Nem csak a levegőbe beszélünk, hoztunk egy nagyszerű receptet is. Nézd meg vadonatúj sorozatunk, a Látványkonyha első videóját, aztán kezdődhet az értekezés: ki-hogyan készíti a sajátját.
Ezek a mi gondolataink marhapörkölt-témában – a receptről videót is készítettünk nektek:
Marhajó marha
Lábszár, hát persze, hogy az! Alapjáraton ebből főzzük a pörköltet. De hogy miből készíthetjük még ezt a rövid lére főzött magyar nemzeti ételt? Hibátlan lehet még lapockából, nyakból és pofahúsból is. Felesleges drága darabokat vásárolni, ezek viszonylag gyorsan elkészülnek, kevésbé zsírosak, inasak. Ezeket itt és most a pörkölt szempontjából pozitív tulajdonságként könyveljük el!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Bg/XR/kRKNJ8OyA0ohrxUANSM94686a9w5bxksAW1umRKh.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=324494c3c26c767044f6866dc90b97e0)
Tipp:
Ha azt szeretnétek, hogy az ízek és a nedvesség bent maradjon a húsban, akkor első mozzanatként forró edényben, olajon, több adagban pirítsátok le a húskockákat minden oldalukon.
Merőleges az egyenes
Merre, hogyan? A húst rostjaira merőlegesen – semmiképpen ne szálirányban, akkor rágós marad – vágjuk nagyobb kockákba. Tényleg ne kicsi darabokba, pirítás közben úgyis összemegy. A nagyobb hús rusztikusabb, ízletesebb, és jobb lesz beleharapni.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/KU/Nx/qo5key4IBCirJRaMC4tGxYJoFx9B1NHJE2TcgH5F.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=18daafea753b04551d2ac5764cefbe63)
Hagymák és zöldségek
Vöröshagymából jó sokat, a hús mennyiségének harmadát pirítsuk a pörkölthöz. A kockázott zöldpaprikával és paradicsommal ez adja majd a szaft tökéletes állagát és zamatát. Áttört, vagy nagyon apróra vágott fokhagymát is tehetünk hozzá –szét fog természetesen főni, és a rövid lé ízét tökéletesíti majd. (A fokhagymát akkor tegyük bele, amikor a fűszereket is hozzáadjuk.)
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/PE/zS/psVZbtNhUtDvXxFPKQ82tRabHxxxHI35axAovfEo.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=256ed04f83d1ecc3eeeb4245be2692c1)
Zsiradék és víz
Nagyanyáink pörköltkészítés alkalmával rögtön nyúltak a zsírosbödönhöz. Manapság inkább olajon pirítjuk a hagymát. A legtutibb íz eléréséhez viszont próbáljátok ki libazsírral! Nem kell nagyon sok, csak a hagyma alá, hogy legyen min pirulgatnia. Eszméletlen jó aromát ad majd neki!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/2G/jo/AOiYJlcOQc0da1Y3YCcAGluScXicRplaC2JufZ8O.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=be81a0037febe2ebb997b8911addb48a)
Borocska
Olyan, inkább testes vörösbort válasszunk, amit mi is szívesen fogyasztanánk. A lőre elrontja az étel ízét, és a mi kedvünket is. Ebből sem kell a legdrágábbat venni, de legyen minőségi termék. Egy jó, száraz kékfrankossal vagy bikavérrel nem foghatunk mellé.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/JN/0o/3oPfdJQhlYVzqCM1wl7Epb53FCzRLmN4PDBPSblk.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=013eeed15e4498a595833543d93a9108)
Tipp:
Cseréld le a bort sörre, de ne akármilyenre: a keserű pilsner nem áll jól neki, a túl édeskés barna sör is elviszi az ízét, de egy testesebb ipával pompás pörköltet készíthetsz!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/wa/h8/1hFkCKEfsNVy1IVsYFgRVQKRyEzZcyIgmmGGmbIo.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=45c0a500ffe1e48a60fd93b6e899a5e7)
Fűszerezés
Ha hagymafronton megkapja a neki kijáró mennyiséget, akkor fűszerekből nem kell sok, csak só, bors, fűszerpaprika és pici őrölt kömény. A lényeg az időzítés! A húst már az elején lesózhatjuk, és később is utána sózhatunk, minden kóstolásnál figyeljük, hogyan változik az íze. Borsból tehetünk az elején, de a vége előtt is igazítsunk a szaft ízén vele, mert a bors akkor fejti ki a legjobban a hatását. Fűszerpaprikát csak a már lepirított pörköltalapra tegyünk, ekkor mehet a kömény is bele.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/ti/GZ/RZOQd6HkWMktfiTcxHqEh7XcXtn9y7ldQQvqTjCC.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b9762bf36894963365efab7429ac9bb1)
Köret
Persze, hogy elsőre a nokedli jut eszünkbe. Angolosan nagyszerű lehet mellé egy pihe-puha krumplipüré, vagy másnap a maradékhoz gyorsba egy adag főtt tészta is, de ne hagyd ki a videónkban látható burgonyás tésztájú dödöllét sem. Hagymán lepirítva nincs párja! A marhapörkölt magában, kenyérrel sem egy könnyű ételke, így dödöllével pedig egy igen is masszívnak mondható fogás, szóval kösse fel a gatyáját, aki nagyobb adagot szedett belőle!
Ezeket olvastad már?
Igazi ír marhagulyást és rusztikus barnakenyeret készítettünk – próbáld ki!
Húst krumplival és kenyérrel. Aki nem bírja a nehéz fogásokat, most ájuldozhat, a többiek nagyon figyeljenek, mert ilyen finom egytálételreceptet nem minden nap láthatnak!
GrétiÍgy készül a tökéletes GULYÁSLEVES szerintünk – Te másképp készíted?
Az alföldi az eredeti? Tényleg a gulyák őrzői készítették először? Milyen húsból főzzük, ha nincs otthon marhahúsunk? Jönnek a válaszok és a szuper ötletek!
GrétiÍgy készül a legfinomabb császármorzsa - több módszert is mutatunk
Gyors, kiadós és mutatós: ilyen a császármorzsa. Nézzük, honnan érkezett hozzánk a receptje, és milyen formáit ismerjük! Neked melyik a kedvenced?
GrétiEz a legjobb linzer alaprecept – így süsd a legprofibb...
Kisilabizáltuk, melyik linzerrecept lehet a legjobb, hogy neked már ne kelljen ezzel foglalkoznod karácsonykor. Nézd, ki hogyan csinálja, és válassz!
Gréti