r
Nosalty Logó

Ribizlilekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
P.
Ribizlilekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 427 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1710 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 131 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.8 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    205.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 427 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    920.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    127 mg
  • Foszfor
    431 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    435.2 g
  • Cukor
    372 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    822.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    402 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    108 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    245 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    461 micro
Összesen 1710 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    70.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 131 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A ribizlit leszárazzuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
  2. A cukrot a gyümölcsre szórjuk, jól összekeverjük,majd botmixerrel pürésítjük. (Kötényvagy játszóruhahasználata erősen javasolt!)
  3. A pépet tiszta szűrőn lepaszírozzuk a magoktól és a héjától, majd egy tiszta edénybe öntjük.
  4. Egyet forralunk rajta, majd előre kikészített üvegekbe töltjük. Lezárjuk, fejreállítjuk, tehetjük dunsztba, de mehet a polcra is.
  5. Bármilyen módon fogyasztjuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 35
  • Össznézettség: 131781
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 21.

Ajánló

pH besorolás: enyhén savasít Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz. Egy kiló gyümölcsből kb. 70 dkg tiszta lekvár marad vissza a paszírozás után. 

Receptkategóriák

Rettenetesen utálom a régi befőzési módszereket. Nem csak azért, mert hihetetlenül elavult, hanem azért is, mert beletelik egy fél napba. Azt hiszem, az egyetlen modernkori vívmány, ami ellen nem lázadozom túlzottan, azok a természetes pektintartalmú befőzőcukorok vagy zselésítők. Teljesen felesleges órákig vagy akár csak fél óráig rotyogtatni azt a szerencsétlen gyümölcsöt (kivételt képeznek pl. a sűrű szilvalekvár stb.), hogy aztán tényleg semmi mást ne együnk, csak cukros zselét. A pektin vagy a befőzőcukor igen jól használható, nem kell ódzkodni tőle. Hiszen hogyan is működik? Azért főzzük azt a gyümölcsöt, hogy a folyadék elfőjön belőle, minél alacsonyabb pektintartalmú gyümölcs, annál kétségbeesettebben forraljuk, hogy aztán a kenyérre vagy a sütibe kenjünk valami agyonfőtt dzsuvás vackot. Mindezt azért, hogy sűrűbb legyen. Azért sem kell órákig főzni, hogy a bacikat, tudomisén miket kifőzzük belőle. Elég azoknak egy rottyantás és megfőnek. Szóval, egyetlen egy épkézláb oka sincs a rotyogtatós lekvárfőzésnek, meg a "tegyélszaliciltatetejére - különbenkidobhatod!" intelmeknek. A befőzőcukor vagy a készen vett pektin annyiban könnyíti meg az ember dolgát, hogy segít zselésíteni, megóv minket a főzéstől, és a vitaminok nagy hányada szintén túléli ezt a gyalázatos procedúrát. Mielőtt bárki is elkezd pártoskodni, hogy akkor megromlik, meg felforr, meg akármi... Nem, nem romlik meg, se nem forr fel, semmi nem fog vele történni. Ha az üveg tiszta, és közben nem sütöttünk a lekváros edény mellett olajtól szanaszét fröcsögő rántott húst, akkor semmi baja nem lesz a lekvárunknak. Se szalicil, se 120 kiló cukor, csak a gyümölcs és egy kis segítség. És kész. A színe is szebb, az íze is jobb. A ribizli egyébként egy magas pektintartalmú gyümölcs, kevés befőzőcukor kell hozzá, sőt, jól alkalmazható együtt más gyümölcsökkel, amelyeknek alacsonyabb a pektintartalma. Ha valaki édesebben eszi, tehet hozzá több normál cukrot is. De készíthető mézzel is, ugyanennyi mennyiséggel. Alapvetően épp magas pektintartalma miatt, sima cukorral is működik, most viszont sűrűbb, zselé szerű lekvárt kellett készítenem, ezért én is rásegítettem egy kicsit. Ez itt, kérem szépen, piros és savanyú, de csak annyira, hogy épp nem lesz még szűz tőle az ember. Mi így szeretjük. Az epernek legyen eper íze, a ribizlinek ribizli íze. Nem olvasztott cukrot akarok a kenyeremre kenni. Hanem ribizlilekvárt. Finomat.

Hozzászólások

Dacota

Jézusom milyen színe van!! :D Nem vagyok egy nagy ribizlis, de ha lenne egy kis id?m, most mindjárt nekiesnék megcsinálni. Na de majd kerítek én rá sort! köszi, a módszert pláne,mentve, jól megjegyezve!

P.

