r
Nosalty Logó

Pekmez

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dacota
Pekmez
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 242 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 970 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 57 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.1 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    342.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 242 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    659.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    231 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    240.2 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    1369.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    855 micro
Összesen 970 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    38.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 57 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mustot/ szőlőlét egy fazékba öntjük.
  2. Kis lángon főzni kezdjük, visszaforraljuk a negyedére (kb. 3/4-ed óra).
  3. A birset meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a musthoz adjuk.
  4. Újabb 20 percig főzzük, amíg a birs megpuhul, és a must az ötödére csökken.
  5. Eddigre méz-sűrűségű lesz. Tiszta befőttesüvegbe töltjük, felhasználásig sötét helyen tartjuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 88
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 26405
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 28.

Ajánló

A birsalma kihagyható belőle, de szerintem nagyszerűen illik hozzá. Ráadásul a benne lévő pektin sűríti is kicsit. Aki inkább tökbarát, próbálja ki azzal is!

Receptkategóriák

Andrásfalvy Bertalan tanár úr minden óráján megemlítette a pekmezt, ezt a törököktől eredztethető különleges csemegét, amit az asszonyok szüretkor készítettek. Kicsit "mentettek" a friss mustból - általában azért meg kellet harcolni érte, a Férfiember nem adta túl szívesen, más tervei voltak vele - hogy télire csemegét készítsenek belőle. Ez az édes szirup, amit mustméz néven is emlegettek, különösen a Dél-Dunántúlon, azon belül is Baranyában maradt meg a legtovább. Berci bácsi minden alkalommal elmondta, hogy : ötödére forralták szép lassan, raktak bele sütőtököt vagy birsalmát, kirakták a kamrába, és süteményekhez méz helyett, vízzel higítva édes italnak élvezték tavaszig. Gyakori volt, hogy a szirupot cserépedényben kemencébe is tették, szórtak bele diót és teljesen szilárdra sütötték, akár a birsalma-sajtot. Bár az idei szőlőtermés mindent elkövetett, hogy ne tudjak pekmezt készíteni, ahogy azt már egy ideje tervezem, a végén mégis találtam egy aranyos néninél a piacon mustot, úgyhogy nekiláttam, követtem Berci bácsi tanácsait, és íme, lett pekmezem.:) Sajnos kemencém nincs, így szőlő-sajtot nem tudtam készíteni, így a sziruppal ismerkedünk jelenleg. Nagyon érdekes, pikáns íze van, olyasmi, mintha mézet kevernénk balzsamecettel. Salátára és amerikai palacsintára már bevált, legközelebb valamilyen sült husit fogok vele megkenegetni a végő stádiumban. Ha nincs mustunk, druván megmarkolászott, kipréselt és leszűrt szőlőléből is elkészíthetjük, de bolti "gyümölcslevekkel" nem nagyon próbálkozzunk! 1,5 liter mustból nekem 3 dl pekmezem lett.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek