Meggybefőtt télire Csiki Piroskától
A pontos vízmennyiséget úgy szoktam kiszámítani, hogy egy üveget megrakok meggyel, feltöltöm vízzel, megmérem a meggy súlyát és a víz mennyiséget. Az összmennyiség gyümölcsöt ...
Nem kell öngólt rúgni, és rögtön nagyüzemi mennyiségekben gondolkodni, inkább többször, többféle gyümölcsből tegyünk el néhány üveggel. Így a befőzés nem nyűg, hanem öröm és siker!
Sárgabarack lekvár 2.
A süteményekbe lekvárt szoktunk használni, mivel azt sokkal sűrűbbre főzzük, mint a dzsemet és ezzel biztosítjuk, hogy nem csurog ki, valamint nem áztatja el a süteményt. A barack ...
Köcsögös szilvalekvár - sütőben
Azért hívták régen "köcsögös"-nek, mert köcsögben tárolták. Nagyanyám kevéske szalicilt szórt a tetejére, hogy a levegő nedvességtartalmától be ne penészedjen a teteje két ...
Alapozás – a kezdet
A befőttesüvegek tartalmának csak a képzeletünk, és az éppen szezonjában lévű gyümölcsök szabnak határt, de mielőtt nekivágnánk, jó, ha tisztában vagyunk az alapokkal.
- Tisztaság mindenekelőtt! Patyolattiszta edények, befőttesüvegek, gyümölcsök. Különben hiába fáradozunk, megromlik a lekvár és a befőtt.
- Éppen szezonális, érett, hibátlan gyümölcsöket válasszunk a befőzéshez. (A földről felszedett példányokat is felejtsük el, a félig rohadásnak indultakat annál inkább.)
- A gyümölcsöket alaposan, ha kell, többször mossuk át, az esetleges sérült részeket vágjuk ki!
Őszibarackbefőtt tartósítószer nélkül
Ezzel az eltevéssel, amit befőzőautomatánk biztosít, érett zamatos őszibarackokat tudunk befőzni, megmarad az állaga íze, színe, garantáltan eláll tartósítószer nélkül évekig.
Fejtett meggy
Háztartásomban a mélyhűtő kapacitás korlátozott, a meggyes süteményeket viszont szezonon kívül is nagyon szeretjük, ezért szoktam üvegben is eltenni fejtett meggyet.
Kajszi befőtt
Eddig soha nem tettem el sárgabarackot befőttnek, csak őszit, de meglepően finom és különleges csemege. Ez kissé savanykás, édesszájúak több cukorral is csinálhatják.
Körtebefőtt
Meg voltam róla győződve, hogy igazi befőttet csak a nagymamák tudnak készíteni. Aztán rájöttem, hogy ideje nekem is megtanulnom. Egyszer talán én is nagymama leszek. Na, még nem olyan ...
Sós citrom
A sós citrom az észak-afrikai, marokkói konyha igen jellegzetes kiegészítője, ők elsősorban tajinokhoz használják, de ismeretes a kambodzsai konyhában is a sós citromos ...
Fertőtlenítés lépésről lépésre
A befőttes üvegeknek és a fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük. Először forró, mosószeres vízben mossuk el, majd öblítsük le tiszta vízben. Utána következik a csírátlanítás, három módszer közül választhatunk:
- vagy ecetes vízzel öblítjük az üvegeket és fedőket
- vagy 80-90 %-os alkohollal
- vagy pedig egyszerűen vízben forraljuk az üvegeket 15-20 percen át.
NoSalty-tipp
A leggyorsabbn mikróban csírátlaníthatunk, pár ujjnyi (ecetes) vizet téve az üvegekbe, legmagasabb fokozaton 3-4 percig járatjuk, majd kiöntjük belőlük a vizet.
Ribizlilekvár
Rettenetesen utálom a régi befőzési módszereket. Nem csak azért, mert hihetetlenül elavult, hanem azért is, mert beletelik egy fél napba. Azt hiszem, az egyetlen modernkori vívmány, ami ...
Sárgadinnye-lekvár
A sárgadinnyét magában már untam, ezért régi szakácskönyvekben keresni kezdtem olyan receptet, amiben szerepel ez a gyümölcs. A 19. századból származó Nagy házi cukrászat című ...
Vegyes gyümölcslekvár
Szerencsére a piacon még sikerült cseresznyét beszereznem. A három gyümölcs íze fantasztikus!
Tartósítsunk! De hogyan?
- Nem szükséges tartósítószert (szalicil, nátrium-benzoát) adni a gyümölcsökhöz, a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik róla, hogy sokáig élvezhessük a nyarat a kamrapolcról.
- Egy biztonsági lépést még tehetünk a tartósság érdekében: az üvegeket megtöltve, lezárva, fordítsuk fejjel lefelé (egyesek szerint pár másodpercre, mások így tartják akár 5 percig is), így vákuum keletkezik.
- Végső lépésként mehetnek is az üvegek a száraz vagy nedves dunsztba, onnan pedig irány a spájz!
Sárgabarack chutney almával és hagymával
Tényleg szeretek kísérletezni. Régi vágyam, hogy kipróbáljam, milyen is a házi készítésű chutney. :D Mivel itt a sárgabarack szezon, nem is volt kérdés, hogy a chutney alapja ez a ...
Szilva chutney
Indiai étteremben ettem először. Nagyon ízlett, így hát elhatároztam, hogy elkészítem, csak egy kicsit másképp...
Tároljunk gondosan!
A kész befőtteket, lekvárokat lehetőleg szellős, hűvös helyen tartsuk, a kamra alsóbb polcain, hogy a felszálló meleg levegő ne érje őket.
NoSalty-tipp
A felbontott üvegeket hűtőben tároljuk, és mindig tiszta evőeszközzel nyúljunk bele!
Málnaszörp
Ki ne emlékezne vissza szívesen a nagymama szörpjére, amit a nagy nyári melegben finom hűsítőként ittunk akkor még hatalmasnak tűnő pohárból?... és a végén ott maradt az igazi ...