Hát még él?ben ha látnád! Isteni finom, egy mer? ribizli. Nagyon imádjuk. Épp ma szedtem le a következ? adagot, az feketével megy felesben. :-) Érdemes próbálkozni. Sosem gondoltam volna, hogy szeretni fogom a ribizlilekvárt... :-)

Törölt felhasználó

Jaj de jó!Én is beküldtem egy meggydzsemet amit 3:1-el csináltam.?szintén,féltem egy kicsit hogy lesz 1-2hozzászólás.Bogi

P.

Na, majd adokénnekik! :-p Semmi baj nincs a dzsemfixszel, nem minden modern dolog rossz ám... Hú, meggy...az jó lehet. Kár, hogy itt nincs lekvármennyiségben. hej, sosem szokom meg ezeket itt... :-D

Törölt felhasználó

Nahát Eszterke, megleptél ezzel a dzsemfix dologgal. Mármint úgy értem, hogy azt hittem, Te ezt nem.Már ha érted, mire gondolok:) Hogy úgy fogalmazzak, a szinonimaszótáradban egy lapon szerepel mondjuk a Hulalával (Er?sen túlzok:))))))) Teljesen egyetértek Veled. A pektin elvégre természetes anyag, bár mint mondtam, bioszból nem vagyok valami ász:))) Nem nagyon eszem bolti lekvárt, mert az kb. olyan, mintha kockacukrot rágcsálnék, élettani hatását tekintve. Anyós szokott diabetikus sárgabarackdzsemet csinálni, na arra rájárok:) Úgyhogy csináltam is eperdzsemet, Dr. Oetkerrel. (Az egyike volt a Dining Guide-os recepteknek- és bevallom, kicsit féltem is, hogy, na majd a nagy csúcsgasztro izék biztos jót röhögnek, hogy dzsemfix, hahaha) De akkor mégsem. puszi Juci

P.

Hát, Jucikám, nem hiszem, hogy a csúcsgasztroizék ott sertepertélnének a konyhában fél napot néhány üveg lekvárért. Higgyj nekem, ?k is Dr. Oetkert használnak. Nem szégyen az, okos dolog. Mint ahogy Boginak írtam, nem minden új dolog rossz. Ennek például kifejezetten van értelme. :-p

Dacota

Esztikém, nem tudom, hazaértél-e már,de ha igen, akkor az a kérdés, hogy ugye ugyanez a módszer a sárgabaracknál is m?ködik? puszi: Nóra

Törölt felhasználó

Szia Nóra! Azeszter azt üzeni, most épp az autópályán ül, és éppen telefonkonfot tart velem, hogy m?ködik sárgabarackkal és egyéb gyümivel is, az alábbiak az utasítások, pontokba szedve: 1. Jól mosd meg a barackot, minden rossz részt kivágni, és szedd ki a magját.Nem kell meghámozni! 2. Nyersen - hidegen turmixold össze, olyanra, amilyenre szeretnéd. 3. Tedd fel melegedni, és forráskor tedd bele a dzsemfixet. Keverd össze, és csomagolás szerint f?zd 3 percig. Kóstold meg, ha nem elég édes, tégy bele cukrot, vagy mézet. Szedd üvegekbe, és lezárás után után fordítsd fejjel lefelé az üvegeket egy percre. Ezután dunszt száraz - meleg, 3 nap. Eszterék most csináltak így baracklekvárt, és m?ködik, semmi baja. Mivel a sárgabaracknak kisebb a pektintartalma, mint a ribizlinek, ezért ebbe a csomagoláson feltüntetett adagolás szerint (1 és fél kiló gyümi fél kiló dzsemfix szerint f?zd fel) :) No meg is érkezett addig, míg bepötyögtem...:-D Jó barackf?zögetést kívánunkj, Eszter is és én is! Pusz: Mrs Smith Ui.: Ha valami gond támad, szólj, majd továbbítom! :D

Dacota

Jaj Lányok, köszönöm szépen, annyira TÜNDÉREK VAGYTOK! :D Itt állok 5 kiló szép sárgabarackkal, és nem tudtam, akkor most próbálkozzak az újítással, vagy jöjjön a régi módszer.Na de most akkor mindjárt neki is esek, és írok az eredményr?l, amint kóstolható!!! Nagyon nagy puszi nektek!!!

Dacota

Lányok, a dzsemet el?szedtem a dunsztból, egynek neki is estem, TÖKÉLETES! Kellemesen pikáns, és pont annyira s?r?, alig bírok kivárni az ?szt, mikor nekiállhatok hájast sütni, és ezzel tölteni. És végre nem fog kifolyni :) Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget! Puszi: Nóra

Törölt felhasználó

Hát ez szuper!:)) Milyen finom lehet...Mmm...Puszi: Mrs Smith

P.

