Ezért ne használd újra a műanyag palackodat!

Nagyon hasznos ötletnek tűnik, hogy újrahasznosítjuk a műanyag palackjainkat, pedig lehet, hogy mégsem olyan jó ötlet ez.

Ahogy nekiálltam ezt a cikket írni, félúton felálltam, és három, korábban már újrahasznált műanyag palackot dobtam ki a szelektívbe - csak ennyire elrettentőek a következményei annak, ha ezeket a gyenge minőségű palackokat újratöltöd. Sok tévhit van azzal kapcsolatban, hogy pontosan miért is egészségtelen ez, most egy kicsit tiszta vizet öntök a pohárba - és még véletlenül sem a műanyag palackba.

Az egyszeri használatra szánt műanyag palackok több sebből véreznek: egyrészt a belőlük kiszivárgó káros anyagok miatt tartanak tőlük az emberek, másrészt a bennük lerakódó baktériumok és gombák riasztják el a tudatosan élőket az újrahasználattól. Mindkettőben van valami, de tartani elsősorban a lassan lerakódó, majd a szervezetünkbe kerülő mikroorganizmusoktól kell.

Ezek a palackok gyakran nem teljesen sima felületűek: vannak rajtuk apró kanyarok-hullámok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy egy kicsit könnyebb legyen megfogni őket, vagy meg lehessen különböztetni őket a többi márkától. Ezek a zugok persze tökéletesen alkalmasak arra, hogy a baktériumok és gombák megbújjanak bennük, majd utána belekerüljenek a szervezetünkbe. Ezek a mikroorganizmusok már a felbontást követően elkezdenek szaporodni, belekerülhetnek a palackba a kezünkről, a szánkból, vagy bármilyen olyan helyről, amellyel kapcsolatba kerülnek.

Ezek a kórokozók kifejezetten károsak lehetnek a szervezetünkre: egyrészt megváltoztatják a szánk és az emésztőrendszerünk baktériumainak egyensúlyát, másrészt az anyagcseréjük során toxikus anyagokat bocsájtanak ki, egyenesen bele a műanyagpalackba öntött vízbe vagy üdítőbe.

A PET (polietilén-tereftalát) palackok egy mosogatástól nem lesznek tiszták, akkor sem, ha forró vízben mossuk ki őket, sőt. A műanyag felmelegítésével olyan anyagok oldódhatnak ki a palackból, amelyeket a műanyag hajlíthatósága érdekében használnak a gyártás során. Ezek az anyagok belezavarhatnak a hormonháztartásunk működésébe, így semmiképpen nem nevezhetők egészségesnek.

Ugyanígy káros a szervezetünkre a biszfenol-A, azaz BPA, amit jellemzően a vastagabb, merevebb palackokhoz, sőt, újrahasználásra készített műanyagkulacs gyártásához is használnak. Nem véletlen, hogy mostanában egyre több BPA-mentes terméket adnak ki a gyártók. Ezek az anyagok általában melegítés, hűtés, vagy a többszöri használatból adódó sérülések során szivárognak a folyadékba, amit a palackban tartasz.

Az, hogy mennyi káros anyag oldódik ki egy ilyen palackból, alapvetően három dologtól függ: milyen folyadékot tárolnak benne, milyen hőmérsékleten, és mennyi ideig. A gyártóknak alapvetően azt kell garantálniuk, hogy a palackok egy használatra jók legyenek (kivételt képeznek ez alól a kulacsok, természetesen), de a második használat után már mossák kezeiket, hiszen ekkor már nem tartoznak felelősséggel azért, ami kioldódik a műanyagból. Éppen ezért nem érdemes az egészségeddel játszanod, és újrahasználni a palackokat, inkább vegyél egy jó minőségű fém- vagy üvegpalackot, amit magas hőfokon ki tudsz mosni, és használd azt rendszeresen!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...