A varázslatos LENMAG: eszméletlen élettani hatások mini testbe zárva

Tudtad, hogy a kis lenmagok tele vannak omega-3-mal, rostokkal, fehérjével?

Nem csoda, hogy a len pici, ehető magjai elnyerték a szuperélelmiszer státuszt. Az apró tápanyagcsomagok rengeteg egészségügyi előnyt hordoznak magukban. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogyan fogyasztjuk őket. A következőkben ezt is megtudhatod.

Tele omega-3 zsírsavakkal

A lenmag növényi alapú omega-3 zsírsavat tartalmaz, az úgynevezett alfa-linolénsavat, vagy más néven ALA-t. A vegyület hozzájárulhat a jobb keringéshez, gyulladáscsökkentőként is hathat, és védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Két evőkanálnyi lenmag 6 gramm rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi mennyiség körülbelül egynegyede. Van benne magnézium, mangán, foszfor, réz és tiamin is. A magnézium javítja a hangulatot és az alvást, a mangán szerepet játszik a kollagéntermelésben és elősegíti a bőr és a csontok egészségét. A foszfor támogatja a sejtstruktúrák kialakulását és a csontok egészségét. A réz az oxigént szállító vörösvérsejtek előállításához szükséges, és részt vesz az energia és a kollagén termelésében. A tiamin ugyancsak szerepet játszik az energiatermelésben, és támogatja az idegrendszert is.

A lenmag egyik legfontosabb összetevői az egészségvédő antioxidánsok, az úgynevezett polifenolok. A hozzáértők szerint ez az antioxidáns megalapozhatja a szívbetegségek, a rák, valamint a sejteket károsító stressz elleni védelmet. Hozzájárulhat a korai öregedés, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kivédéséhez is.

Le a koleszterinnel!

A lenmagban található jó zsírok segítenek csökkenteni a vérnyomást és a „rossz” LDL- koleszterin szintjét. Egy magas koleszterinszintű emberekkel végzett tanulmány megállapította, hogy napi három evőkanálnyi lenmagpor három hónapon keresztül fogyasztva csaknem 20%-kal csökkentette a "rossz" LDL-koleszterinszintet, és több mint 15%-kal az összkoleszterint. A lenmag oldható és oldhatatlan rostot egyaránt tartalmaz. Az oldható rostok lágyítják a székletet, míg az oldhatatlan rostok az emésztőrendszer működését ösztönzik. A lenmagban lévő oldható rostok vízzel kombinálva gélszerű állagot képeznek, ami lassítja a gyomor ürülését, fokozott teltségérzetet okozva. Egyes kutatások szerint napi két evőkanál lenmag segít a súlyvesztésben is.

Nem mindegy, hogy fogyasztod!

A lenmagot őrlés után a legjobb fogyasztani, mivel a mag egészben valószínűleg emésztetlenül jutna át a beleken, így az egészséges zsírok és tápanyagok nem szívódnának fel a véráramba. A szemeket tárold hűvös, sötét helyen, az őrleményt pedig tedd a fagyasztóba, hogy megőrizhesse tápanyagtartalmát.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...