Szia Nórám! Visszatértem! Örömmel olvastam, hogy milyen jól sikerült. Azóta már mi is nekiestünk frissen az egyik üvegnek, alig gyöztünk vele betelni. Ez volt az elsö alkalom, hogy édesmamát meg tudtam gyözni arról, hogy így próbálja ki. Örülök, hogy most már Ö is így fogja csinálni. Annyival egyszerübb! Sokszor puszillak! Eszter

Dacota

Szia Esztikém! Azóta csináltam még egy adagot, és ha még sikerül áfonyához hozzájutnom jutányosan, akkor annak is ez lesz a vége!:D Olyan aranyos volt, hogy így interaktívan segítettetek Mrs Smithel! Jó volt a nyaralás? Remélem kipihentétek magatokat! Puszillak!

P.

Tudod, az NS az els?. :-p És hát amikor ilyen életbevágóan sürg?s kérdés érkezik, akkor nincs az a távolság, amit ne lehetne áthidalni. :-D A nyaralás jó volt, otthon mindig jó. :-) Az id? azért lehetett volna nyer?bb egy kicsit, de azért az a lényeg otthon voltunk és mint ahogy az minden nyaralásnál lenni szokott, most kezdem magam kipihenni... :-p Szóval, újra itt. Puszillak!

Törölt felhasználó

Kipróbáltam,lesújtó eredménnyel.Olyan sz?r?n átpaszírozni,amin a ribizlimagok fennakadnak,egy id?rabló munka,ráadásul sok a hulladék.(ami lefeljebb pálinkacefrébe hasznosítható) Ha van gyümölcscentrifugád,próbáld meg a bef?z?cukor csomagolásán leírtak szerint a léhez adni a bef?z?cukrot.Lehet,hogy ez inkább gyümölcszselé,de finom és szemre is szép.

P.

Sajnálom, hogy így látod. Nyilván, nagyobb mennyiségnél a passzírozás több id?t vehet el, nálunk néhány kilónál több nem fogy el. Az pedig megvolt hamar. Hogy zselé? Az akkor lenne, ha csak a leve lenne benne, de ebben a rostok is megvannak, s?r?, mint a frissen paszírozott paradicsom. Nem is nagyon értem, milyen lér?l írsz...Ha jól leturmixolod el?tte, ez nem lehet gond. Gyümölcscentrifugám nincs, mert ilyen gépeket nem tartok a konyhámban. :-) De köszönöm, hogy kipróbáltad és megírtad a tapasztalataidat!

Pindurka81

Hétvégén voltunk az anyukámnál, vidéken. Vártak rám a ribizli bokrok (is). :) Amit leszedtem, mind magammal hoztam. Anyukám azt mondta, bátran álljak neki a lekvárf?zésnek, de én nyúl vagyok egy kicsit, mert sosem csináltam még ilyet, még csak nem is segédkeztem anno lekvárf?zésnél anyunak. Szóval úgy döntöttem, hogy ezt a receptet kipróbálom és ma ribizlilekvárt f?zök. Marhára izgulok! :)

Pindurka81

Éljen!! :) Lett két kisebb üveg saját f?zés? ribizlilekvárom. :) Most nagyon boldogságos vagyok, mert ez az els? saját lekvárom. Köszönöm a receptet, sokat segített nekem, mint kezd? lekvárf?z?nek. :) :)

P.

De szuper! Én is melékszem az els? bef?zésre, pont így izgultam, hogy vajon sikerül-e majd! Nagyon ügyes vagy! :-) A ribizli nem a legegyszer?bb, örülök, hogy sikerült! :-)

Pindurka81

Én is örülök! :) Köszönöm!

Törölt felhasználó

Az id?rablót átjavítom id?igényesre.( a kerti dömping idején így sem el?ny) Viszont egy különleges csemegéb?l van 8 üveggel.A 9.-et ami csak félig lett,a kertbarátokon teszteltem,ami után a gyerekek és unokák elismerését ribizli ügyben is borítékolhatom.Jöv?re,ha a szedésbe és szemezgetésbe segítenek, nagyobb mennyiségb?l is lehet jam.Utólag örülök,hogy recepted láttán kedvet kaptam hozzá. Egy kérdés:Próbálta valaki teker?s pardicsompaszírozóval?Leírhatná tapasztalatait.(aprók a magok!) A kezd?ket én is bátorítom.Ha betartják a bef?z?cukor csomagolásán leírtakat,és szánnak rá id?t,(ribizlihez kell),nem fognak csalódni.

P.

