Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vége a kifogásoknak: idén legyőzöm az akadályokat és lefogyok!

Új év, új kezdet. Ne halogass tovább, vágj bele az életmódváltásba! Ebben segítenek edzőnk tippjei.

Nagyon sokan évről évre minden év utolsó napján megfogadják, hogy a következő esztendő a mozgás és az életmódváltás jegyében telik majd. Jobban odafigyelnek magukra, és a sok kudarcba fulladt fogyókúra után most végre tényleg lefogynak, de sajnos legtöbbször a megvalósítás újra meghiúsul.

Általában a terv kudarca mögött az a gondolat bújik meg, hogy a diéta és a rendszeres edzés betartása egyszerű feladat, csak nem volt eddig elég kitartó, de most másképp lesz. Igen ám, csakhogy amint elkezdődne az életmódváltás érdemi része, máris akadályok merülnek fel, amihez már sokszor nem elég motiváció az újévi fogadalom. Szerencsére ezeket a mentális akadályokat könnyen legyőzheted!

Mielőtt sorba mennénk az újévi életmódváltás legnehezebb lelki akadályain és kifogásain, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ha fokozatosan vezeted be az életedbe a rendszeres mozgást és az egészséges táplálkozást, biztos lehetsz benne, hogy sokkal több sikerben és sokkal kevesebb kudarcélményben lesz részed, mint egy drasztikus, hirtelen fogyókúrával.

Ahhoz, hogy elérd amit szeretnél, csupán annyit kell tenned, hogy fogadalmak helyett célokat fogalmazol meg magadnak, amihez aztán apró részcélokat és határidőket is kitűzöl. Emellé olyan mozgásformát keresel, amit élvezettel űzhetsz, hogy ne csak a fogyás legyen az egyetlen motiváció, és ami a legfontosabb: szakértői segítséget kérsz. Ez a három dolog a valódi, sikeres életmódváltás kulcsa.

Persze nagyon sokszor mondják, hogy kifogások helyett inkább sportolni kellene, és hogy kifogást mindig könnyű találni. Ez igaz is, csak sajnos ez így még nem oldja meg senkinek azt a problémáját, ami miatt folyamatosan falakba ütközik. Nézzük a leggyakoribb kifogásokat!

1. Nincs pénzed

Ez egy valós és sokakat érintő probléma. Ilyen esetben meg kell keresni a leginkább pénztárcakímélő megoldásokat. A legjobban a szabadtéri gyalogló vagy futó edzésekkel jársz. Télen azért oda kell figyelni az öltözködésre és a ruhák anyagára, de ezekből szinte biztos, hogy találsz megfelelőt a szekrényedben. Amennyiben túlsúllyal küzdesz, mindenképpen gyaloglótréningekkel kezd el hozzászoktatni magad az edzésekhez. Azt te tudod, hogy egyáltalán nem tudsz pénzt fizetni az edzéssel kapcsolatos dolgokra vagy egy minimális összeget azért módodban áll áldozni az egészségedre. Mindenesetre ha van egy kis pénzed, mindenképpen vásárolj magadnak egy strapabíró, jó minőségű futócipőt, és legalább két alkalommal menj el egy személyi edzőhöz, aki az állóképességednek megfelelően segít az edzések hatékonyságának növelésében, és az egészséged megőrzésében.

2. Inkább egyedül lennél

Tapasztalatom szerint általában akkor nem akar valaki emberek közé menni, ha valamilyen okból frusztrált és ebből nem tud kitörni. Az edzés szerencsére nagyon jól levezeti a feszültséget, mindemellett rengeteg magányosan is űzhető mozgásforma van, amihez nem kell feltétlenül társaság. Ha konditerembe vagy csoportos edzésekre váltottál bérletet, de éppen abban a lelkiállapotban vagy, amikor jobban esne egy kis egyedüllét, akkor menj el úszni vagy fuss egyet kint a szabadban, a tél dacára is. Öltözz fel alaposan, és tartsd be a téli edzés legfontosabb szabályait, meglátod nagyon jól fog esni, és a felgyülemlett feszültséget is könnyen levezetheted vele.

