Dió, a csodálatos őszi csemege: tények és előnyök

A dió évezredek óta az emberi étrend része. Ugye te is rendszeresen fogyasztod?

A dió gazdag omega-3 zsírokban, és nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a legtöbb étel. A dió fogyasztása javíthatja az agy egészségét, és megelőzheti a szívbetegségeket és a rákot. Gyakran rágcsáljuk önmagában, de salátákhoz, tésztákhoz, reggeliző pelyhekhez, pékárukhoz is hozzáadható az egyedülálló összetevőkel megáldott termés.

A dió 65%-a zsírból, míg 15%-a fehérjéből áll. Szénhidráttartalma alacsony, többsége rostból tevődik össze.

30 gramm dióban a következő tápanyagok találhatók:

  • Kalória: 18
  • Víz: 4%
  • Fehérje: 4,3 gramm
  • Szénhidrát: 3,9 gramm
  • Cukor: 0,7 gramm
  • Rost: 1,9 gramm
  • Zsír: 18,5 gramm

A dió magas kalóriatartalmú étel, a benne lévő kalóriák nagy része zsírból származik. Ennek ellenére a tanulmányok azt mutatják, hogy nem növeli az elhízás kockázatát, ha más ételekkel kombináljuk. Ez nagy öröm azoknak, akik imádják a diót, hiszen ha okosan építjük be az étrendünkbe, csakis a javunkat szolgálja ez a mennyei csemege.

Mindezek örömére hoztunk néhány diós receptet:

Hogy tovább soroljuk a diófogyasztás előnyeit: a termés gazdag többszörösen telítetlen zsírokban, és tartalmaz omega-6 zsírsavat. Van benne ALA (szénatom), amit a hozzáértők különösen hasznosnak tartanak a szív egészsége szempontjából. Az ALA segít csökkenteni a gyulladást és javítja a vérzsírok összetételét. Ráadásul az ALA a hosszú láncú omega-3 zsírsavak, az EPA és DHA előfutára, ezek a zsírsavak pedig számos egészségügyi előnyt ígérnek. Nem, ezt nem kell feltétlenül értenünk, elég, ha tudjuk, a termés összetevői gazdagon szolgálják a testünket.

A dió számos vitamin és ásványi anyag kiváló forrása. Kivételesen gazdag antioxidánsokban. Van benne réz. Ez az ásványi anyag elősegíti a szív egészségét, segít fenntartani a csontok, az idegrendszer és az immunrendszer működését. Folsavat is tartalmaz. A B9-vitaminként is ismert folsavnak számos fontos biológiai funkciója van: a terhesség alatti folsavhiány például születési rendellenességet okozhat. A dióban foszfor, mangán, E- és B6-vitamin is van. Utóbbi erősítheti az immunrendszert, és támogathatja az idegrendszer egészségét. Hiánya viszont vérszegénységhez vezethet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek