Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hivatalos! Magyarországon is lőttek a műanyagzacskóknak

Amilyen népszerű volt régen a műanyag, annyira nem kívánatos manapság. Hosszú út vezet még a műanyagmentességig, de hazánkban sokan tesznek azért, hogy ez bekövetkezhessen.

Nehéz elhinni, de a műanyagmentes-mozgalom mindössze néhány éves múltra tekint vissza. A műanyagmentes július 2011-ben indult útjára Nyugat-Ausztráliából, de a környezetvédelem már jóval előbb, a 70-es években központi témává vált a közvéleményben. Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 1970. április 22-én rendezték meg az első Föld napját az Egyesült Államokban, amin több mint 20 millió ember vett részt. Innentől kezdve évről évre egyre többen emelték fel a hangjukat az ipari környezetszennyezés, az esőerdők irtása, az elnépesedés, a veszélyes hulladékok és az óceánok szennyezettsége ellen. A 1970-es évektől körülbelül a 2000-es évekig nem központi téma a műanyagszennyezés. Ennek lehet az az oka, hogy éppen a 60-es 70-es években terjedt el igazán a műanyag használata, és akkor sokan még nem is sejtették, hogy egy ennyire egyszerű emberi találmány mekkora károkat okozhat a természetben.

Évente, világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk, ennek a fele körülbelül az egyszer használatos műanyag. Ezek egy része, megközelítőleg 8 millió tonna szemét az óceánokba kerül, óriási károkat okozva az élővilágban. Az Eurostat 2016-os adatai szerint ráadásul hazánk sereghajtó a műanyag újrahasznosításában. A kidobott műanyag mindössze 30-40 százalékát hasznosítják újra.

Ez is érdekelhet!

9 dolog, amit a klímaváltozás megfékezéséért tehetsz

Szerencsére Magyarországon is sokan próbálnak apró, vagy nagyobb lépésekkel tenni azért, hogy csökkentsék a felesleges hulladék mennyiségét.

Egyre több magyar vásárol műanyagmentesen

Bár 2021-től betiltják az olyan egyszer használatos műanyagok használatát, mint az evőeszköz, tányér, szívószál, italkeverő, fülpálcika és léggömbpálcika, itthon egyre többen cserélik le, vagy hasznosítják újra otthonukban a műanyagból készült eszközöket.

„Egyre több az olyan ember, aki odafigyel a műanyagmentes vásárlásra, és próbál egyre környezettudatosabban élni”

- mondja Lay Boglárka, a BogBag megálmodója. Szerinte egyre többen értik meg, hogy elsősorban a megelőzésre kell törekedni, arra, hogy ne állítsunk elő még több szemetet. 

Hasonló tapasztalatai vannak az Okoslégy csapatának is: „A műanyag felhasználás csökkentésére nyitott emberek száma folyamatosan nő, az elmúlt évek alatt egyre erősödő ütemben próbálják az emberek elkerülni az egyszer használatos műanyagokat.”

A két bolt szerint a műanyagmentes-mozgalom elterjedése annak is köszönhető, hogy egyre többen munkálkodnak a szemléletformáláson, így egyre többször kerül az emberek szeme elé a fogyasztói szokások változtatásának szükségessége.

Lőttek a műanyag szatyroknak

Arról egyelőre nincsenek pontos adatok, hogy hazánkban körülbelül hányan próbálnak meg műanyagmentes életet élni, azt viszont megpróbáltuk kideríteni, hogy melyek azok a termékek, amiket az emberek elsőként lecserélnek a háztartásaikban.

„Legnépszerűbb termékünk a több méretben kapható újrahasznosított alapanyagú hálós bevásárló zsák, mivel használata könnyebben megléphető változás a tudatosság irányába és az egyik leglátványosabb módja a műanyag csomagolóanyagok csökkentésére” – mondja az Okoslégy csapata. A BogBag-nél főleg az egyedi mintás zöldséges és péksütis zsákok, de a frissentartó kenyeres zsákok is jól fogynak. Emellett népszerűek az alufólia, folpack helyett használható, mosható újraszalvéták, de van kereslet a méhviaszos újraszalvétára is.

A műanyag szatyrok és csomagolóanyag használatának visszaszorítása nagyon fontos, hiszen becslések szerint a világon 160 ezer műanyag szatyor készül másodpercenként, amiket azonban csak 20-25 percig használunk. Az Európai Unió már 2015-ben hadat üzent a nejlonzacskóknak, és szerencsére egyre több üzletlánc tiltja be ezt a környezetre káros terméket. 

