Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A világhírű étterem egyesek szerint ezzel az ízléstelen fogással túllépett egy határt

Ilyen az, amikor az egyik Michelin-csillagos séf kritizálni kezdi a másikat. Az ok egyszerű: egyikük vegetáriánus fogásokat készít, míg a másik hússal dolgozik. 

2020 januárja a veganuártól hangos, és most egy frissen kirobbant séfvitától is, ami két elismert, Michelin-csillagos éttermi sztárt érint. A vegetáriánus séf, Pietro Leemann, aki egyébként az egyetlen teljesen vegetáriánus étterem, a Joia sztárja, az ikonikus, és világszerte ismert Noma étterem egyik fogásába kötött bele egy hosszú Facebook-bejegyzésben pár napja. Azóta pedig több szintre is elért a „kacsabotrány.”

René Redzepi – a húspárti séf – azzal verte ki a biztosítékot, hogy egy tollával és teljes belső tartalmával ellátott kacsát szolgált fel. (A fogás egyébként még az előző, 2019-es év végi menüsor részét képezte.)

Íme a szóban forgó vitarobbantó fogás:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rene Redzepi (@reneredzepinoma) által megosztott bejegyzés,

A kultikus étteremben egyébként egyáltalán nem meglepőek a hasonló fogások, mi is írtunk róla, hogy tollastól érkezhetnek a szárnyasok az asztalra. A cél pedig messze nem a vegetáriánus és vegán vendégek idegeinek felborzolása.

Leemann szerint azonban ezzel az étellel Redzepi átlépett egy komoly határt, mert nem mutatott tiszteletet más élőlények iránt, akikkel együtt élünk ezen a bolygón. A kacsához saját belsőségein túl a madár kiszárított nyelvét is tálalják, ami kanálként funkcionál a bizarr fogáshoz. 

A Nosalty húsos ajánlata:

A vádakra a válasz hamar megérkezett, első közben a Noma kommunikációs igazgatójától, aki udvarias hangnemben jegyezte meg, hogy nagyra értékelik a szabad véleménynyilvánítást, és tisztában vannak vele, hogy egyes ételeik sokak számára, főként azoknak, akik nem ismerik filozófiájukat, provokatívnak tűnhetnek, és vitákat generálhatnak

Kicsit később a fogást készítő séf is reagált a történtekre, amelyben kitért a húsfogyasztás szerepére, a szezonális összetevők tiszteletére és a fogások mögött húzódó munkára is. Véleménye szerint a Nomában nagyon kevés húst használnak, és épp azért fogyasztják el az állat minden részét, hogy semmit ne pazaroljanak el. Továbbá meginvitálta Pietro-t, hogy kóstolja meg nyáron debütáló vega menüsorukat is. 

A Nosalty vegetáriánus ajánlata:

A vitaindító poszt után lecsendesedett az ügy, és végül mindkét séf úgy könyvelte el, békés eszmecserét folytattak különböző gondolkodásmódjuk ellenére, véleményük mellett viszont mindkét fél kitart. 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Finedining Lovers

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!