Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Utánajártunk, hogy állnak a műanyag kitiltásával a hazai vendéglátóegységek

Jövő évtől kivonják az egyszer használatos műanyagok egy részét a forgalomból, emiatt több vendéglátóhely kénytelen váltani. Megnéztük, hogy állnak most!

Még mindig vannak olyan éttermek, kávézók és cukrászdák, ahol egyszer használatos műanyageszközöket, például szívószálat, tányérokat és evőeszközöket adnak az ételekhez és italokhoz. A vendéglátóhelyek 2021. január 1-jéig használhatják ezeket. Mint ismert, az Európai Parlament 2019. májusában szavazta meg azt a javaslatot, amely jövő évtől betiltja egyes műanyagtermékek forgalmazását. A fent említett három tárgy mellett a fülpiszkáló pálcikákat, a lufis pálcikákat és az oxidatív úton lebomló műanyagokat, ételtartókat és expandált polisztirolból készült poharakat sem szabad árusítani.

Kevesen váltottak környezetbarát megoldásokra

A döntés után, illetve az egyre nagyobb nyomás következményeképp több áruházlánc és vendéglátóhely szabadult meg az egyszer használatos műanyagtól. Egy nemrég készült kutatásból azonban kiderült, hogy van még mit tenni. Az Indepack Kft. kérdőívben fordult közel 7.000 vendéglátóipari céghez, hogy kiderüljön milyen alternatívát választanak a tiltás után, illetve hányan használnak már most környezetbarát eszközöket. A kutatásból kiderült, hogy mindössze a vendéglátóhelyek 18 százaléka használ kizárólag csak környezetbarát csomagolóanyagokat, 42 százalékuk csak műanyagot, 40 százalékuk pedig vegyesen biztosítja mindkettőt

Ez is érdekelhet!

Hivatalos! Magyarországon is lőttek a műanyagzacskóknak

A kutatás érdekessége volt még, hogy csak a vendéglátók 53 százaléka értett azzal egyet, hogy a műanyagok kivezetése jelenti-e a hosszútávú megoldást a környezetvédelem problémáira. A válaszadók 15 százaléka ellenkező véleményen van, szerintük a növényi alapanyag tömeges alkalmazása hosszú távon éppúgy károkat fog okozni a természetnek.

Lassan haladnak

A megkérdezett éttermek 30 százaléka vár a jövő évi tiltásig, addig maradnak a műanyageszközöknél. Sajnos sokan tesznek hasonlóképp, kivárnak. Az egyik Mester utcai  büfé tulajdonosa például nem is tudott a tiltásról. Mint mondta, ha tényleg törvény tiltja majd az egyszer használatos műanyagokat, akkor váltani fognak.

A gyorséttermek többségében is lassan, fokozatosan történik az egyszer használatos műanyag eszközök cseréje. A McDonald's tavaly novemberben jelentette be átfogó hulladékcsökkentési programját, amitől azt várják, hogy évente több ezer tonna műanyag felhasználását sikerül kiváltani. Fokozatosan cserélik le például a McFlurry csomagolását, amit a változtatásoknak köszönhetően már műanyagfedél nélkül lehet majd kapni. Év végéig várhatóan az egyszer használatos műanyag szívószálak és evőeszközök is eltűnnek az éttermeikből.

„Idén év végére a magyarországi Starbucks-ok már papírszívószállal szolgálják ki a vendégeket. A környezetbarát anyagból készült szívószál szigorú tesztidőszak után kerül a kávézókba” – írták nekünk a kávézóláncnál, de pontos dátumot a bevezetéssel kapcsolatban még nem közöltek.

Ez is érdekelhet!

Egy darab mekis vagy Starbucks-os papírpohár 20 év alatt bomlik le – de ez most megváltozik!

A Starbucks-ban idén nem csak a szívószál újul meg, 2020 végéig fenntartható és lebomló alapanyagokból készülő evőeszközök is megjelennek a kávéházakban, így a saláták és szendvicsek elviteles fogyasztása sem terheli a környezetet. Az étkezés mellett a poharak terén is folytatódik a fenntartható megoldások terjedése. 

Akik már váltottak

„A fenntarthatóság az egész vendéglátás számára nagyon komoly kihívás lesz a következő 10 évben” – vélekedett nekünk Gerzsenyi András, a nor/ma északi stílusú pékség és kávézó tulajdonosa. Ők a kezdetektől fogva odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre, és arra, hogy a lehető legkevesebb műanyagot használják. Ugyanakkor azt fontos megjegyezni szerinte, hogy a legtöbb papír- és műanyagszemét a beszállítás során termelődik.

„Nekünk már a kezdetektől fogva fontos volt, hogy műanyagmentesen működjünk” – magyarázza a néhány hete nyitott Mester utcai All B Café tulajdonosa. A reggeliző nem használ egyszer használatos műanyag evőeszközöket és tányérokat, és az elviteles dobozaik is újrahasznosított anyagból készülnek.

A tapasztalat összeségében az, hogy a vendéglátóhelyek többségégben még mindig kapható egyszer használatos szívószál, tányér és evőeszköz, pedig a céldátum egyre közeledik, így néhány hónapon belül kénytelenek lesznek mindannyian környezetbarát megoldásokra váltani. Remélhetőleg, ez minél hamarabb megtörténik.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!