Ez is érdekelhet!

Így váltak a műanyag szatyrok az életünk részévé

A környezetbarát zsákok és csomagolóanyagok mellett olyan használati eszközök is népszerűek a műanyagmentességre törekvő vásárlók körében, mint a fém szívószál, a műanyag szivacsok helyett használatos, komposztálható luffa és juta mosogatószivacs, melyek élettartama a kellő tisztán tartással elérheti akár az egy évet is.

Nem drágább a műanyagmentes élet!

Ha műanyagmentességről esik szó, sokakban felmerül ellenérvként, hogy drága dologról van szó. Van, aki éppen ezért nem cseréli le a műanyagot, és azért, mert szerinte az is időtálló. Ez a fajta gondolkodásmód azonban könnyen megcáfolható.

„A műanyagmentesként kínált termékek élettartama – kellő gondoskodással – sokkal hosszabb, mint műanyag társuké, sőt gyakori az egyszer használatos műanyag helyett egy örök életre szóló műanyagmentes alternatíva. Erre kitűnő példa a műanyag szívószál helyetti fém szívószál, ahol azért kiemelnénk, hogy a szívószál használata nem minden esetben szükséges, ennek megfelelően az örök életre szóló alternatíva megvásárlása se mindig a legjobb döntés” - jegyzi meg az Okoslégy csapata. 

Lay Boglárka is úgy véli, hogy a műanyagmentes élet nem drágább, csak átgondoltabb. Szerinte fontos, hogy csak azt vegye meg az ember, amire tényleg szüksége van.

„A legegyszerűbb lépés, hogy mindig legyen nálunk például textil szatyor, zsák, akkor is, ha úgy indulunk el, hogy ma nem vásárolunk.

Ha kipakoltunk tegyük vissza a táskánkba a zsákokat, textil szatyrokat, hogy ha szükségünk van rá kéznél legyen, ez a mozdulatsor pár nap alatt megszokottá válik úgy, ahogy a mobilt eltesszük a táskánkba” – mondja Boglárka, aki hangsúlyozza, hogy fontos az is, hogy ha már megvásároltunk egy műanyag dobozt, akkor azt ne dobjuk ki, hanem próbáljuk többször használni.

Lay Boglárka szerint már a gyerekeknél fontos lefektetni az tudatos vásárlás alapjait, mégpedig azzal, hogy nem vásárolunk felesleges műanyag dolgokat és játékokat. „Inkább élmény alapú legyen az ajándékozás, ne halmozzuk őket el mindenféle műanyag játékkal” - jegyzi meg.

Van még mit tenni!

Hazánkban még sok tennivaló van a műanyagmentesség terén. Lay Boglárka úgy véli, az állam támogatása a műanyagmentességre való átállásra fontos lenne. Emellett minden nagy áruháznak támogatnia kellene azt, ha valaki saját zsákkal megy vásárolni, és törekedniük kellene arra is, hogy száműzzék a műanyagot a boltjaikból.

Az Okoslégy csapata szerint a saját edényekbe való vásárlás szabályainak kedvező kidolgozása sokaknak segítene abban, hogy ki tudjanak váltani megannyi boltban csomagolt terméket.

Ezeket olvastad már?

via Time, EUPARL

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lewega
lewega Sun, 2019-11-03 09:10

Miközben egyetértek a műanyagok visszaszorításával, azt kérdem, hogy a fagyasztóba miben tegyem be a cuccokat? Tehát, sajnos nem szorítható teljesen vissza a műanyag.

busizsu
busizsu Sun, 2019-11-03 09:08

Szerintem nem ez a megoldás, hanem a lebomló műanyagból készülő zacskók. Arról már nem is beszélve, így fűtési szezonban senkit nem érdekel, hogy milyen káros anyagokkal fűtenek az emberek. Sokszor meg lehet fulladni a büdösben és ehhez vidéken az égetés még a ráadás.

Antalbaba
Antalbaba Sat, 2019-11-02 21:34

A szemeteszsákra mi az alternatíva? Se a vödörben, se a kilencedikről lefelé szánkázva nem kívánatos pl. a csirkebelsőség, egyéb "nyalánkságok":-(