Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Undorító titka lehet a sikeres fogyókúrának

Valószínűleg még a tökéletes alakért sem sokan próbálnák ki, hogy a saját székletükből kivont, fagyasztott mikrobiom-kapszulákat fogyasszanak.

Az elmúlt évek során hallottunk már pár nagyon meredek diétaötletet, de ilyet még egészen biztosan nem: az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói szerint nagyon sokat segíthet az ideális anyagcsere elérésében az, ha az ideális bélmikrobiomot érjük el, ez pedig úgy is megtörténhet, hogy a korábban egészséges bélbaktérium-egyensúly idejéből lefagyasztott székletből kinyert mikrobiom-kapszulákat fogyasztjuk el.

Igen, jól olvastad: kakikapszuláról van szó.

A koncepció egészen új szintre emeli az „az vagy, amit megeszel” elképzelést, mégis, kutatók szerint nagyjából biztos, hogy működik. Valójában a kapszula akkor segít igazán, ha már lefogytunk, és nem szeretnénk visszahízni a keservesen leküzdött kilókat.

A kutatók 14 hónapos kutatást végeztek a témában, amikor a túlsúlyos vagy magas koleszterinszinttel rendelkező alanyokat három csoportra osztották: az egyik csoport egy átlagos, egészséges étrendet követett, a másik mediterrán diétát, a harmadik pedig egy növényalapú, mégis a mediterrán diétához hasonlító megoldást. Az alanyoknak hat hónapig kellett követniük a diétát, majd mindannyiuknak székletmintát kellett adniuk, amit aztán lefagyasztottak, és eltettek későbbre.

A súlyvesztett alanyokat ezután két csoportba sorolták: az egyik csoport a saját lefagyasztott székletéből kinyert kapszulákat kapta, a másik pedig placebót.

A kutatásból kiderült, hogy a növényalapú mediterrán diéta volt a leghatásosabb súlyvesztés, majd -megtartás szempontjából is. Azok, akik a fagyasztott székletkapszulákat fogyasztották, ügyesen megtartották a súlyukat, vagy keveset híztak, míg azok, akik placebót kaptak, a leadott súlymennyiség felét vissza is hízták. Előbbi csoport átlagosan mindössze 17,1 százalékát hízta vissza a korábban ledobott súlynak.

A szakértők szerint ez az első olyan nagyszabású kutatás, ami kimutatja: az ideális mikrobiom elérése később is segíthet, hogy az ideális anyagcsere-folyamatokat beindítsa – kérdés persze, hogy milyen áron. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a későbbiekben talán széklettranszplantáció is szóba jöhet, mint az egészséges testsúly elérésének egyik eszköze.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!