Utánajártak, miért olyan olcsó a zacskós leves

Tészta és adalékanyagok - ennyiből áll az instant zacskós tésztaleves, mégis nagy népszerűségnek örvend, mert fillérekbe kerül. De miért ilyen olcsó?

Hogy lehet, hogy a tésztás levesek nagyon olcsóak a boltok polcain? - erre a kérdésre próbált válaszokat találni a G7. Talán kevesen tudják, de ezeket a termékeket Kecskeméten egy japán hátterű gyár, a Nissin Foods állítja elő. Ez pont az a cég, amelynek alapítója 1958-ban kitalálta az instant ráment.

A tésztás levesek szinte fillérekért kaphatóak, az átlagár nagyjából200 forint.Ennél olcsóbban és drágábban is lehet kapni. Ha a közepes értéket nézzük, akkor egy gyár körülbelül100 forintértszállítja a levest az áruházaknak.

Általánosságban elmondható, hogy minél olcsóbban készül el a tészta és a por, annál több profit marad a gyártónál.

A portál megkeresett egy élelmiszermérnököt, aki elmondta, hogy ezt a terméket azért szeretik a gyártók, mert nagyon egyszerű. Egy10 dekáslevesnek a90 százalékátadja a tészta a maradék 10 százalék az adalékanyag.

Tésztalevesek házilag:

A levest Kínában a legolcsóbb előállítani, de Magyarországon sem sokkal drágább a gyártás. Egy 200 forintos leves esetében a csomagolás a hozzá kapcsolható anyag- és munkaköltséggel együtt körülbelül 20 forint.

Az instant tésztás levesekből az elmúlt években világszerte összesen már évi 100 milliárd adagot értékesítettek. Hazánk hiába gyártó-nagyhatalom, nálunk kevés instant rámen fogy, 30 millió adagot adnak el egy évben. Ez csak a 44. helyre rak minket a világranglistán. A fogyasztási listát egyébként Dél-Korea vezeti.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Új séf váltja Széll Tamást a Lidl Konyhában

Lezárult egy meghatározó korszak a Lidl Konyhában, mivel 10 év után a Michelin Young Chef díjas Mizsei Jani, a MÁK séfje váltja Széll Tamás, Michelin-csillagos séfet. Ezenfelül pedig komoly változások mentek végbe a vállalat nagyköveti csapatában is.

Nosalty

További cikkek