Zárd üvegbe a nyarat!

Zimankós téli reggelen házi kajszilekvárt simítani a kalácsszeletre… Hmm, ezért megéri néhány nyári délelőttön pepecselni a konyhában. És különben is: befőzni menő.

Nem kell öngólt rúgni, és rögtön nagyüzemi mennyiségekben gondolkodni, inkább többször, többféle gyümölcsből tegyünk el néhány üveggel. Így a befőzés nem nyűg, hanem öröm és siker!

Alapozás – a kezdet

A befőttesüvegek tartalmának csak a képzeletünk, és az éppen szezonjában lévű gyümölcsök szabnak határt, de mielőtt nekivágnánk, jó, ha tisztában vagyunk az alapokkal.

  • Tisztaság mindenekelőtt! Patyolattiszta edények, befőttesüvegek, gyümölcsök. Különben hiába fáradozunk, megromlik a lekvár és a befőtt.
  • Éppen szezonális, érett, hibátlan gyümölcsöket válasszunk a befőzéshez. (A földről felszedett példányokat is felejtsük el, a félig rohadásnak indultakat annál inkább.)
  • A gyümölcsöket alaposan, ha kell, többször mossuk át, az esetleges sérült részeket vágjuk ki!

Fertőtlenítés lépésről lépésre

A befőttes üvegeknek és a fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük. Először forró, mosószeres vízben mossuk el, majd öblítsük le tiszta vízben. Utána következik a csírátlanítás, három módszer közül választhatunk:

  1. vagy ecetes vízzel öblítjük az üvegeket és fedőket
  2. vagy 80-90 %-os alkohollal
  3. vagy pedig egyszerűen vízben forraljuk az üvegeket 15-20 percen át.

NoSalty-tipp

A leggyorsabbn mikróban csírátlaníthatunk, pár ujjnyi (ecetes) vizet téve az üvegekbe, legmagasabb fokozaton 3-4 percig járatjuk, majd kiöntjük belőlük a vizet.

Tartósítsunk! De hogyan?

  • Nem szükséges tartósítószert (szalicil, nátrium-benzoát) adni a gyümölcsökhöz, a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik róla, hogy sokáig élvezhessük a nyarat a kamrapolcról.
  • Egy biztonsági lépést még tehetünk a tartósság érdekében: az üvegeket megtöltve, lezárva, fordítsuk fejjel lefelé (egyesek szerint pár másodpercre, mások így tartják akár 5 percig is), így vákuum keletkezik.
  • Végső lépésként mehetnek is az üvegek a száraz vagy nedves dunsztba, onnan pedig irány a spájz!

Tároljunk gondosan!

A kész befőtteket, lekvárokat lehetőleg szellős, hűvös helyen tartsuk, a kamra alsóbb polcain, hogy a felszálló meleg levegő ne érje őket.

NoSalty-tipp

A felbontott üvegeket hűtőben tároljuk, és mindig tiszta evőeszközzel nyúljunk bele!

Hozzászólások

lupocica

"NoSalty-tipp A leggyorsabban mikróban csírátlaníthatunk, pár ujjnyi (ecetes) vizet téve az üvegekbe, legmagasabb fokozaton 3-4 percig járatjuk, majd kiöntjük bel?lük a vizet." Ahogy kivettem a mikróból, összekeveredett, és az arcomba robbant az egész.... SENKINEK NEM AJÁNLOM! NAGYON VESZÉLYES!!!!!!!!! (Tapasztalat)

zsuzsa.sulyok

-Pont most nézegetem, a mikróban sterilizálást... -Itt olvastam, az el?bb, hogy az "üres" üvegeket 2 percre a mikróba... -Úgy emlékszem, én, legutóbb, kb. 3 ujjnyi, "sima" vizet tettem beléjük, és egy-két percre beraktam, a legnagyobb fokozatra... -a tet?ket, én pl. évek óta, úgy "sterilizálom", hogy, egy fazékban nátrium benzoátos vizet forralok, (annyit hogy jól ellepje ?ket), -bele a tet?ket, pár percig, "kis lángon, f?zöm", egy ideig benne hagyom, -aztán kiszedem egy tiszta törl?re lecsöpögni, és kicsit h?lni. Lekvárnál, paradicsomnál eddig bevált...-(én, a paradicsomot is a "normál", 7,2 dl-es "dunsztosüvegbe" teszem, -mert, viszonylag s?r?t teszek el, -és, sokkal egyszer?bb belemerni is, és abból kiönteni is...

Címlapról ajánljuk

További cikkek