Ezért ne használd újra a műanyag palackodat!

Nagyon hasznos ötletnek tűnik, hogy újrahasznosítjuk a műanyag palackjainkat, pedig lehet, hogy mégsem olyan jó ötlet ez.

Ahogy nekiálltam ezt a cikket írni, félúton felálltam, és három, korábban már újrahasznált műanyag palackot dobtam ki a szelektívbe - csak ennyire elrettentőek a következményei annak, ha ezeket a gyenge minőségű palackokat újratöltöd. Sok tévhit van azzal kapcsolatban, hogy pontosan miért is egészségtelen ez, most egy kicsit tiszta vizet öntök a pohárba - és még véletlenül sem a műanyag palackba.

Az egyszeri használatra szánt műanyag palackok több sebből véreznek: egyrészt a belőlük kiszivárgó káros anyagok miatt tartanak tőlük az emberek, másrészt a bennük lerakódó baktériumok és gombák riasztják el a tudatosan élőket az újrahasználattól. Mindkettőben van valami, de tartani elsősorban a lassan lerakódó, majd a szervezetünkbe kerülő mikroorganizmusoktól kell.

Ezek a palackok gyakran nem teljesen sima felületűek: vannak rajtuk apró kanyarok-hullámok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy egy kicsit könnyebb legyen megfogni őket, vagy meg lehessen különböztetni őket a többi márkától. Ezek a zugok persze tökéletesen alkalmasak arra, hogy a baktériumok és gombák megbújjanak bennük, majd utána belekerüljenek a szervezetünkbe. Ezek a mikroorganizmusok már a felbontást követően elkezdenek szaporodni, belekerülhetnek a palackba a kezünkről, a szánkból, vagy bármilyen olyan helyről, amellyel kapcsolatba kerülnek.

Ezek a kórokozók kifejezetten károsak lehetnek a szervezetünkre: egyrészt megváltoztatják a szánk és az emésztőrendszerünk baktériumainak egyensúlyát, másrészt az anyagcseréjük során toxikus anyagokat bocsájtanak ki, egyenesen bele a műanyagpalackba öntött vízbe vagy üdítőbe.

A PET (polietilén-tereftalát) palackok egy mosogatástól nem lesznek tiszták, akkor sem, ha forró vízben mossuk ki őket, sőt. A műanyag felmelegítésével olyan anyagok oldódhatnak ki a palackból, amelyeket a műanyag hajlíthatósága érdekében használnak a gyártás során. Ezek az anyagok belezavarhatnak a hormonháztartásunk működésébe, így semmiképpen nem nevezhetők egészségesnek.

Ugyanígy káros a szervezetünkre a biszfenol-A, azaz BPA, amit jellemzően a vastagabb, merevebb palackokhoz, sőt, újrahasználásra készített műanyagkulacs gyártásához is használnak. Nem véletlen, hogy mostanában egyre több BPA-mentes terméket adnak ki a gyártók. Ezek az anyagok általában melegítés, hűtés, vagy a többszöri használatból adódó sérülések során szivárognak a folyadékba, amit a palackban tartasz.

Az, hogy mennyi káros anyag oldódik ki egy ilyen palackból, alapvetően három dologtól függ: milyen folyadékot tárolnak benne, milyen hőmérsékleten, és mennyi ideig. A gyártóknak alapvetően azt kell garantálniuk, hogy a palackok egy használatra jók legyenek (kivételt képeznek ez alól a kulacsok, természetesen), de a második használat után már mossák kezeiket, hiszen ekkor már nem tartoznak felelősséggel azért, ami kioldódik a műanyagból. Éppen ezért nem érdemes az egészségeddel játszanod, és újrahasználni a palackokat, inkább vegyél egy jó minőségű fém- vagy üvegpalackot, amit magas hőfokon ki tudsz mosni, és használd azt rendszeresen!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...