csökkentésében. A vörös szőlőből készült must különösen gazdag rezveratrolban, amely jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, és lassíthatja az öregedési folyamatokat.

Mi készülhet a mustból?

Készülhet Cavallucci - karácsonyi sütik Marchéból és csirkemáj szőlővel és mustmártással, de sokféle szószhoz felhasználhatjuk a mustot.

Még több mustos receptért görgess lejjebb!

60
Kalória
0.4g
Fehérje
14.8g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
84.5g
Víz
-
Koleszterin
200mg
Élelmi rost
14.2g
Cukor

100 g Must

fehérjetartalom

0.37 g

zsírtartalom

0.05 g

szénhidráttartalom

14.77 g

víztartalom

84.51 g

gramm must?

Top ásványi anyagok

Foszfor

14 mg

Kalcium

11 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.032 g

Kolin

3.2 mg

Niacin - B3 vitamin

0.133 mg

C vitamin

0.1 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.37 g

Zsír

telített zsírsav

0.025 g

egyszeresen telített zsírsav

0.003 g

többszörösen telített zsírsav

0.022 g

ásványi anyagok

Kalcium

11 mg

Vas

0.25 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

14 mg

Nátrium

5 mg

Cink

0.07 mg

Réz

0.018 mg

Mangán

0.239 mg

szénhidrát

rost

0.2 g

cukor

14.2 g

víz

84.51 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.017 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.015 mg

Niacin - B3 vitamin

0.133 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.048 mg

Kolin

3.2 mg

Béta-karotin

5 µg

Lutein+zeaxantin

57 µg

K vitamin

0.4 µg

C vitamin

0.1 mg

B6 vitamin

0.032 g

8 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...