Ezeket az egyszer használatos műanyagokat tiltják be az Európai Unióban

Az Európai Parlament szerdán szavazta meg azt a döntést, miszerint 2021-től több, egyszer használatos műanyag forgalmazását tiltják be az EU valamennyi országában.

Az index.hu cikke szerint az új jogszabály szerint a következő típusú műanyagtárgyakat vonják ki a forgalomból 2021-től:

  • Egyszer használatos műanyag evőeszközök (villák, kanalak, kések és pálcikák)
  • Egyszer használatos műanyag tányérok
  • Fülpiszkáló pálcikák
  • Lufis pálcikák
  • Szívószálak
  • Oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak

Az új szabályok szerint az EU tagállamainak 2029-re a műanyag palackok 90%-át össze kell gyűjteniük, 2030-ig pedig már minden palacknak 30%-ban újrahasznosított anyagból kell készülnie.

A jogszabály többek között kötelezni fogja több műanyag felhasználással készülő termék gyártóját, hogy tüntesse fel csomagolásán a termékben található, környezetre veszélyes műanyagforrást, így hamarosan a füstszűrős cigaretták, a műanyag poharak, az intim betétek és a nedves törlőkendők is megkülönböztetett jelzéssel lesznek ellátva.

Az új törvény előírását még tavaly ősszel kezdeményezték az Európai Parlamentben, az előzményekről itt olvashatsz!

„A jogszabály 22 milliárd euróval csökkenti a környezetnek okozott kár összegét - ennyibe kerül 2030-ig a műanyag szemét Európában. Az Uniónak mostantól van egy környezetvédelmi modellje, amelyet a tengerekbe áramló műanyagszemét globális problémája miatt nemzetközi szinten is terjesztenie kell. A bolygó szempontjából ez elengedhetetlen” – mondta Frédérique Ries belga liberális jelentéstevő.
Az Európai Bizottság adatai szerint a tengerekbe kerülő szemét 80%-a műanyag, ami nem csak a vizet, de a benne élő állatokat, végső soron pedig a mi életünket is megkárosítja. A műanyag zacskók használatát például egyre több országban korlátozzák, adóztatják meg, vagy tiltják be teljesen. A jövőben olyan bioműanyagokat használhatnak alapanyagként, amely kőolajszármazékok helyett növényi maradványokból készül, erre azonban valószínűleg még várni kell.

Ezeket olvastad már?

Via: index.hu

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek