Ezért lesznek keserűek a kertben lévő zöldségeid

A hobbikertészek egyik legnagyobb rémálma, amikor a hőn dédelgetett kerti zöldségek keserűvé válnak...mi miatt van ez?

A hobbikertészek egyik kedvenc időszaka a nyár, hiszen ilyenkor lehet igazán kiélvezni a verejtékes munkájuk gyümölcsét. Ám, sok esetben kellemetlen meglepetés érheti a kertészeket, amikor a leszüretelt zöldségekről kiderül, hogy ehetetlenül keserűek vagy csípősek. A probléma hátterében valószínűleg termesztéstechnológiai hiba áll, ami szerencsére könnyedén orvosolható. Mutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni!

Ez az oka, hogy keserűek lesznek a zöldségeid

Általában a víz- és a tápanyaghiánytól lesznek keserűek a zöldségek

Ha nem kapnak a növényeid megfelelő mennyiségű vizet, akkor könnyen előfordulhat, hogy emiatt keserű ízűek lesznek. A vízhiány miatt ugyanis például a retek nagyobb mennyiségű mustárolajat termel, amitől keserű ízű lesz. Ám, sok esetben még az öntözés sem elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen keserű ízt.

A retekfélék például nemcsak a vízhiánytól lehetnek keserűek, hanem a tápanyaghiánytól is. De az is probléma lehet, ha nem időben szüretelsz, mert akkor már csak egy elöregedett, rossz ízű szárgumót találsz majd a kertedben.

A padlizsánnál arra fontos figyelni, hogy csak akkor alkalmas a konyhai felhasználásra, ha a termése még kemény. Ha már ráncosabb, vagy puhulni kezdett, akkor inkább ne használjuk, mert ekkorra már keserű és csípős íze lesz.

De a salátáknak is kulcsfontosságú a keseredés-mentességhez a jó és egyenletes vízellátás.

Az uborkák esetében a keserűség lehet egy fajtatulajdonság is, emiatt érdemes olyan típust választani, ami nem hajlamos a keseredésre. Az uborka is egyébként, mint sok más zöldség, azért keserű, mert így próbál védekezni a kártevő rovarok ellen. Ezenfelül a szárazság, a hőingadozás, valamint a kálium hiánya is okozhatja az uborka keseredését. Az uborka keserű ízéért egyébként egy kukurbitacin nevű anyag felelős. Természetesen attól, hogy keserű az uborka, még nem lesz mérgező vagy egészségre káros.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több növényes cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!