Itt a hivatalos válasz, hogyan kell szabályosan gyűjteni szelektíven a szemetet

Rengeteg kérdésed van a szelektív gyűjtésről? Hogyan csináld jól? Tényleg jobb üveges kólát venni, mint műanyagot, vagy teljesen mindegy? Jönnek a válaszok! 

Tisztán akartunk látni a szelektív hulladékgyűjtést illetően! Nagyon fontosnak tartjuk, hogy odafigyeljünk a környezetünkre és a keletkező hulladék megfelelő, tudatos leadására, de akadt pár kérdésünk, és volt, amiben elbizonytalanodtunk.

Megkerestük hát az FKF Zrt-t, akik a fővárosi szemétszállításért felelnek, és akik készségesen válaszoltak a sokunkat foglalkoztató kérdésekre szelektív gyűjtéssel kapcsolatban - most minden kiderül!

Nagyon sok téves információ kering a szelektív gyűjtésről, sokan nem hiszik el, hogy a szeméthulladékot tényleg újrahasznosítják. Tisztázzuk először is, mi lesz a szelektíven gyűjtött hulladék sorsa, miután elszállítják.

Ez egy városi legenda. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerben begyűjtött anyagokat nem öntjük össze, hanemfajtánként (papír, illetve műanyag+fém) szerződött partnereink telephelyére szállítjuk. A feldolgozóipar számára anyagában hasznosíthatatlan lenne, ha ezeket összeöntenénk.

Mi a helyzet a papírfelületet tartalmazó műanyaggal, az összezsírozott, amúgy papír pizzásdobozzal, az alumínium dobozokkal?

A kétrétegű (papír+műanyag fólia) szennyezett csomagolóanyagnak a kommunális hulladékban van a helye, mint ahogy az olajos, zsíros pizzásdoboznak is. Amennyiben kivágják a szennyezett részt, úgy természetesen bedobható a kék fedelű tartályba.

A TetraPak italoskarton-dobozok bedobhatók a papírgyűjtő-, az alumínium dobozok pedig a műanyag+fémgyűjtőtartályokba.

Helyesen cselekszünk, ha műanyag helyett üveget vagy alumíniumot választunk, mert azt könnyebb újrahasznosítani?

Igen.A műanyagok esetében a háttér feldolgozóipar technológiája nem mindig teszi lehetővé lehetővé a funkcionálisan azonos termék gyártását.

Mire figyeljünk, amikor levisszük az összegyűlt hulladékot a szelektívbe?

Sajnálatos módon az utóbbi időszakban a műanyag+fém gyűjtőtartályok szennyezettsége nagyon magas, ötven százalék körüli, ami azt jelenti, hogy a szelektív kukákba kidobott hulladék fele nem alkalmas az anyagában történő újrahasznosításra. A papírgyűjtők szennyezettsége elfogadható szinten van.

Az a kérésünk a lakosság felé, hogy a gyűjtőtartályokba kizárólag csak az odavaló anyagokat dobják be, kommunális vagy egyéb hulladékot ne.

Mikor várható nagyobb előrelépés a szelektív hulladékgyűjtésben? Pl. utcán is kihelyezett gyűjtők, üvegvisszaváltás megszervezése stb.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatók, így az FKF Nonprofit Zrt. is a 2012. évi 185-ik törvény, valamint a települési önkormányzatok vonatkozó rendeletei alapján végzik munkájukat. Az ebben meghatározott anyagféleségeket gyűjtik be a szelektív hulladékgyűjtés során. Amennyiben a törvénybe a döntéshozók újabb feladatokat, anyagfajtákat emelnek be, azt a közszolgáltatók végrehajtják, begyűjtésüket elvégzik.

Ezt olvastad már?

A kedvenc üdítőgyártód gyártja a világ legtöbb szemetét

A társasházak, családi házak maguk igényelhetik a szelektív gyűjtőket, ha igen, mik a feltételei?

Amennyiben további tartályokra van szükség, úgy azt megrendelhetikTársaságunk ügyfélszolgálatán személyesen vagy írásban. Ez nem jelent a lakóknak többletköltséget.

Budapest valamennyi háztartása számára 2015. január elseje óta a lakóingatlannál érhető el a szelektív hulladékgyűjtés.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek