r
Nosalty Logó

Pekmez

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dacota
Pekmez
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 242 kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 970 kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 57 kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.1 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    342.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 242 kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    659.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    231 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    240.2 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    1369.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    855 micro
Összesen 970 kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    38.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 57 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mustot/ szőlőlét egy fazékba öntjük.
  2. Kis lángon főzni kezdjük, visszaforraljuk a negyedére (kb. 3/4-ed óra).
  3. A birset meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a musthoz adjuk.
  4. Újabb 20 percig főzzük, amíg a birs megpuhul, és a must az ötödére csökken.
  5. Eddigre méz-sűrűségű lesz. Tiszta befőttesüvegbe töltjük, felhasználásig sötét helyen tartjuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 88
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 27947
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 28.

Ajánló

A birsalma kihagyható belőle, de szerintem nagyszerűen illik hozzá. Ráadásul a benne lévő pektin sűríti is kicsit. Aki inkább tökbarát, próbálja ki azzal is!

Receptkategóriák

Andrásfalvy Bertalan tanár úr minden óráján megemlítette a pekmezt, ezt a törököktől eredztethető különleges csemegét, amit az asszonyok szüretkor készítettek. Kicsit "mentettek" a friss mustból - általában azért meg kellet harcolni érte, a Férfiember nem adta túl szívesen, más tervei voltak vele - hogy télire csemegét készítsenek belőle. Ez az édes szirup, amit mustméz néven is emlegettek, különösen a Dél-Dunántúlon, azon belül is Baranyában maradt meg a legtovább. Berci bácsi minden alkalommal elmondta, hogy : ötödére forralták szép lassan, raktak bele sütőtököt vagy birsalmát, kirakták a kamrába, és süteményekhez méz helyett, vízzel higítva édes italnak élvezték tavaszig. Gyakori volt, hogy a szirupot cserépedényben kemencébe is tették, szórtak bele diót és teljesen szilárdra sütötték, akár a birsalma-sajtot. Bár az idei szőlőtermés mindent elkövetett, hogy ne tudjak pekmezt készíteni, ahogy azt már egy ideje tervezem, a végén mégis találtam egy aranyos néninél a piacon mustot, úgyhogy nekiláttam, követtem Berci bácsi tanácsait, és íme, lett pekmezem.:) Sajnos kemencém nincs, így szőlő-sajtot nem tudtam készíteni, így a sziruppal ismerkedünk jelenleg. Nagyon érdekes, pikáns íze van, olyasmi, mintha mézet kevernénk balzsamecettel. Salátára és amerikai palacsintára már bevált, legközelebb valamilyen sült husit fogok vele megkenegetni a végő stádiumban. Ha nincs mustunk, druván megmarkolászott, kipréselt és leszűrt szőlőléből is elkészíthetjük, de bolti "gyümölcslevekkel" nem nagyon próbálkozzunk! 1,5 liter mustból nekem 3 dl pekmezem lett.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

4 bonyolult étel, amelynek lusta verziója is létezik

Vannak a konyhaművészetnek azon ételremekei, amelyekhez csak ritkán nyúlunk vagy kevésszer jutunk el, mert megfőzésükhöz nemcsak sok idő, de némi kézügyesség/tapasztalat is szükséges. Ha mégis nagyon rákívánunk valamelyikre, de nem akarunk sokat bíbelődni, készítsük el à la lusta módon.

Lakos Benedek

További cikkek

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!