Uborkának a hűtőben a helye? Csak lassan a testtel!

Hazaérsz a bevásárlásból, és bedobod az uborkát a hűtőbe a többi zöldséggel? Nos, több ponton is tévedsz. Egyrészt az uborka nem zöldség, másrészt a helye sem a hűtőben van.

Biztos, ami biztos, te is minden friss zöldséget/gyümölcsöt beteszel a hűtőbe? Nos, vannak olyan ételek, amik esetében ez a lépés nemhogy jót nem tesz, hanem épp ellenkezőleg, megrövidíti az élettartamukat, ha a hűtőbe teszed őket. Hogy egy meglepőt mondjunk: az uborkát a hűtőben tartani a szakértők szerint hülyeség!

Uborka a hűtőben? Csak lassan a testtel

Ha van olyan gyümölcs – igen, technikailag a paradicsomhoz hasonlóan az uborka is gyümölcs, de erről bővebben lentebb -, amiről azt gondolnánk, hogy a hűtőben a helye, az az uborka, de akárcsak a banán esetében, jobb, ha kint hagyod a konyhapulton, mert így tovább marad friss. Hogy miért?

A College of Agricultural and Environmental Sciences szerint, ha az uborka három napnál hosszabb ideig van 10 fok alatti közegben, akkor fagyási sérülések keletkezhetnek rajta, amitől vizes lesz, és gyorsabban megromlik.

Azonban a pulton sem szabad akárhol tartani, ugyanis az uborka nagyon érzékeny az etilénre, egy olyan természetes gázra, amely bizonyos élelmiszerek gyors éréséhez (és végül romlásához) vezet. Ezért figyelj arra, hogy külön tárold az uborkát a banántól, a paradicsomtól és a sárgadinnyétől, amelyek mindegyike etiléntermelő.

Az uborka gyümölcs?!

Technikailag, még precízebben mondva, botanikai értelemben igen. A botanikai gyümölcsnek ugyanis legalább egy magja van, tehát ezzel szaporodik, és a növény virágából nő ki – az uborka esetében pedig mindkét feltételt ki lehet pipálni. Szóval, ha legközelebb uborkát reggelizel, tudd, hogy bizonyos értelemben gyümölcsöt eszel.  

Forrásunk volt.


Ezek a trükkök is hasznosak lehetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek