r
Nosalty Logó

Pekmez

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dacota
Pekmez
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 242 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 970 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 57 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.1 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    342.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 242 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    659.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    231 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    240.2 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    1369.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    855 micro
Összesen 970 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    38.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 57 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mustot/ szőlőlét egy fazékba öntjük.
  2. Kis lángon főzni kezdjük, visszaforraljuk a negyedére (kb. 3/4-ed óra).
  3. A birset meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a musthoz adjuk.
  4. Újabb 20 percig főzzük, amíg a birs megpuhul, és a must az ötödére csökken.
  5. Eddigre méz-sűrűségű lesz. Tiszta befőttesüvegbe töltjük, felhasználásig sötét helyen tartjuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 66
  • Össznézettség: 25076
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 28.

Ajánló

A birsalma kihagyható belőle, de szerintem nagyszerűen illik hozzá. Ráadásul a benne lévő pektin sűríti is kicsit. Aki inkább tökbarát, próbálja ki azzal is!

Receptkategóriák

Andrásfalvy Bertalan tanár úr minden óráján megemlítette a pekmezt, ezt a törököktől eredztethető különleges csemegét, amit az asszonyok szüretkor készítettek. Kicsit "mentettek" a friss mustból - általában azért meg kellet harcolni érte, a Férfiember nem adta túl szívesen, más tervei voltak vele - hogy télire csemegét készítsenek belőle. Ez az édes szirup, amit mustméz néven is emlegettek, különösen a Dél-Dunántúlon, azon belül is Baranyában maradt meg a legtovább. Berci bácsi minden alkalommal elmondta, hogy : ötödére forralták szép lassan, raktak bele sütőtököt vagy birsalmát, kirakták a kamrába, és süteményekhez méz helyett, vízzel higítva édes italnak élvezték tavaszig. Gyakori volt, hogy a szirupot cserépedényben kemencébe is tették, szórtak bele diót és teljesen szilárdra sütötték, akár a birsalma-sajtot. Bár az idei szőlőtermés mindent elkövetett, hogy ne tudjak pekmezt készíteni, ahogy azt már egy ideje tervezem, a végén mégis találtam egy aranyos néninél a piacon mustot, úgyhogy nekiláttam, követtem Berci bácsi tanácsait, és íme, lett pekmezem.:) Sajnos kemencém nincs, így szőlő-sajtot nem tudtam készíteni, így a sziruppal ismerkedünk jelenleg. Nagyon érdekes, pikáns íze van, olyasmi, mintha mézet kevernénk balzsamecettel. Salátára és amerikai palacsintára már bevált, legközelebb valamilyen sült husit fogok vele megkenegetni a végő stádiumban. Ha nincs mustunk, druván megmarkolászott, kipréselt és leszűrt szőlőléből is elkészíthetjük, de bolti "gyümölcslevekkel" nem nagyon próbálkozzunk! 1,5 liter mustból nekem 3 dl pekmezem lett.

Hozzászólások (16)

Törölt felhasználó

Jééé, egy néprajzos a nosaltyn :D :D

Törölt felhasználó

Nem hiszed el, de er?sen azon voltam, hogy pekmez recit kerítsek valahonnan, mert nem egy olcsóság boltban beszerezni, mi pedig igencsak szeretjük... Na mondjuk látom, nem az az izmosan gazdaságos fajta szegény - 1,5 l-b?l 3 dl. Hejj... Nekem a fagyóban elvileg még van épp ennyi must amit anno apukám csinált. :) Egyébként mondjak tippet? Reggelihez keverj kb. 5:1-hez pekmezt tahinnal és mehet a kenyérre! ;) Pussz

Dacota

Szia!!! De jóó! :) Hát igen, miden évben hektoszámra hordjuk haza a mustot a sz?l?vel rendelkez? rokonoktól, de idén a piacon kellett vadászni a mustot. Az ötletet köszi, nagyon tetszik, biztos ki lesz próbálva :D puszi!

Törölt felhasználó

És a munkásságodat elnézve, egy nagyon de nagyon tehetséges néprajzos. Le a kalappal el?tted, tényleg! Most szépen megnézek mindent, amit kutyultál és ide feltettél. Gratula! Zsu

Dacota

Kedves Zsu! Nagyon szépen köszönöm! Hát, ha igazán nagy néprajzos nem is leszek, de a hobby-szerelmemnek biztos örökre megmarad! Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

P.

Nagyon komoly.... :-o

Tmea

H?, ezt ki kell próbálni! Szeretem az ilyen klasszikus magyar étkeket! Köszönet!

Dacota

Kedves Tmea! Köszönöm, örülök, hogy tetszik! Ha van édesszájú-lekvárszeret? ember a családban, biztos szeretni fogja! Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Ejj, de elkéstél ezzel! Egy csomó sz?l?nk volt, de mivel nem tudtunk vele mit kezdeni, rárohadt a t?re. Na nem baj, majd jöv?re. :)

Dina5

csúúcsszuper :) holnap irány a piac! Nagyon szeretem a receptjeidet... ezt is elkészítem. Köszönet, a storyért is! Üdv: Dina

Dacota

Kedves Dina! Köszönöm szépen, és nagyon szívesen a történetet!:) Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Azt hittem, a pekmez egy veszélyes állat.

P.

:-DDD Igen, igen...Petymeg lesz az, petymeg... :-D

Dacota

Na, mesélj, mi az a petymeg? Én még az életben nem találkoztam vele :)

Gerzsó

De kár, hogy szept.25. el?tt nem volt pekmez! Puszi. Zsóka néni.

Dacota

Kedves Zsóka néni! Akkor még volt must? Én is korábbra terveztem, de hát én is csak pár hete tudtam beszerezni. :( Puszi!

P.

Egy cuki kis macskaféle. Van otthon az Állatketben is. Itt pedig olvashatsz róla: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_petymeg Puszi! :-)

Törölt felhasználó

Szia. Lenne egy-két kérdésem. Amikor az üvegbe töltjük, a birs vagy a tök benne maradhat? Én ugyanis tökkel készítettem el, amit sikerült jó aprókra feldarabolni, úgy hogy szépen szét is f?tt benne, ezért nem is bírtam volna kiszedni bel?le. Így az állaga inkább a lekváréhoz hasonlít mintsem a mézhez. De ízre nagyon ott van. A másik kérdésem, hogy meddig lehet tárolni? Mivel lett másfél literrel, biztos, hogy nem fogy el egyik napról a másikra. Üdv.

Dacota

Kedves Pszabo! Maradhat benne nyugodtan a tök, nem hinném, hogy baja lesz t?le. Én ugyan birssel csináltam meg, de én sem vettem ki, és nem ártott meg neki. Én valamikor október közepén csináltam meg, még nem egészen 1 hónapja, de azóta is használgatom lassacskán, és még teljesen jó. Abból következtetve, hogy régen is ezzel a módszerrel készítették, és egész télen át kitartott, szerintem, ha sötét vagy hideg helyen tartod, ki kell bírnia legalább 2 hónapot. remélem, tudtam segíteni! Örülök, hogy ízlik! Szép napot, Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Pekmez (horvátul-szerbül)=lekvár Üdv, Rita

Edit

Hol vettetek mustot 2011 március 3-án????:))))) Mert valaki ezt ma elkészítette:)))

Dacota

Kedves Edit! nem muszáj hozzá mustot használni, ha jól kinyomkodod a sz?l?t, és annak a levét f?zöd meg, akkor is peszmeg lesz :)

Tmea

Edit! Ahol bodzavirágot 2 hete...akkor ugyanis bodzaszörpöt f?zött valaki....:-))

Edit

.:)))van ilyen:)) Jót lehet nevetni rajta:)))

Tmea

Aha! :-) Egyébként annak a koleszterinszintjével sem cserélném el az enyémet, aki az 5. számú tojáskrémmel, vagy a Rumos szelettel, avagy az Ungvári kakaós aszússal kezdi minden napját... az önpropaganda sem kevéssé mulatságos! :-))), bár nálam épp fordítva m?ködik, ezeket már juszt sem!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.