No, azért örülök, hogy jól sikerült!

wellwellwell

Most lettem kész vele! 2 kis aranyos üvegcse lett. Bár a receptet kombináltam a bef?z?cukron lév? instrukciókkal, remélem, jó lett. Mivel volt itthon cserkó is, dobtam bele azt is, meglátjuk alapon. Ez volt az els? lekvárf?zésem, bár nem 15 perc, ahogy a képen írják, hanem 2 óra, de még így se fél nap, ahogy az szokott lenni felmen?imnél :)

Éva-Anyóca

Eszter! Ennek csodás a színe! Az állagáról már ne is beszéljünk,nincs benne héja, meg mag, meg semmi, ami miatt sokan elkezdenek evés közben köpdösni,húúúúú -valami csoda jó:-))) Elmentve:-)) Köszi szépen! Nagyon szép nyárias nyarat kívánok, nyaralási lehet?séggel, pihenéssel :-)) Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Ma-holnap próbálnám megcsinálni a receptet, de egy valami nem derült ki a leírtakból és a hozzászólásokból. Turmixolás és pépesítés után kell átpasszírozni, kérdés, hogy ha ezt kihagyom és maradnak hajak, magok benne, az befolyásol-e bármit (eltarthatóság, f?zési id?)? Már leszedegettem a bogyókat, annyira guszta az egy kilónyi pirosság :)

P.

Semmin nem változtat, csak megspórolsz egy csomó id?t. pont ugyanolyan finom lesz, a szálak nem nagyon jellemz?ek amúgy sem a ribizlire. Sok sikert! :-)

Törölt felhasználó

Tegnap megcsináltam, de végül passzírozással :) Annyira guszta lett! Ez volt az els? lekvár, ahol már f?zés közben sem bírtam ellenállni a kóstolhatásnak :) Reggelre ki is h?lt, meg is dermedt szépen, lehet sorakoztatni a többihez ;) Köszi a segítséget!

Sóskaramell

agyonf?tt dzsuvás vackot ?????? gyalázatos procedúrát.????? Ne haragudj, a stílusod bántó! Nagyon is szép emlékeim vannak anyukámról, amint igen, többórás munkával, végre, rákente a friss, még meleg lekvárt a kenyerünkre. Együtt csináltuk, együtt ettük. És anyukám is bolfog volt és mi is. És nagymamám munkájára, aki az üstben f?zte a lekvárt az udvaron, mi pedig boldogan dongtuk körül az illatozó meleg gyümölcsöt....... Tudod nemcsak folyékony cukor, az ami táplál, hanem a belef?zött gondoskodás, igen id?, és energia, amit értünk tettek, hogy egészségesek és boldogak is legyünk. Lehet hogy öreg vagyok hozzátok és ódivatú, és hát igen, szeretném visszahozni azt az id?t, amikor a falubeliek megemelték a kalapjukat a falu papja, bírója és tanárura el?tt! Mindamellett én is használok dzsemfixet, ha dzsemet akarok f?zni. Valóban jól belefér a saját házikertes bio-konyhámba. De ha lekvárt akarok f?zni, akkor lekvárt f?zök. És éppúgy tisztelettel beszélek a dr oetkerr?l, mint a cukorról. És mindenkir?l, aki a mai világban akár pluszpektinnel is, de elkezd lekvárt f?zni, magának, a családnak. Hajrá!

P.

Köszönöm a hozzászólást. A kulcsot épp Te is leírtad, amiért ez a recept így került fel ide. Ha dzsemet akarsz f?zni, dzsemet f?zöl, ha lekvárt, akkor lekvárt. (Ez is persze inkább dzsem.) A háztartások többségében a mai napig nem azért készítik úgy a lekvárt, mert annyira nagyon ragaszkodnak a hagyományhoz, hanem azért, mert egyszer?en csak a többi nem jó, az ördög m?ve a pektin is és a bef?z?cukor, és mert nem is ismernek nagyon mást. Igen, talán bántó lehet azoknak, akiknek a lekvárf?zés egy esemény, akiknek mindig is az volt, viszont ébreszt? azoknak, akik nem tágítanak az egyetlen ismert módszer mell?l csak azért, mert azt gondolják semmi más nem jó. És kész. Fentebb írtam is, hogy az üstben való lekvárf?zés alól semmilyen bef?z?cukor nem adhat mentséget. Épp a napokban voltam egy nagy csapattal az erd?ben bodzabogyót szedni, amib?l aztán üstben készült a lekvár almával, szederrel, barackkal. Sosem ettem még finomabbat, nincs az a dzsemfix, ami az együtt töltött id?t, a byogyók lecsipegetését, a több órás együtt beszélgetést pótolni tudná. De itt nem is err?l volt igazán szó. Nekem pedig elég az, hogy ezen recept nyomán itt, sokak nyúltak a dzsemfix vagy a bef?z?cukor után, lényegesen lecsökkentve ezzel a családba diktált cukormennyiséget, ami sajnos a mai világban szintén egy fontos szempont. Már nem abban a korban élünk, amikor a falubeliek megemelték a kalapjukat a falu papja, bírója és tanárura el?tt. Sajnos. Az élet és az életvitel változása nyitott könyv, csak épp senki nem olvas bel?le.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek