Véres hurka, májas hurka

Disznótoros 2. -kicsit másképp

Sercegő, aranyló zsír, roppanó bél, gőzölgő, forró töltelék: a disznóölés egyik legizgalmasabb készítménye a hurka. Házilag bélbe töltve, frissen fogyasztva az igazi, városi konyhában macerásan elkészíthető étel. Disznót vágó rokon híján viszont a piacon keressük a falusi termékeket.

Annak ellenére, hogy a „disznótoros” kihagyhatatlan része, a hurka nem véletlenül lett páratlanul népszerű. Míg a kolbász, szalámi, stifolder, kulen, tehát a bélbe töltött, darált hús alapú hurkák jellemzően sóval, füsttel és szárítással történő tartósítással hosszabb érlelésre készültek, addig a mai értelemben vett hurkát mindig is az azonnali fogyasztásra szánták. Összetétele miatt nem alkalmas a hosszú érlelésre, és átlagos vágás során nem is készült belőle annyi, amennyit a böllér, a disznótor és a szomszédok meg ne ettek volna.

Véres pite disznótorra

A hurka sikerét biztosította az is, hogy tájegységenként, sőt falvakként, házakként nemhogy kicsit, de nagymértékben máshogy készíthették. Nemcsak a fűszerezés változatos, amikor is az alap só, bors, fokhagyma összetételt pirospaprikával, majoránnával, esetleg aszalt gyümölcsökkel kiegészíthették, hanem maga a töltelék is.

A hurka így készül tehát (általában és ma): a disznó felbontása után a belsőségek és bőrös részek (lép, tüdő, szív, nyelv, fodorháj, szalonnabőr, torok, vese, máj, kicsontozott fej) abáló vízbe kerülnek. Ezeket abálják, összefőzik, majd leszűrés után különböző méretre vágják, darálják, változó arányban összekeverik rizzsel és/vagy vérrel. Mai beszédben rendszerint megkülönböztetünk májas és véres hurkát, de sok helyen készítenek húsos hurkát (nem összekeverendő a kolbásszal). A hurka lényegét azonban az abált belsőségek adják.

Májas és véres hurka

A szakirodalom vérrel vagy vér nélkül készülő hurkákat különböztet meg. Előbbi esetében a szúrást követően összegyűjtött vért, hacsak nem hagymás vért készítenek belőle reggelire, sóval keverik össze. A hurkába töltött rizs újkori huncutság, részben a nagyüzemi töltéssel terjedt el, régen kukoricát, lisztkását töltöttek a bélbe a belsőségekkel.

Amihez még nagy gyakorlat kell, hogy sütés közben ne pukkadjon szét a hurka. Van, aki esküszik arra, hogy sütés előtt hideg vízbe kell mártani. A legbiztosabb azonban, ha jó minőségű bélbe töltik a hurkát, s a sütőzsír mellé mindig jut kis víz, és inkább hosszabban sütjük, de alacsony hőfokon.

Sült hagymás vér

A vérrel készített fekete hurka nem magyar találmány, tőlünk nyugatra éppúgy (mint keletre) népszerű étel. Ha Belgiumban vagy akár Finnországban járunk, feltétlen keressünk egy fekete hurkázót, piacokon, vásárokon biztosan találunk. Itt ugyanis a hagyományos változat mellett tengernyi ízesítéssel (karamellástól a mentásig) készült hurkát találunk.

Azt tudták, hogy a francia idegenlégiónak a Le Boudin, azaz a véres hurka az indulója? Disznótoros receptek itt!

Takács Tímea

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...