3. Úgy érzed időpocsékolás, mert nem fejlődsz gyorsan

Egyrészt érdemes végiggondolni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a fejlődésed jóval lassabb, mint kellene. Leggyakrabban a diéta be nem tartása vagy a nem megfelelő diéta, és a rosszul összeállított edzés áll a dolgok hátterében, emellett a türelmetlenség is elég gyakori tényező.

Nem véletlen, hogy minden szakember azt javasolja, hogy keress fel egy dietetikust és egy edzőt, legalább az életmódváltás első szakaszában. Így kerülheted ki, hogy rossz, számodra nem megfelelő diétát válassz, ami csak rontana az állapotodon, ahogy azt is, hogy egy olyan edzésprogramot végezz, ami számodra még túl erős, vagy éppen túl enyhe, ráadásul tele van olyan gyakorlatokkal, melyek pontatlan kivitelezésétől könnyen lesérülhetsz.

Fontos, hogy az edzésprogramodban legyen elegendő erősítő- és kardioedzés is, a te erőnlétedre és állóképességedre szabva. Csak az egyik vagy csak a másik nem lesz elég a gyorsabb, értékelhető eredmény eléréshez.

Ha mindezt már megtetted és be is tartottad az utasításokat, de ennek ellenére mégis úgy érzed, hogy nem fejlődsz, mindenképpen menj el egy alapos kivizsgálásra, ahol megnézik, hogy nincs-e valami, a fogyást nehezítő endokrin betegség a háttérben.

Mindemellett nagyon fontos, hogy ne csapd be magad! Ha nem tartod be az edződ és a dietetikusod javaslatait, elcsalod az edzéseket, és titokban nassolsz, egész biztosan nem lesz jobb az eredmény!

4. Túl sok a dolgod, és kevés a segítséged

Mindenki lehet néha túlterhelt, még szerencse, hogy a rendszeres edzés sokat segít abban, hogy ezen változtathass. Mindenekelőtt nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy az egészséges életmód nem csupán abból áll, hogy valaki hetente háromszor elmegy edzeni, hanem sokkal inkább abból, hogy az egész életében elkezd fokozatosan harmóniát, és ezáltal rendszert teremteni. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy a feladatokat úgy kell újragondolnod és rendszerezned, hogy abba férjen bele a saját magadra fordított idő is, különben csak egy szomorú mókuskeréknek érzed majd az életed, amiből sehogy nem tudsz kitörni.

Eleinte biztosan nehezedre esik majd elindulni az edzésekre – megtörve a megszokott napi rutint-, de ilyenkor mindig gondolj arra, hogy minden edzéssel erősebb, energikusabb és jobb kedvű leszel. A rendszeres edzés hatására pedig sokkal több energiád lesz, koncentráltabban tudsz majd dolgozni, ráadásul gyorsabban fogsz végezni a napi feladataiddal is.  Mindent egybevéve, amikor a legkevésbé vágysz a mozgásra, akkor van a legnagyobb szükséged rá, és bár nehéz elindulni, mindenképpen mozogj egy kicsit, ha többre nincs is erőd, legalább egy fél órát gyalogolj.

5. Csontvázak a szekrényben

Amennyiben mindennel kapcsolatban heves ellenállás az első reakciód, ami az életmódváltás sikeres megvalósításához kapcsolódik, és magad is érzed, hogy minden megoldásra csak újabb kifogásokat gyártasz magadnak, érdemes elgondolkodni azon, hogy mi ennek a valódi oka, és lelki segítségért fordulni egy szakképzett pszichológushoz, aki segít megkeresni és feldolgozni azt a problémát, ami miatt te valójában szabotálod a saját fejlődésed.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!