Zárd üvegbe a nyarat!

Zimankós téli reggelen házi kajszilekvárt simítani a kalácsszeletre… Hmm, ezért megéri néhány nyári délelőttön pepecselni a konyhában. És különben is: befőzni menő.

Nem kell öngólt rúgni, és rögtön nagyüzemi mennyiségekben gondolkodni, inkább többször, többféle gyümölcsből tegyünk el néhány üveggel. Így a befőzés nem nyűg, hanem öröm és siker!

Alapozás – a kezdet

A befőttesüvegek tartalmának csak a képzeletünk, és az éppen szezonjában lévű gyümölcsök szabnak határt, de mielőtt nekivágnánk, jó, ha tisztában vagyunk az alapokkal.

  • Tisztaság mindenekelőtt! Patyolattiszta edények, befőttesüvegek, gyümölcsök. Különben hiába fáradozunk, megromlik a lekvár és a befőtt.
  • Éppen szezonális, érett, hibátlan gyümölcsöket válasszunk a befőzéshez. (A földről felszedett példányokat is felejtsük el, a félig rohadásnak indultakat annál inkább.)
  • A gyümölcsöket alaposan, ha kell, többször mossuk át, az esetleges sérült részeket vágjuk ki!

Fertőtlenítés lépésről lépésre

A befőttes üvegeknek és a fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük. Először forró, mosószeres vízben mossuk el, majd öblítsük le tiszta vízben. Utána következik a csírátlanítás, három módszer közül választhatunk:

  1. vagy ecetes vízzel öblítjük az üvegeket és fedőket
  2. vagy 80-90 %-os alkohollal
  3. vagy pedig egyszerűen vízben forraljuk az üvegeket 15-20 percen át.

NoSalty-tipp

A leggyorsabbn mikróban csírátlaníthatunk, pár ujjnyi (ecetes) vizet téve az üvegekbe, legmagasabb fokozaton 3-4 percig járatjuk, majd kiöntjük belőlük a vizet.

Tartósítsunk! De hogyan?

  • Nem szükséges tartósítószert (szalicil, nátrium-benzoát) adni a gyümölcsökhöz, a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik róla, hogy sokáig élvezhessük a nyarat a kamrapolcról.
  • Egy biztonsági lépést még tehetünk a tartósság érdekében: az üvegeket megtöltve, lezárva, fordítsuk fejjel lefelé (egyesek szerint pár másodpercre, mások így tartják akár 5 percig is), így vákuum keletkezik.
  • Végső lépésként mehetnek is az üvegek a száraz vagy nedves dunsztba, onnan pedig irány a spájz!

Tároljunk gondosan!

A kész befőtteket, lekvárokat lehetőleg szellős, hűvös helyen tartsuk, a kamra alsóbb polcain, hogy a felszálló meleg levegő ne érje őket.

NoSalty-tipp

A felbontott üvegeket hűtőben tároljuk, és mindig tiszta evőeszközzel nyúljunk bele!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!