Csomagolásmentes bolt nyílt ott, ahol egy másiknak be kellett zárnia – hajrá, Budaörs!

“Ha mindig csak arra gondolnánk, hogy ó ezt már valaki megpróbálta és neki nem jött be, és ezért nem állnánk neki, akkor nem menne előre a világ!” 

Az elmúlt években hálisten nem telik el úgy nap, hogy ne jönne létre egy új ökomárka, ne látna napvilágot egy újabb cikk a klímaváltozásról és műanyagszennyezésről, vagy ne nyílna egy újabb csomagolásmentes bolt. A Budapest belvárosában divatossá vált csomagolásmentes boltok viszont végre vidéken is elkezdték szárnyaikat bontogatni!

Ez is érdekelhet:

“A családom kiröhögött, hogy szatócsboltom lesz, lett egy szatócsboltom” - Solymár első csomagolásmentes boltjában jártunk

Gramm,Budaörs csomagolásmentes boltja

Ezúttal Budaörsre vezetett az utam, ahol alig egy hónapja nyitotta meg Noémi és Kriszti a humorosan Gramm névre hallgató csomagolásmentes boltot. A két fiatal nő barátsága már több mint 25 év tart, és még egy boltnyitást is túlélt!

“Online marketinggel foglalkoztam külföldön, de azt éreztem, hiába szeretem odaadással a munkámat, fontos lenne, hogy adjon is valami jót a világnak. Így amikor Kriszti megkeresett azzal az ötlettel, hogy nyissunk egy csomagolásmentes boltot, azt éreztem, hogy ez az, ezt szeretném!” - meséli mosolyogva Noémi.

A bolt nyitása közben tanultunk bele a zero waste-be

Kriszti számára a három gyermeke jelenti a motivációt, kamasz lánya hívta fel a figyelmét a műanyagszennyezés veszélyeire. Miután beleásta magát a környezettudatos életvitel rejtelmeibe, támadt egy ötlete, hogy nyitniuk kellene egy boltot, amely lehetőséget nyújt, hogy a helyiek is hozzájussanak azokhoz a kimérősen kapható termékekhez, amikért a belvárosig kellene autózni.

“Annyira hirtelen jött ez az egész, hogy gyakorlatilag a bolt nyitása közben tanultunk bele a zero waste-be. Augusztus 5-én megkaptam névnapomra Noémitől Bea Johnson könyvét a zero waste-ről, aztán december 16-án megnyitottunk” - nevet Kriszti.

"...hát, sok sikert!

“Az elején félelmetes volt, hiszen azt hozzá kell tennünk, hogy Budaörsön volt már egy csomagolásmentes bolt, ami bezárt...amikor megnyitott a Gramm, sokan úgy jöttek be, hogy hát sok sikert...De ha mindig csak arra gondolnánk, hogy ó, ezt már valaki megpróbálta és neki nem jött be, és ezért nem állnánk neki, akkor nem menne előre a világ” - mondta Noémi.

“Én józan paraszti ésszel végiggondoltam, hogy mi kellhet a főzéshez. Ezért lett ekkora fűszerkínálatunk, mert én gyakorlatilag semmit sem húztam ki a listáról, hiszen egy pici ebből is, egy pici abból is kellhet“ - nevet Kriszti, miközben leemeli a rózsaborsot a polcról, hogy megszagolhassam.

Az alapélelmiszerek mellett olyan különlegességeket is lehet kapni náluk, mint a kimérős pizzaliszt, karamellás egész szemes kávé, karobpor, vagy a kimérős sütőpor!

De ami talán még ennél is érdekesebb, hogy olyan márkák termékeit is megtalálni náluk kimérősen, akik egyébként csomagolt formában szokták értékesíteni azokat.

“Megkerestük őket és szerencsére nagyon nyitottan fogadták az ötletünket, hogy nálunk kivételt tegyenek, és ezt olyan jó látni, hogy más vállalkozások is törekednek a fenntarthatóságra.”

Közösségformáló ereje van

A boltban a vevők a használt üvegeiket is leadhatják, amiket utána mások is használatba vehetnek.

“Annyira jó látni, hogy ennek a boltnak tényleg van egy közösségformáló ereje. Múlt héten kezdtünk el kovászos kenyereket árulni, és az elején akkora volt az érdeklődés , hogy szinte percek alatt elkapkodták mind. A nap végén már csak egyetlen cipó maradt, azonban ketten is haza akarták vinni. Ám ahelyett, hogy elkezdtek volna civakodni, egymásra néztek, elmosolyodtak, majd elfelezték.”

Antal Éva

Antal Éva, a VászonzsákoslányInstagramját itt,Youtube-csatornáját itttalálod!

...és ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek