Marhamáj
359 kcal
Lecsós máj sütőben
229 kcal
Májpite quinoa-tésztában
Leírás
Marhamáj – receptek, leírás, tippek
A marhamáj egy rendkívül gazdag, tápláló alapanyag, amely nemcsak ízletes, de számos egészségügyi előnnyel is bír. A marhamáj gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban: tele van vassal, folsavval, rézzel, biotinnal és A-vitaminnal, így különösen hasznos lehet az étrendünkben, igazi szuperélelmiszer.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a marhamáj?
A marhamáj egy sötétbarnás-vöröses, tömör állagú, intenzív ízű belsőség. Ez a hús rendkívül gazdag tápanyagokban, különösen A-vitaminban, vasban és B-vitaminokban, amelyek hozzájárulnak a vérképzéshez és az egészséges anyagcseréhez. A marhamáj gazdag ízű, enyhén fanyar, és krémes állagú, így különösen népszerű pástétomok, rakott ételek és különféle meleg étkezések alapanyagaként.
Hogyan tároljam?
A marhamáj rendkívül romlandó, így ha frissen vásároljuk, akkor érdemes azonnal felhasználni, hűtőben maximum 1-2 napig áll el. Fagyasztani is lehet, azonban így a máj állaga kissé megváltozhat, de az íze nem csorbul. Érdemes jól becsomagolva tárolni, hogy elkerüljük a fagyasztás során történő kiszáradást.
Hogyan vásároljuk?
A marhamáj frissen vásárolható henteseknél, piacokon, valamint nagyobb élelmiszerláncok húsrészlegén is. Fontos, hogy friss májat válasszunk, mivel gyorsan romlik, és mindig figyeljünk a színére, amelynek világosbarnának kell lennie. A túl sötét vagy fakó színű máj már nem friss, és nem ajánlott fogyasztani.
Mikor vegyem?
A marhamáj friss változata egész évben elérhető, azonban a legjobb időszak a hidegebb hónapok, mivel ilyenkor több marhát vágnak, így könnyebben beszerezhetjük. A fagyasztott máj egész évben elérhető.
Milyen ételekhez használhatunk marhamájat?
Leggyakrabban resztelt marhamájat készítenek belőle, de panírozva is sütik, kerülhet vagdaltakba, pástétomokba, májas hurkába vagy húsok töltelékébe. Fűszerezhetjük majoránnával, fokhagymával, borssal, rozmaringgal – ezek jól ellensúlyozzák a máj karakteres ízét.
Még több marhamájas receptért görgess lejjebb!
100 g Marhamáj
fehérjetartalom
20.36 g
zsírtartalom
275002.177 g
szénhidráttartalom
3.89 g
víztartalom
70.81 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
387 mg
Nátrium
69 mg
Magnézium
18 mg
Réz
9.755 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
1.083 g
Kolin
333.3 mg
Niacin - B3 vitamin
13.175 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
7.173 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
20.36 g
Zsír
telített zsírsav
1.233 g
egyszeresen telített zsírsav
0.479 g
többszörösen telített zsírsav
0.465 g
koleszterin
275 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
4.9 mg
Magnézium
18 mg
Foszfor
387 mg
Nátrium
69 mg
Cink
4 mg
Réz
9.755 mg
Mangán
0.31 mg
Szelén
39.7 µg
szénhidrát
víz
70.81 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.189 mg
Riboflavin - B2 vitamin
2.755 mg
Niacin - B3 vitamin
13.175 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
7.173 mg
Folát
290 µg
Kolin
333.3 mg
Retinol
4948 µg
Alfa-karotin
11 µg
Béta-karotin
232 µg
Béta-kriptoxantin
13 µg
E vitamin
0.38 mg
D vitamin
49 µg
K vitamin
3.1 µg
B12 vitamin
59.3 µg
A vitamin
4968 µg
C vitamin
1.3 mg
B6 vitamin
1.083 g