Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért ne használd újra a műanyag palackodat!

Nagyon hasznos ötletnek tűnik, hogy újrahasznosítjuk a műanyag palackjainkat, pedig lehet, hogy mégsem olyan jó ötlet ez.

Ahogy nekiálltam ezt a cikket írni, félúton felálltam, és három, korábban már újrahasznált műanyag palackot dobtam ki a szelektívbe – csak ennyire elrettentőek a következményei annak, ha ezeket a gyenge minőségű palackokat újratöltöd. Sok tévhit van azzal kapcsolatban, hogy pontosan miért is egészségtelen ez, most egy kicsit tiszta vizet öntök a pohárba – és még véletlenül sem a műanyag palackba.

Az egyszeri használatra szánt műanyag palackok több sebből véreznek: egyrészt a belőlük kiszivárgó káros anyagok miatt tartanak tőlük az emberek, másrészt a bennük lerakódó baktériumok és gombák riasztják el a tudatosan élőket az újrahasználattól. Mindkettőben van valami, de tartani elsősorban a lassan lerakódó, majd a szervezetünkbe kerülő mikroorganizmusoktól kell.

Ezek a palackok gyakran nem teljesen sima felületűek: vannak rajtuk apró kanyarok-hullámok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy egy kicsit könnyebb legyen megfogni őket, vagy meg lehessen különböztetni őket a többi márkától. Ezek a zugok persze tökéletesen alkalmasak arra, hogy a baktériumok és gombák megbújjanak bennük, majd utána belekerüljenek a szervezetünkbe. Ezek a mikroorganizmusok már a felbontást követően elkezdenek szaporodni, belekerülhetnek a palackba a kezünkről, a szánkból, vagy bármilyen olyan helyről, amellyel kapcsolatba kerülnek.

Ezek a kórokozók kifejezetten károsak lehetnek a szervezetünkre: egyrészt megváltoztatják a szánk és az emésztőrendszerünk baktériumainak egyensúlyát, másrészt az anyagcseréjük során toxikus anyagokat bocsájtanak ki, egyenesen bele a műanyagpalackba öntött vízbe vagy üdítőbe.

A PET (polietilén-tereftalát) palackok egy mosogatástól nem lesznek tiszták, akkor sem, ha forró vízben mossuk ki őket, sőt. A műanyag felmelegítésével olyan anyagok oldódhatnak ki a palackból, amelyeket a műanyag hajlíthatósága érdekében használnak a gyártás során. Ezek az anyagok belezavarhatnak a hormonháztartásunk működésébe, így semmiképpen nem nevezhetők egészségesnek.

Ugyanígy káros a szervezetünkre a biszfenol-A, azaz BPA, amit jellemzően a vastagabb, merevebb palackokhoz, sőt, újrahasználásra készített műanyagkulacs gyártásához is használnak. Nem véletlen, hogy mostanában egyre több BPA-mentes terméket adnak ki a gyártók. Ezek az anyagok általában melegítés, hűtés, vagy a többszöri használatból adódó sérülések során szivárognak a folyadékba, amit a palackban tartasz.

Az, hogy mennyi káros anyag oldódik ki egy ilyen palackból, alapvetően három dologtól függ: milyen folyadékot tárolnak benne, milyen hőmérsékleten, és mennyi ideig. A gyártóknak alapvetően azt kell garantálniuk, hogy a palackok egy használatra jók legyenek (kivételt képeznek ez alól a kulacsok, természetesen), de a második használat után már mossák kezeiket, hiszen ekkor már nem tartoznak felelősséggel azért, ami kioldódik a műanyagból. Éppen ezért nem érdemes az egészségeddel játszanod, és újrahasználni a palackokat, inkább vegyél egy jó minőségű fém- vagy üvegpalackot, amit magas hőfokon ki tudsz mosni, és használd azt rendszeresen!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dkdoky
dkdoky Sat, 2018-12-22 19:54

Nem tudom, hogy sikerült ennyi sületlenséget összeírogatni. A cikk mögött semmi tudományosság nincs, forrásmegjelölés nulla, ne vicceljünk már. A kioldódással sincs tisztában a cikkíró. A PET nem tartalmaz semmilyen biszfenol-A-t, így nem is értem minek van idekeverve. Károly

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sat, 2019-02-09 00:01

Nem érdemes komolyabban foglalkozni ezekkel a cikkekkel. A Nosalty szokásos, bornírt szövegei, amivel óvnak minket, bár fogalmuk sincs, hogy mitől. Csak a kíváncsiság visz rá, hogy elolvassam őket.