Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a hivatalos válasz, hogyan kell szabályosan gyűjteni szelektíven a szemetet

Rengeteg kérdésed van a szelektív gyűjtésről? Hogyan csináld jól? Tényleg jobb üveges kólát venni, mint műanyagot, vagy teljesen mindegy? Jönnek a válaszok! 

Tisztán akartunk látni a szelektív hulladékgyűjtést illetően! Nagyon fontosnak tartjuk, hogy odafigyeljünk a környezetünkre és a keletkező hulladék megfelelő, tudatos leadására, de akadt pár kérdésünk, és volt, amiben elbizonytalanodtunk.

Megkerestük hát az FKF Zrt-t, akik a fővárosi szemétszállításért felelnek, és akik készségesen válaszoltak a sokunkat foglalkoztató kérdésekre szelektív gyűjtéssel kapcsolatban – most minden kiderül! 

Nagyon sok téves információ kering a szelektív gyűjtésről, sokan nem hiszik el, hogy a szeméthulladékot tényleg újrahasznosítják. Tisztázzuk először is, mi lesz a szelektíven gyűjtött hulladék sorsa, miután elszállítják. 

Ez egy városi legenda. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerben begyűjtött anyagokat nem öntjük össze, hanem fajtánként (papír, illetve műanyag+fém) szerződött partnereink telephelyére szállítjuk. A feldolgozóipar számára anyagában hasznosíthatatlan lenne, ha ezeket összeöntenénk.

 

Ez is érdekelhet:

Így készíts praktikus nedves törlőkendőt házilag

 

Mi a helyzet a papírfelületet tartalmazó műanyaggal, az összezsírozott, amúgy papír pizzásdobozzal, az alumínium dobozokkal?

A TetraPak italoskarton-dobozok bedobhatók a papírgyűjtő-, az alumínium dobozok pedig a műanyag+fémgyűjtő tartályokba.

A kétrétegű (papír+műanyag fólia) szennyezett csomagolóanyagnak a kommunális hulladékban van a helye, mint ahogy az olajos, zsíros pizzásdoboznak is. Amennyiben kivágják a szennyezett részt, úgy természetesen bedobható a kék fedelű tartályba.

Helyesen cselekszünk, ha műanyag helyett üveget vagy alumíniumot választunk, mert azt könnyebb újrahasznosítani?

Igen. A műanyagok esetében a háttér feldolgozóipar technológiája nem mindig teszi lehetővé lehetővé a funkcionálisan azonos termék gyártását.

Mire figyeljünk, amikor levisszük az összegyűlt hulladékot a szelektívbe?

Az a kérésünk a lakosság felé, hogy a gyűjtőtartályokba kizárólag csak az odavaló anyagokat dobják be, kommunális vagy egyéb hulladékot ne. 

Sajnálatos módon az utóbbi időszakban a műanyag+fém gyűjtőtartályok szennyezettsége nagyon magas, ötven százalék körüli, ami azt jelenti, hogy a szelektív kukákba kidobott hulladék  fele nem alkalmas az anyagában történő újrahasznosításra. A papírgyűjtők szennyezettsége elfogadható szinten van.

Mikor várható nagyobb előrelépés a szelektív hulladékgyűjtésben? Pl. utcán is kihelyezett gyűjtők, üvegvisszaváltás megszervezése stb.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatók, így az FKF Nonprofit Zrt. is a 2012. évi 185-ik törvény, valamint a települési önkormányzatok vonatkozó rendeletei alapján végzik munkájukat. Az ebben meghatározott anyagféleségeket gyűjtik be a szelektív hulladékgyűjtés során. Amennyiben a törvénybe a döntéshozók újabb feladatokat, anyagfajtákat emelnek be, azt a közszolgáltatók végrehajtják, begyűjtésüket elvégzik.

Ezt olvastad már? 

A kedvenc üdítőgyártód gyártja a világ legtöbb szemetét

A társasházak, családi házak maguk igényelhetik a szelektív gyűjtőket, ha igen, mik a feltételei?

Budapest valamennyi háztartása számára 2015. január elseje óta a lakóingatlannál érhető el a szelektív hulladékgyűjtés.

Amennyiben további tartályokra van szükség, úgy azt megrendelhetik Társaságunk ügyfélszolgálatán személyesen vagy írásban. Ez nem jelent a lakóknak többletköltséget.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bonyo
bonyo Thu, 2019-11-21 16:20

Van értelme a szelektiv gyűjtésnek? Mert ugye a környezet kímélés lenne a cél.
Hát nekem kétségeim vannak addig, míg a levegőben egy kervárosi részen fulladozok, fulladozunk a füsttől, még nyáron is...és erre nincs szankció.
Azonos kerületből egy másik helyre költöztem, úgy 5-6 km-re... A harmadik szomszéd
kéménye okádja büdös füstöt, nem fa füst, hanem minden szemetet elfűt, fumitól kezdve bármit...évekkel ezelőtt már mindenkinek gáz tüzelésű kazánja van, mivel bevezették a gázt mindenhová, igen ám, de a szomszéd csak a kertkaputól nem vitte tovább, neki hagyományo a fütése, nem jártam a lakásban, de konyhájában sparhelt van, így nyáron is befűt ha ebédet vacsorát melegít. Elég magas a házunk, így a teraszra sem teregetni sem kiülni nem lehet a füsttől. Senki nem szól a békesség érdekében, de szerintem hiába is szólna az önkormányzat nem intézkedik. Ezt onnan gondolom, hogy a Facebook-on többen is ugyanerre panaszkodnak a kerületben. Tehetetlen az ember az ilyenekkel szemben... ha büntetnék, szankcionálják a bejelentett eseteket, nem mernének szemetet égetni, a környezet levegőjét szennyezni.
Ettől fogva kétségeim vannak a szelektív gyűjtéssel kapcsolatban is.