Újrahasznosítás? Felejtsd el, inkább erre figyelj helyette!

A körkörös gazdaság jó húzószó a környezettudatosságban, de hosszú távon fenntarthatatlan. A szelektív gyűjtés helyett inkább a hulladékcsökkentésre kellene koncentrálnunk.

Az Európai Parlament weboldala szerint Európában évi 2,5 milliárd tonna hulladékot termelünk. Ez az oka annak, hogy az Unió, és vele együtt sok más kisebb szervezet is az ún. körkörös gazdálkodást tartja megoldásnak, ami arra törekszik, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsa. Ennek az elképzelésnek része a szelektív hulladékgyűjtés, az otthoni újrahasznosítás, és minden, ami nem a fogyasztói társadalom klasszikus pazarló magatartása.

Egyre többen figyelmeztetnek azonban arra, hogy ez a modell hosszú távon nem fenntartható, vagy legalább is nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. A cél ugyanis az lenne, hogy a körkörös gazdálkodás idővel teljesen átvegye a hagyományos, lineáris gazdálkodás szerepét. Dr. Trevor Zink fenntarthatósági szakértő, a kaliforniai Loyola Marymount Egyetem professzora szerint ez azonban soha nem fog megtörténni, és egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy az újrahasznosítás helyett inkább a hulladéktermelés más módú csökkentésére kellene odafigyelni.

Dr. Zink a legfrissebb kutatásokra hivatkozik, amikor kifejti, hogy a kereslet-kínálat elvei alapján soha nem fogjuk tudni teljesen kiiktatni a fogyasztói társadalmat és az új termékek gyártását. Szerinte ehelyett inkább arra kellene figyelnünk, hogy sokkal kevesebb terméket vásároljunk összességében, ezzel kevesebb hulladékot gyártsunk, és visszafogjuk a bolygó szennyezését.

Persze azzal sincs baj, ha valaki odafigyel arra, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, és mindent újrahasznosítson, amit tud, ennek azonban vannak veszélyei is, és jellemzően túlértékeljük, hogy ezek a viselkedésformák mekkora hatással vannak a bolygóra. Sokkal többet érünk, ha összességében csökkentjük a hulladék mennyiségét, amit ma már egyre könnyebben megtehetünk: vehetünk gyümölcsöknek és zöldségeknek szánt zacskókat a bevásárláshoz, szatyor helyett apróra összehajtható szövettáskát használhatunk a boltban, és egyre több a csomagolásmentes üzlet is világszerte.

Dr. Zink szerint nem az a kérdés, hogy a körkörös gazdasági modell jó-e, vagy rossz, hanem az, hogy mit tehetünk helyette, esetleg mivel egészíthetjük ki azt. A fogyasztás korlátozása a cél - nem kell mindenből a legújabb, legfrissebb, legmodernebb, és máris sokkal kevesebbet költünk, kevesebb hulladékot gyártunk, ezzel pedig a környezetnek is jót teszünk.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via inc.com, Európai Parlament

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek